Název:
Evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin
Překlad názvu:
European Policy Concerning Safety of Foods
Autoři:
HORÁKOVÁ, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této práce je evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin. Jejím cílem je zhodnotit, jaký význam má zajištění bezpečnosti potravin pro evropský trh a pro evropské spotřebitele. První část stručně shrnuje nejdůležitější historické okamžiky od zajištění dostatku potravin pro všechny až po vytvoření propracovaného systému s názvem {\clqq}z farmy po vidličku``, který zahrnuje celý potravinový a krmivářský řetězec. Také definuje základní pojmy související s daným tématem. Další části zahrnují potravinovou legislativu a orgány, které právní předpisy vytvářejí a dohlížejí na jejich dodržování. Na závěr je v práci zařazena kapitola, která se zabývá Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva a Systémem HACCP. Oba tyto systémy jsou důležité při zajišťování bezpečnosti spotřebitelů. Práce umožňuje vytvoření představy o komplexnosti stávajícího systému zajištění bezpečnosti potravin.The theme of the bachelor thesis is the European policy concerning safety of foods. Its objective is to evaluate the importance of the food safety assurance for the European market and European consumers. The first part briefly summarizes the most important moments of history {--} from food sufficiency assurance for everyone to creation of elaborate system named {\clqq}from the Farm to the Fork`` which includes whole food and feed chain. This part also defines essential notions associated with given theme. Next parts involve food legislation and establishements which create legal enactments and control if these enactments are respected. The last section deals with the Rapid Alert System for Food and Feed and the Hazard Analysis Critical Control Points. Both of these systems are fundamental for assuring the consumers safety. The thesis faciliates to create the idea of current system complexity for food safety assurance.
Klíčová slova:
Bezpečnost potravin; Evropský úřad pro bezpečnost potravin; kritické body; potravinová krize; spotřebitel; consumer; critical points; European Food safety Authority; food crises; Food safety Citace: HORÁKOVÁ, Martina. Evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/12476