Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 57 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv označení "superpotravina" na chování spotřebitelů
Neťuková, Markéta ; Vondra, Zdeněk (vedoucí práce) ; Pešek, Ondřej (oponent)
Diplomová práce se zabývá označením superpotravina a dopady jeho užití na chování spotřebitelů. Hlavním cílem práce je zjistit, jak spotřebitelé vnímají fenomén superpotravin a jak toto označení ovlivňuje jejich spotřební chování. Teoretická část práce uvádí a vysvětluje terminologii spojenou s pojmem superpotravina. Vysvětluje související pojmy jako je funkční potravina, superovoce a biopotravina. Následně práce rozebírá pravidla značení potravin s důrazem na ty, které nesou zdravotní a nutriční tvrzení. Nastíněn je i současný vývoj trhu superpotravin, na světové a lokální úrovni včetně aktuálních trendů. Teoretická část práce je zakončena rozborem metodologie The Six Elements of Superfruits Success, která definuje šest prvků úspěšné strategie podnikatelského záměru v oblasti superpotravin. Praktická část práce je tvořena výzkumem dopadů na chování spotřebitele a vliv na posun vnímání produktu v okamžiku užití označení superpotravina a biopotravina v České republice. Následně se praktická část věnuje případové studii Jeřáb (produkt obsahující superpotravinu). Jeřábu je navržena nová komunikační strategie s důrazem na skutečnost, že se jedná o produkt obsahující superpotravinu.
Biopotraviny na českém trhu
Zajícová, Petra ; Cimler, Petr (vedoucí práce) ; Fuchs, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá tématikou biopotravin. Cílem práce je analyzovat postoje a chování spotřebitelů při nákupu biopotravin s ohledem na mezigenerační rozdíly. Tento cíl je dosažen pomocí dotazníkového šetření. V první kapitole jsou biopotraviny a ekologické zemědělství definovány a blíže specifikovány. Druhá kapitola se zabývá nabídkou biopotravin na prodejních místech a blíže určuje poptávku po biopotravinách. V třetí kapitole jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkové šetření.
Nabídka biopokrmů na území statutárního města České Budějovice
CVACHOVÁ, Denisa
Diplomová práce je zaměřena na analýzu využití bioproduktů ve stravovacích zařízeních na území statutárního města České Budějovice. Průzkumy na úrovni stravovacích zařízení jsou doplněny o spotřebitelský průzkum, který zjišťuje názory zákazníků na využití bioproduktů v gastronomii. Dílčím cílem práce je srovnání situace v České republice s vybranými státy Evropské unie. V úvodní části práce jsou na základě odborné literatury představeny základní pojmy týkající se ekologické produkce a stravovacích zařízení. Výstup praktické části obsahuje představení konkrétních stravovacích zařízení s nabídkou biopokrmů, výsledky průzkumu u stravovacích zařízení s i bez nabídky biopokrmů a výsledky spotřebitelského průzkumu. V závěru práce je zhodnocen současný stav a možný budoucí vývoj využití bioproduktů v gastronomii na území města České Budějovice.
Statistická analýza preferencí ve spotřebě biopotravin
Houšková, Alice ; Hlavsa, Tomáš (vedoucí práce) ; Michal, Michal (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na vyhodnocení preferencí ve spotřebě biopotravin v České republice. V teoretické části jsou shrnuty poznatky z literatury, které se týkají dané problematiky. Detailně sleduje produkci a spotřebu biopotravin a mapuje tržní prostředí. V praktické části byly vysloveny hypotézy, které pomocí dotazníkového šetření byly potvrzeny či vyvráceny. Dále byly zjištěny preference spotřebitelů biopotravin, které byly následně zanalyzovány a vyhodnoceny. Bylo provedeno zjištění cen vybraných biopotravin v jednotlivých obchodních řetězcích a jejich následné porovnání s běžnými potravinami. Výsledky tohoto zkoumání mohou být užitečné pro začínající tržní subjekty při rozhodování, na který tržní segment či produkt se zaměřit.
Problematika finalizace bioprodukce na farmě
VAVŘINA, Martin
Tato práce se zabývá otázkami, jakým způsobem zemědělci dostávají svou ekologickou produkci na trh. Jaká jsou úskalí při získávání trhu, co brání farmám ke vstupu na trh s bioprodukty a analýza vývoje hospodaření na ekologických farmách za posledních deset let. K získání odpovědí na tyto otázky bylo potřeba dotazníkového šetření. Aby bylo možné výsledky porovnávat zpětně, bylo vybráno dotazníkové šetření z roku 2004, které bylo zaměřeno na konkurence schopnost ekologických farem. Podle tohoto dotazníku byl zpracován průzkum a výsledky tohoto průzkumu byly následně porovnány s výsledky dotazníkového šetření před deseti lety. Tento průzkum se týkal oblasti severozápadních Čech a do průzkumu se zapojilo 45 respondentů z celkového počtu 95 oslovených farem.
