Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 41 záznamů.  začátekpředchozí32 - 41  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Literárně didaktický potenciál Čapkových Apokryfů
Michálková, Lucie ; Klumparová, Štěpánka (vedoucí práce) ; Hník, Ondřej (oponent)
Cílem práce je ukázat, v čem spočívá didaktický potenciál Knihy apokryfů a navrhnout, jak by se s apokryfy dalo ve výuce literatury na střední škole pracovat. Teoretické část se zabývá osobností a dílem Karla Čapka a pojmem apokryf. Podrobněji je pojednáno o samotné Knize apokryfů, uvedená kapitola se zaměřuje na vznik a dosavadní vydání této knihy, na její formální a obsahovou stránku, dále pak na práci autora s intertextovostí a na umělecký postup, který Čapek užívá. Prostor je věnován také možným důvodům, proč jsou apokryfy v kontextu Čapkova díla opomíjeny. Praktická část se zaměřuje na didaktický potenciál apokryfů. Naznačuje možnosti práce se všemi texty a zabývá se i možnými způsoby, jak v hodině pracovat s pojmem apokryf. Velký prostor je věnován podrobnému rozboru didaktického potenciálu vybraných sedmi textů a nechybí ani podrobný komentář ke struktuře této kapitoly. Důležitou částí je pak ověření didaktického potenciálu jednoho z apokryfů ve středoškolské praxi. Tato část obsahuje okomentovanou přípravu na hodinu a její závěrečnou reflexi. Závěrečná reflexe komentuje průběh vyučování, nabízí analýzu žákovských odpovědí a v závěru pak navrhuje, jak by bylo možné přípravu upravit.
Flavonoidy a další biologicky aktivní látky v rakytníku
Michalíková, Adéla ; Hudeček, Jiří (vedoucí práce) ; Moserová, Michaela (oponent)
Tato bakalářská práce shrnuje informace o rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides), o chemickém složení jednotlivých částí rostliny a z nich získávaných produktů a o zastoupení biologicky aktivních látek v nich. Rakytník je bohatým zdrojem řady antioxidantů, zejména vitamínu C, vitamínu E, flavonoidů a karotenoidů. Rakytníkový olej obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny palmitoolejové. Díky svým účinkům na lidské zdraví jsou produkty z rakytníku v poslední době často využívány jako potravní doplňky. Další část práce je zaměřena na přehled o analytických metodách, které se při zjišťování zastoupení bioaktivních látek v rakytníku a v přípravcích z něj používají, zejména s ohledem na rakytníkový olej. Podrobněji jsou popsány publikované analytické postupy, využívající vysokoúčinné kapalinové chromatografie nebo plynové chromatografie nebo kapilární elektroforézy. V experimentální části byly porovnány čtyři vzorky rakytníkového oleje (dva od českých a dva od mongolských výrobců) pomocí absorpční spektrofotometrie a kolorimetrického vyhodnocení metodou CIELab. Vyšší absorpční maxima a tmavší zabarvení bylo pozorováno u olejů mongolských výrobců, vzorky českého původu jsou značně světlejší a jejich absorpční maximum je poněkud posunuto, což by mohlo naznačovat např....
Analýza senzoricky aktivních látek obsažených v bylinných extraktech
Koloničná, Markéta ; Vítová, Eva (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Máta peprná (Mentha piperita), šalvěj lékařská (Salvia officinalis), meduňka lékařská (Melissa oficinalis), heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) a kozlík lékařský (Valeriana officinalis) jsou byliny s léčivými vlastnostmi. Jejich ethanolové extrakty se využívají k fortifikaci potravin či v kosmetice. V této práci byly analyzovány obsahové látky v extraktech vybraných bylin, které byly připraveny macerací a následně analyzovány plynovým chromatografem s hmotnostním detektorem. Cílem práce bylo optimalizovat metodu pro stanovení senzoricky aktivních látek, ty poté stanovit a vyhodnotit.
