Název:
Statistická analýza preferencí ve spotřebě biopotravin
Překlad názvu:
Statistical analysis of bio products preferences
Autoři:
Houšková, Alice ; Hlavsa, Tomáš (vedoucí práce) ; Michal, Michal (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na vyhodnocení preferencí
ve spotřebě biopotravin v České republice. V teoretické části jsou shrnuty poznatky z literatury, které se týkají dané problematiky. Detailně sleduje produkci a spotřebu biopotravin a mapuje tržní prostředí.
V praktické části byly vysloveny hypotézy, které pomocí dotazníkového šetření byly potvrzeny či vyvráceny. Dále byly zjištěny preference spotřebitelů biopotravin, které byly následně zanalyzovány a vyhodnoceny. Bylo provedeno zjištění cen vybraných biopotravin v jednotlivých obchodních řetězcích a jejich následné porovnání s běžnými potravinami. Výsledky tohoto zkoumání mohou být užitečné pro začínající tržní subjekty při rozhodování, na který tržní segment či produkt se zaměřit.
The thesis is focused on the evaluation of preferences
in organic foods consumption in the Czech Republic.
The theoretical part summarizes the insights from
the literature concerning the issue. The thesis monitors in detail the production and consumption of organic foods and it maps the market environment. In the practical part were expressed hypotheses which using the questionnaire were confirmed or refuted. They have been also identified preferences of consumer groups of organic foods, which were then analyzed and evaluated. There were performed determinations of prices of selected organic foods in individual retail chains and their subsequent comparison with normal foods.The results of this research may be helpful for new entrants in terms of the market operators to assist them in deciding on which market segment or product to concentrate.
Klíčová slova:
biopotravina; bioprodukt; ekologické zemědělství; hypotéza; respondent