Světový trh bioproduktů a postavení ČR na tomto trhu
Novotný, Ondřej ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Klosová, Anna (oponent)
Práce analyzuje stav světového trhu bioproduktů a postavení České republiky na něm. Rozebírá základní informace o tomto trhu a historické kořeny, které umožnily obchodu s bioprodukty vzniknout. Detailně je zmapována produkce a spotřeba bioproduktů, obzvláště biopotravin, ve vybraných zemích ze všech oblastí. Část věnovaná České republice ukazuje vývoj a strukturu výroby i spotřeby bioproduktů u nás. Český trh je následně porovnán s trhem světovým a jsou uvedeny vlivy, které na produkci i spotřebu bioproduktů působí. Údaje zjištěné jak ze světového, tak i z tuzemského trhu podporují hypotézu, že trh s bioprodukty neustále roste. Druhá hypotéza, která se týkala poptávky po bioproduktech na českém trhu, potvrzená nebyla. Vzhledem k vysokým cenám bioproduktů a nedůvěře obyvatel v jejich kvalitu, poptávka po bioproduktech v předchozích letech spíše klesala.
Vývoj a význam ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji
Klenková, Tereza
Cílem je vyhodnotit vývoj a význam ekologického zemědělství a biopotravin v Jihomoravském kraji. Zjištěná data pak porovnat s ostatními kraji ČR, popřípadě s celou ČR. Jihomoravský kraj vzhledem ke své poloze patří k oblastem s nízkým zastoupením ekologických ploch, od roku 2008 zde jsou ale absolutně největší plochy orné půdy a trvalých kultur (nachází se zde více jak 95 % z celkové rozlohy vinic), naopak nejmenší plochy trvalých travních porostů. Pěstuje se zde až 85 % veškeré ekologicky pěstované zeleniny v ČR. V živočišné výrobě dominuje chov ovcí, následovaný chovem skotu. Typické pro Jihomoravský kraj jsou vinohrady a vinařství, proto i nedílnou součástí je zhodnocení produkce vína, především tedy bio vína v tomto kraji.
Biopotraviny živočišného původu a jejich tržní realizace
Man, Michal
V bakalářské práci Biopotraviny živočišného původu a jejich tržní realizace jsou definovány základní pojmy pro ekologické zemědělství a požadavky pro hospodaření v tomto programu. Věnuje se také problematice produkce, zpracování a označování biopotravin. V neposlední řadě je popsán současný stav biopotravin na českém trhu. Způsoby jejich prodeje, marketing a informovanost zákazníků. Nastiňuje možný budoucí vývoj ekologického zemědělství a tedy i biopotravin.
Analýza spotřeby biopotravin v ČR
Zigmundová, Veronika
V bakalářské práci je definováno ekologické zemědělství včetně jeho produktů a nastíněn jeho současný stav v České republice a ve světě. Navazuje analýza spotřeby biopotravin, na kterou je tato práce zaměřena. Je uvedena současná situace na trhu s biopotravinami ve světě a v České republice, jsou srovnány jednotlivé kontinenty a země z pohledu výše spotřeby a postavení biopotravin na trhu. Dále jsou stručně popsány distribuční cesty využívané k prodeji biopotravin. Vlastní práce obsahuje návrhy marketingových akcí, které by mohly přispět ke zvýšení zájmu spotřebitelů o biopotraviny, a tím k navýšení objemu prodeje. Účinnost navržených akcí byla ověřena dotazníkovým šetřením a výsledky průzkumu vyhodnoceny.
Ekologické zemědělství (regionální strukturální a geografické analýzy)
MEINELOVÁ, Soňa
Cílem této diplomové práce s názvem "Ekologické zemědělství (regionální strukturální a geografické analýzy)" je zpracování a vyhodnocení dat ÚZEI (MZe) za ekologickou zemědělskou produkci a odbyt Jihočeského kraje ČR s následnou strukturální a geografickou regionální analýzou, vycházející z grafických výstupů (produkčních map, grafů a diagramů). Mapové listy poskytují základní přehled o teritoriálním rozmístění rostlinné a živočišné produkce, grafy o její struktuře a odbytové diagramy pak přehled o základních odbytových tocích a uplatnění bioprodukce. Geografická analýza se dotýká rovněž zpracovatelských kapacit a vybraných odbytových formátů v rámci kraje.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 57 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.