Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 15 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Med z hlediska potravinářského a farmaceutického
Rýdlová, Vanda ; Vítová, Eva (oponent) ; Šalplachta, Jan (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na med a produkty vytvořené včelami. Zabývá se jejich tvorbou, chemickým složením, podmínkami pro uchovávání a rozdělením dle původu, zpracování a balení. V práci je shrnuta historie medu, včelí produkty a jejich mnohostranné využití. Podrobněji byly popsány následující včelí produkty: pyl, mateří kašička, včelí vosk, propolis a včelí jed. V části týkající se legislativy jsou uvedeny podmínky jakosti a zdravotní nezávadnosti medu. V práci je uvedena kapitola týkající se indikátorů kvality medu, jejichž znalost a užití v praxi je nutná k rozeznání nekvalitního výrobku. Část se věnuje celosvětovým počtem včelích kolonií, českými producenty medu a falšováním medu.
Analýza a vyhodnocení zlepšujících přípravků pro pečení
Zlatníčková, Michaela ; Vítová, Eva (oponent) ; Šalplachta, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce srovnávající vybrané zlepšujíci přípravky pro pečení metodami chemické a smyslové analýzy.
Stanovení reziduí chloramfenikolu v biologickém materiálu, vodě a krmivech metodou GC/MS
Lukačková, Dagmar ; Šalplachta, Jan (oponent) ; Rejtharová, Martina (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se věnuje problematice výskytu a stanovení reziduí chloramfenikolu v biologickém materiálu. Teoretická část je literární rešerší shrnující informace o veterinárních léčivech, jejichž použití je u potravinových zvířat zakázáno a dále shrnuje platné legislativních požadavky týkající se výskytu těchto látek v potravinách a potravinářských surovinách živočišného původu. V experimentální části pak bylo provedeno porovnání stávajících analytických metod používaných pro stanovení reziduí chloramfenikolu v různých biologických materiálech, které jsou vesměs založeny na čištění extraktu metodou extrakce tuhou fází, s novými postupy přípravy vzorku pomocí kolonek, ve kterých funkci sorbentu plní molekulárně otištěné polymery (Molecularly Imprinted Polymers - MIP).
Zimolez kamčatský - netradiční ovoce v České republice
Rybníčková, Eva ; Šalplachta, Jan (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá možnostmi využití plodů zimolezu kamčatského (Lonicera kamtschatica) v potravinářském průmyslu. V první části jsou popsány vlastnosti této rostliny a metody jejího pěstování. Druhá kapitola se zabývá chemickým složením plodů a významem nutričně hodnotných látek v nich obsažených. Třetí kapitola hodnotí dosavadní rozšíření plodů ve světě po komerční stránce a možnosti zpracování těchto plodů do produktů. Poslední část se zabývá metodami izolace a stanovení významných látek v plodech, konkrétně anthokyanů.
Charakterizace margarínů pro pečení
Štěrbová, Anna ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Šalplachta, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce na téma srovnání vybraných margarínů pro pečení, chemická a senzorická analýza.
Základní charakteristiky vína kvašeného ze samotoku a z lisovaného moštu
Becková, Eliška ; Šalplachta, Jan (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá výrobou a školením bílého a červeného vína. První část je věnována teoretickými procesy a postupy při výrobě vína, popisuje sklizeň hroznů, kvašení, školení vína, chemické složení hroznů i vína, choroby a vady vína. Druhá část krátce popisuje vybrané odrůdy podrobené praktické úloze. Třetí část se zabývá praktickou výrobou vína a následně chemickými zkouškami. Odebírané mošty ze samotoku, středu lisování a dolisků byly ponechány volnému kvašení a poté byly podrobeny chemickým a senzorickým zkouškám. Závěrem je diskuze o závislosti odebíraných moštů na kvalitě vzniklého vína porovnané chemickými metodami a senzorickou analýzou odborníka.
Drůbeží strojně oddělené maso vyrobené různými způsoby: Stanovení bílkovin, tuku a kostních úlomků.
Čížková, Silvie ; Babák, Libor (oponent) ; Šalplachta, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá strojně odděleným kuřecím masem (SOM), které bylo vyrobeno na strojním zařízení Baader 601 (měkký způsob oddělování) a Lima D (tvrdý způsob oddělování). Historie, výroba, složení a legislativa týkající se SOM jsou popsány v teoretické části. V experimentální části jsou uvedeny experimenty včetně výsledků stanovení sušiny, celkového tuku, celkové bílkoviny, svalové bílkoviny a kolagenu ve vzorcích SOM. Kostní úlomky byly stanoveny vážkově a vizuálně po alkalické hydrolýze vzorků při zvýšeném, resp. atmosférickém tlaku. Výsledky byly hodnoceny s ohledem na vstupní surovinu a způsob strojního oddělování. Zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji publikovanými v odborné literatuře a s legislativními požadavky. Experimentální data potvrzují vysokou variabilitu a tím i rozdílnou potravinářskou kvalitu SOM v závislosti na typu suroviny použité při výrobě SOM a na způsobu oddělování.
Drůbeží strojně oddělené maso vyrobené různými způsoby: Stanovení bílkovin, tuku a kostních úlomků.
Čížková, Silvie ; Babák, Libor (oponent) ; Šalplachta, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá strojně odděleným kuřecím masem (SOM), které bylo vyrobeno na strojním zařízení Baader 601 (měkký způsob oddělování) a Lima D (tvrdý způsob oddělování). Historie, výroba, složení a legislativa týkající se SOM jsou popsány v teoretické části. V experimentální části jsou uvedeny experimenty včetně výsledků stanovení sušiny, celkového tuku, celkové bílkoviny, svalové bílkoviny a kolagenu ve vzorcích SOM. Kostní úlomky byly stanoveny vážkově a vizuálně po alkalické hydrolýze vzorků při zvýšeném, resp. atmosférickém tlaku. Výsledky byly hodnoceny s ohledem na vstupní surovinu a způsob strojního oddělování. Zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji publikovanými v odborné literatuře a s legislativními požadavky. Experimentální data potvrzují vysokou variabilitu a tím i rozdílnou potravinářskou kvalitu SOM v závislosti na typu suroviny použité při výrobě SOM a na způsobu oddělování.
Charakterizace margarínů pro pečení
Štěrbová, Anna ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Šalplachta, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce na téma srovnání vybraných margarínů pro pečení, chemická a senzorická analýza.
Analýza a vyhodnocení zlepšujících přípravků pro pečení
Zlatníčková, Michaela ; Vítová, Eva (oponent) ; Šalplachta, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce srovnávající vybrané zlepšujíci přípravky pro pečení metodami chemické a smyslové analýzy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 15 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 Šalplachta, J.
6 Šalplachta, Jakub
4 Šalplachta, Jiří
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.