Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 44 záznamů.  začátekpředchozí35 - 44  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Selektivní izolace bakterií rodu Lactobacillus z potravin
Novotná, Eva ; Šárka, Havlíková (oponent) ; Rittich, Bohuslav (vedoucí práce)
Probiotické druhy bakterií mléčného kvašení rodu Lactobacillus hrají důležitou roli v trávicím traktu člověka. Používají se v potravinářském průmyslu a jsou rovněž součástí stravy. K identifikaci baktérií mléčného kvašení rodu Lactobacillus lze použít polymerázovou řetězovou reakci (PCR). V experimentální části práce byla izolována DNA z hrubých lyzátů buněk 4 synbiotických doplňků stravy pomocí magnetických částic P(HEMA-co-GMA). Izolovaná DNA byla amplifikována v PCR pomocí rodově a druhově specifických primerů. V další části práce byly testovány magnetické nosiče s imobilizovanou protilátkou proti bakteriím rodu Lactobacillus. Uvedené částice byly použity k izolaci cílových buněk z výrobků následně identifikovaných pomocí rodově specifické PCR.
Identification of selected genes in lactic acid bacteria
Kristová, Mária ; Vojtíšková, Marie (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Lactic acid bacteria are natural habitants of human gastrointectinal tract. Among the most important are bacteria of genus Lactobacillus and genus Bifidobacterium that contain a lot of probiotic species. Probiotic species are used as food supplements. This work was focused on DNA separation from crude cell lysates of 4 food supplements using magnetic carrier P(HEMA-co-GMA) covered by carboxyl groups. DNA was reversible adsorbed to the carriers in the presence of PEG 6000 (16%) and NaCl (2 M) (final concentrations) and eluted into TE buffer. Lysis of cells from food supplements was performed by lysozyme, SDS and proteinase K. The amount of lysozyme was optimalized. Concentration of separated DNA was measured by spectrophotometric method. The amount of isolated DNA was suitable for PCR. Isolated DNA was used for PCR with universal primers, PCR specific for genus Lactobacillus and genus Bifidobacterium and for 9 different species-specific PCRs: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei/paracasei, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum and Bifidobacterium infantis. Amplicons were detected by agarose gel electrophoresis (1,8%). It was shown that DNA amplification methods are quick and precise for identification of studied species. The results of bacteria identification were compared with data provided by the manufacturer. In all food supplements, bacteria of genus Lactobacillus and Bifidobacterium were detected. However, only some species provided by manufacturer were identified by PCR in each tablet.
Stanovení karnitinu v potravních doplňcích
Buchtová, Zuzana ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením L-karnitinu v potravních doplňcích. L karnitin je látka přirozeně se vyskytující v organismu, nepostradatelná v metabolismu mastných kyselin. Jako součást potravních doplňků je užíván zejména při snižování tělesné hmotnosti, jako tzv.“spalovač tuků“ a velice oblíbený je i u sportovců ke zvyšování tělesného výkonu. Zatímco výše uvedené účinky nebyly doposud vědecky ověřeny, přibývá studií referujících o pozitivním vlivu karnitinu v medicíně a to zejména na kardiovaskulární systém. V literární části jsou popsány vlastnosti L-karnitinu, jeho funkce a současné využití ve výživě člověka. Dále je uveden přehled analytických metod používaných ke stanovení L karnitinu ve vzorku. V experimentální části byla zkoumána efektivita použití SPE metody k odstranění interferujících látek z matrice reálných vzorků. Pro izolaci L-karnitinu ze vzorku byla prokázána největší účinnost extrakce na kationtově výměnném sorbentu. Optimální podmínky ovšem nalezeny nebyly. L-karnitin byl stanoven v šesti různých potravních doplňcích chromatografickou metodou HPLC s obrácenými fázemi a UV-VIS detekcí.
Studium antioxidační aktivity doplňků stravy in vitro
Vopelková, Dominika ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Omelka, Ladislav (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá stanovením antioxidačních vlastností doplňků stravy in vitro. Teoretická část pojednává o legislativních požadavcích na doplňky stravy, o jejich charakteristice a rozdělení. Dále je pozornost věnována antioxidantům, jejich vlastnostem, účinkům, významu a využití. V samostatné kapitole jsou poté popsány byliny, které jsou základní složkou zkoumaných doplňků stravy, jejich účinky a vlastnosti. Pro experimentální část bylo vybráno několik suplementů v různých formách (kapsle, čaj, šťáva, sušené plody), u kterých byl stanoven celkový obsah polyfenolických látek pomocí UV-VIS spektroskopie. Dále byla kvantifikována celková antioxidační aktivita metodou DPPH za pomocí EPR spektroskopie u dvou vybraných doplňků stravy.