Závislost kvalitativních ukazatelů sladu na teplotě rmutování při přípravě sladiny
Zlámalová, Petra ; Sachambula, Lenka (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením závislostí kvalitativních parametrů sladu na teplotě rmutování při přípravě sladiny. Teoretická část je zaměřena na technologii výroby sladu, kde jsou popsány suroviny výroby, etapy výroby, druhy a kvalitativní vlastnosti sladu. Dále se práce zabývá popisem výroby sladiny a jsou zde také popsány metody použité pro stanovení vybraných kvalitativních parametrů sladů. V experimentální části byl stanoven extrakt, viskozita, čirost, zákal, barva, doba zcukření, pH, dosažitelný stupeň prokvašení a obsah beta-glukanů v závislosti na teplotě rmutování. Na základě těchto závislostí byly dané vzorky porovnány a diskutovány vlivy teplot. Nejvyšší extrakt světlého a karamelového sladu byl získán při 70 °C, u barveného sladu při 50 °C. Nejnižší viskozita sladiny světlého i barevného sladu byla získána při 65 °C, u karamelového při 50 °C. Nejnižší zákal byl získán při 65 °C. Ideální barva sladiny všech druhů sladu byla změřena při všech teplotách rmutování. Ideální hodnoty pH všech sladů byly získány při teplotě 70 °C. K dokonalému zcukření sladiny za ideální čas došlo při teplotách 70-85 °C. Nejvyšší dosažitelný stupeň prokvašení byl získán u všech druhů sladů při 65 °C, kdy došlo i k nejvyššímu nárůstu obsahu beta-glukanů.
Charakterizace a účinek vybraných přírodních látek s antimykotickým účinkem
Plachá, Monika ; Hlaváček, Viliam (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Predložená bakalárska práca je zameraná na štúdium účinku prírodných látok s potenciálnym antimykotickým účinkom a charakterizácie ich obsahových látok. V práci bola spracovaná rešerš, ktorá je zameraná na mykózy, antimykotiká a zložky prírodných látok. Ďalej bola popísaná antimykotická citlivosť a rod Candida. V závere teoretickej časti boli popísané lipozómy a ich charakterizácia. V rámci experimentálnej časti bola vykonaná všeobecná charakteristika vybraných prírodných látok a antimykotické testy na kvasinke Candida glabrata s použitím vodných, etanolových, metanolových a DMSO extraktov. Ako najúčinnejší bol vyhodnotený klinčekový extrakt. Do lipozómov bol preto enkapsulovaný vodný extrakt z klinčeka, klinčekový olej a ich kombinácia. Boli stanovené enkaspulačné účinnosti, dlhodobá stabilita lipozómov vo vodnom prostredí a ich antimykotická účinnosť. Charakterizácia lipozómov bola vykonaná tiež pomocou DLS. Na záver boli navrhnuté možnosti využitia lipozómov na prípravu farmaceutických a kozmetických preparátov.
Výroba krytu
Březina, Stanislav ; Císařová, Michaela (oponent) ; Podaný, Kamil (vedoucí práce)
Diplomová práce vypracovaná v rámci magisterského studijního programu M21-P oboru M-STM předkládá návrh technologie výroby krytu. Kryt bude vyroben z ocelového plechu 11 305.21. Na základě literární studie problematiky hlubokého tažení a výpočtu bylo navrženo tažení v nástroji s přidržovačem. K vysunutí součásti slouží horní vyhazovač. Polotovarem bude rondel zhotovený stříháním z tabule plechu tloušťky 1 mm. Průměr polotovaru je 124,7 mm, při sérii 100000 ks ročně. Na základě výpočtů pro operaci tažení byl zvolen hydraulický lis ZH 30 s jmenovitou tvářecí silou 300 kN.
Výroba krytu
Dymák, Petr ; Císařová, Michaela (oponent) ; Podaný, Kamil (vedoucí práce)
Kryt je součástka používaná k zakrytí ložiska motoru. Materiál, použitý pro jeho výrobu, je ocel 11 320. Z možných technologií pro výrobu byla zvolena jako nejvhodnější metoda konvenčního tažení bez ztenčení stěny. Pro zhotovení krytu byl spočítán průměr přístřihu 477 mm, který bude vyroben z tabule plechu o rozměrech 1 x 3000 x 1500 mm. K tváření bude použit hydraulický dvojčinný lis CTH 250 od společnosti ŽĎAS a.s., pro který bude navržen tažný nástroj. Po provedení ekonomického zhodnocení byla stanovena cena jedné součástky na 62 Kč ze série 100 000 ks/rok.
Ekologická produkce hroznů a výroba vína
Kalábová, Jana ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Teorie bakalářské práce je zaměřena na technologické postupy výroby vína a v současnosti velmi vyspělou produkci vín. Popisuje principy ekologického zemědělství a způsob ekologického pěstování vinné révy. V dalším bodě podává základní informace o vinné révě, která je důležitou surovinou pro výrobu vína. Poukazuje též na moderní ochranu ekologicky pěstovaných rostlin před houbovými chorobami a škůdci. Cílem experimentální části bylo zkoumání účinků vodného extraktu ze sušené šalvěje lékařské na růst jednotlivých mikroorganismů. Šalvěj lékařská obsahuje ochranné látky, účinné v prevenci boje proti škůdcům. Ze získaných výsledků vyplývá, že extrakt ze stonků vykazoval inhibiční účinek u některých vybraných mikroorganismů, ale extrakt u listů inhibici neprokázal.
Základní charakteristiky vína kvašeného ze samotoku a z lisovaného moštu
Becková, Eliška ; Šalplachta, Jan (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá výrobou a školením bílého a červeného vína. První část je věnována teoretickými procesy a postupy při výrobě vína, popisuje sklizeň hroznů, kvašení, školení vína, chemické složení hroznů i vína, choroby a vady vína. Druhá část krátce popisuje vybrané odrůdy podrobené praktické úloze. Třetí část se zabývá praktickou výrobou vína a následně chemickými zkouškami. Odebírané mošty ze samotoku, středu lisování a dolisků byly ponechány volnému kvašení a poté byly podrobeny chemickým a senzorickým zkouškám. Závěrem je diskuze o závislosti odebíraných moštů na kvalitě vzniklého vína porovnané chemickými metodami a senzorickou analýzou odborníka.
Řízení datového skladu a optimalizace MWF
Matoušková, Barbora ; Maryška, Miloš (vedoucí práce) ; Faina, Michal (oponent)
Diplomová práce se zabývá datovým skladem ve velké bankovní instituci, a to zejména z pohledu řízení jeho provozu. Pro rychlé pochopení principů datového skladu zahrnuje práce jeho popis z hlediska datové architektury, transformačních procesů a způsobu prezentování dat uživatelům. Dále jsou v práci uvedeny a charakterizovány systémy, které jsou v datovém skladu využívány jak pro byznys data, tak pro metadatové účely. V práci jsou popsány aktivity prováděné při řízení skladu a identifikována slabá místa pro potenciální zlepšení. Součástí práce je i projekt optimalizace plánovacího mechanismu (Master Workflow) pro spouštění transformačních procesů, který zahrnuje snižování zátěže databázového systému Teradata metadatovými procesy. Hlavním cílem práce je srozumitelně popsat prostředí datového skladu, jehož pochopení jako celku je důležité jak pro pracovníky zodpovědné za chod a fungování skladu, tak pro vývojáře, kteří díky tomu mohou přizpůsobit své vývojové aktivity, dodávat kvalitnější řešení a tím zkvalitnit nasazování změn do produkčního prostředí. Tento cíl je v práci dosažen stručným popisem datového skladu (zejména popisem datové architektury, transformačních procesů, provozních postupů a nástrojů používaných při nasazování změn do produkčního prostředí). Dalším cílem je poskytnout zpětnou vazbu na provozní činnosti z pohledu pracovníka oddělení provozu datového skladu a tím pomoci k jejich odstranění. Posledním cílem práce je vylepšení plánovacího mechanismu zodpovědného za chod a evidenci transformačních procesů. Tohoto cíle je dosaženo projektem, který tuto problematiku řeší a na kterém jsem pracovala. V práci je popsán původní stav, provedené změny, nový stav po optimalizaci a posouzení úspěšnosti projektu. Mezi přínosy práce patří snadnější a rychlejší pochopení datového skladu jako celku a způsobu řízení transformačních procesů ať už pro nové pracovníky provozu nebo pro vývojáře (což s sebou přináší potenciální zlepšení dodávek). Dalšími přínosy jsou možnost odstranění slabých míst provozu a optimalizace plánovacího systému (došlo jak k jeho standardizaci (očištění), tak ke snížení zátěže databázového systému Teradata). Vlastním přínosem k řešenému tématu je kromě srozumitelného a užitečného úvodu do datového skladu také identifikace jeho slabých míst, návrhy na zlepšení a samotný projekt optimalizace, jež zabral cca 17 MD. Práce je strukturována do kapitol dle tématických celků: úvodní informace o diplomové práci, teoretický základ (komponenty BI, současný stav řešené problematiky), charakteristika hlavních nástrojů využívaných v datovém skladu, popis prostředí datového skladu, popis provozních aktivit včetně identifikace slabých míst a na konec projekt optimalizace Master Workflow. V poslední kapitole je závěrečné shrnutí práce

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 41 záznamů.   začátekpředchozí32 - 41  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.