Vzájemné rozlišování kategorií výrobků se zdravotními účinky v právním řádu EU
Vavrečka, Jan ; Švarc, Zbyněk (vedoucí práce) ; Boháček, Martin (oponent) ; Jakl, Ladislav (oponent)
Disertační práce je zaměřena na teoretickou problematiku rozlišování výrobků se zdravotními účinky v právním řádu EU a reflexi této problematiky v aplikační správní praxi a v obchodním právu. Práce rozvíjí dosud podaný soudní výklad o vědecký výklad některých klíčových a rozhodných problémů a otázek, které od sebe vzájemně oddělují režimy regulace: humánních léčivých přípravků, potravin, kosmetických přípravků, zdravotnických prostředků a biocidních prostředků. Určení správného režimu regulace pro konkrétní výrobek je přitom generálním základem jeho legálnosti na vnitřním trhu EU. Jde tedy o problém významný nejen po stránce právní, ale také ekonomické. Práce se vymezuje velmi kriticky k současné praxi na lokálních trzích členských států EU, zejména České republiky a na mnoha příkladech dokumentuje neoptimální aplikaci tohoto práva v široké praxi.
Obchod s potravinovými doplňky a jejich důvěryhodnost
Hroudová, Martina ; Chylíková, Hana (vedoucí práce) ; Turnerová, Lenka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá obchodem s potravinovými doplňky a jejich důvěryhodností. Cílem práce je informovat o současném postavení obchodu s potravinovými doplňky na českém i zahraničním trhu, poukázat na důležitost užívání potravinových doplňků a prezentovat závěry na základě vlastního dotazníkového šetření. Práci lze rozdělit do dvou částí, přičemž první část je teoretická a druhá pak praktická. Záměrem první části je především úvod do problematiky potravinových doplňků a zprostředkování informací o obchodu s potravinovými doplňky i o potravinových doplňcích samotných. Praktická část podává informace o nákupním chování a znalostech spotřebitele.
Marketingový plán společnosti PHYTO CZ, s.r.o.
Začal, Libor ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Tomek, Václav (oponent)
Cílem diplomové práce je vytvoření marketingového plánu v konkrétní společnosti. První část práce obsahuje kapitoly, které zachycují teoretická východiska potřebná pro sestavení marketingového plánu. Praktická část se zabývá společností Phyto CZ, s.r.o., která působí v oblasti výroby a prodeje doplňků stravy. Jsou zde obsaženy jednotlivé kroky potřebné pro sestavení marketingového plánu. Především je zde analyzován marketingový mix společnosti, vybrané prvky situační analýzy a informace jsou doplněny výsledky vlastního dotazníkového šetření. Následně je společnosti doporučen soubor cílů pro budoucí období a návrh konkrétních marketingových postupů, které by mohly vést k jejich dosažení.
Právní a etická pravidla reklamy ve zdravotnictví
Kubíčková, Mária ; Boháček, Martin (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Tato práce se zabývá problematikou regulace reklamy na léčivé přípravky a doplňky stravy. Cílem práce je posoudit, zda jsou pravidla dodržována a zda je současná rozhodovací praxe dozorových orgánů na trzích humánních léčivých přípravků a doplňků stravy dostatečná.
Komparativní studie potravinových doplňků využitých při aplikaci pohybové aktivity vytrvalostního charakteru jako prevence KVO.
DIČE, Michal
Cílem práce je porovnání potravinových doplňků užívaných při aplikaci pohybové aktivity vytrvalostního charakteru a jejich účinků na kardiovaskulární systém. Teoretická část je věnována základním složkám potravy a jejich metabolismu a dělení pohybových aktivit. Praktická část pak seznamuje s dělením sportovních doplňků při aktivitě vytrvalostního charakteru, jejich využitím a účinků. Zabývá se otázkou, jak se chová lidský organismus při zátěži vytrvalostního charakteru a jak napomáhají potravinové doplňky k jeho regeneraci. Dále uvádí přehled potravinových doplňků dle zaměření a účinku na lidský organismus během vytrvalostní zátěže. V závěru pak je uváděn přehled, který z konkrétních přípravků by bylo nejoptimálněji používat při zátěži vytrvalostního charakteru.
Reklama na léky, zdravotnické prostředky a doplňky stravy
Pudilová, Alena ; Boháček, Martin (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Tématem diplomové práce je komplexní pohled na právní prostředí v oblasti reklamy na léky a doplňky stravy, a to zejména z hlediska právní regulace, rozhodovací praxe dozorčích eventuálně dalších věcně příslušných státních orgánů a především uplatnění jejich pravomocí a spolupráce. Cílem práce je pak zejména posoudit, zda současná rozhodovací praxe a kooperace jednotlivých dozorčích eventuálně dalších věcně příslušných státních orgánů na trzích humánních léčivých přípravků a doplňků stravy jsou dostatečně jasné a těsné na to, aby zajistily efektivní veřejnoprávní ochranu a ochranu spotřebitele v této oblasti. Důležitým aspektem problematiky je též zjistit, zda rozdělení kompetencí mezi příslušné autority a to, jak využívají pravomocí, které jim platné zákony poskytují, vede k dostatečnému zajištění právního a společenského zájmu, jímž je zde především ochrana spotřebitele a zdraví společnosti i jednotlivců.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 44 záznamů.   začátekpředchozí35 - 44  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.