Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  předchozí11 - 20  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sledování jakostních parametrů ciderů v prodejní síti
Urbášek, Martin
Diplomová práce na téma Sledování jakostních parametrů ciderů v prodejní síti byla zpracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy Univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem této práce bylo navrhnout a připravit několik variant jablečných ciderů a srovnat je s produkty dostupnými z maloobchodní sítě. Práce definuje cidery, jejich historii a rozdělení, legislativní nařízení, požadavky na označování, technologii výroby a srovnává dostupné výrobky na českém trhu. V praktické části se práce zabývá srovnáním vyrobených a zakoupených ciderů dle stanovených jakostních parametrů a senzorického hodnocení.
Výroba a srovnání ovocných protlaků
Grůzová, Lenka
Diplomová práce na téma Výroba a srovnání ovocných protlaků byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem této práce bylo navrhnout a připravit několik variant ovocných protlaků a srovnat s produkty z maloobchodní sítě.Práce pojednává o technologii výroby ovocných protlaků a příkrmů, požadavcích na složení a označování těchto výrobků. V experimentální části se práce zabývá srovnáním vyrobených a koupených ovocných protlaků dle stanovených jakostních parametrů a senzorického hodnocení.
Hodnocení antioxidační kapacity u vybraných ovocných nápojů
Richterová, Bára
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání antioxidační kapacity u vybraných jablečných nápojů. V literární části jsou charakterizovány jednotlivé druhy ovocných šťáv dle platné legislativy. Další část je věnována popisu vybraných odrůd, vhodných na výrobu ovocných šťáv a jejich chemickému složení se zaměřením na látky s antioxidační kapacitou. V praktické části bylo sledováno celkem 12 vzorků jablečných šťáv. Tři šťávy byly vyrobeny na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů a experimentálně byly porovnány s vybranými, komerčně vyrobenými produkty z obchodních řetězců. Ve sledovaných vzorcích byly analyzovány vybrané jakostní parametry a provedena senzorická analýza. Výsledky byly vyhodnoceny formou grafů a vhodných statistických analýz.
Jaroslavice – sídlo v krajině
Galková, Ivana ; Eichler, Zdeněk (oponent) ; Ponešová, Barbora (vedoucí práce)
Cieľom práce je vytvorenie životaschopného, prosperujúceho regiónu Jaroslavice z hľadiska potravinovej produkcie. Práca sa zaoberá skrátením produkčných väziem, podporou malovýroby a regionálneho trhu. Návrh podrobne rozpracováva stavbu Regionálneho potravinového centra, ktoré je zamerané na spracovanie ovocia z regiónu. Táto oblasť je mimoriadne úrodná s veľkým podielom poľnohospodárky obrobitelnej pôdya vhodnými podmienkami pre ovocinárstvo. Hlavnými druhmi pestovaného ovocia sú jablká, marhule, broskyne. Centrum má tri hlavné funkčné náplne – spracovanie, skladovanie a predaj regionálnych potravín.
Jabloně jako zástupci užitkových rostlin z čeledi růžovitých (Rosaceae)
Šnorová, Markéta ; Skýbová, Jana (vedoucí práce) ; Odcházelová, Tereza (oponent)
NÁZEV Jabloně jako zástupci užitkových rostlin z čeledi růžovitých AUTOR Markéta Šnorová KATEDRA Katedra biologie a environmentálních studií VEDOUCÍ PRÁCE RNDr. Jana Skýbová ABSTRAKT Předložená bakalářská práce je věnována jabloním, jako zástupcům z čeledi růžovitých. Nejdříve jsem představila některé ostatní rostliny z čeledi růžovitých. Mým cílem bylo zpracovat téma jabloní z širšího úhlu pohledu. Od opylení až po sběr a využití jejich plodů - jablek. Zabývala jsem se také ekologickými nároky jabloní, jejich šlechtěním, odrůdami i historií jejich pěstování. Dále jsem vyzdvihla význam jablek pro člověka z hlediska výživy. Za účelem výuky jsem sestavila praktické aktivity využitelné v hodinách botaniky na ZŠ. A pro víceletá gymnázia jsem navrhla i laboratorní úlohy z chemie a biologie. KLÍČOVÁ SLOVA Jabloň, jablko, šlechtění, odrůda, výživa.
Vliv skladovacích podmínek na metabolický profil jablek
Duroňová, Kateřina ; Vávrová, Milada (oponent) ; Kráčmar, Stanislav (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem předložené disertační práce byla komplexní analýza změn obsahu mastných kyselin, enzymových a nízkomolekulárních antioxidantů v plodech jablek a s tím související hodnocení vnímavosti vůči původcům skládkových chorob u jablek dlouhodobě uchovávaných za různých podmínek. Hlavní část práce byla věnována studiu vlivu dlouhodobého skladování jablek v modifikované atmosféře se sníženým obsahem kyslíku a v referenční „normální“ atmosféře po dobu šesti měsíců. Další část práce byla věnována studiu vlivu skladování jablek v běžných, spotřebitelsky dosažitelných, podmínkách (uskladnění ve sklepě, v lednici a v místnosti s pokojovou teplotou) na obsah nízkomolekulárních antioxidantů. Poslední část práce byla zaměřena na studium vlivu zpracování jablek (včetně použití protektantů) a jejich následného uskladnění na obsah nízkomolekulárních antioxidačních látek. Pro testování byla vybrána jablka odrůdy Jonagored, Golden Delicious, Idared, Šampion, Granny Smith. V rámci práce byla optimalizována metoda pro stanovení mastných kyselin v rostlinném materiálu s vyšším obsahem vosků. Z naměřených hodnot vyplývá, že jablka jsou cenným zdrojem řady významných nutričních látek typu vitaminů, provitaminů a antioxidantů. V průběhu skladování tyto látky vykazují značnou ochrannou funkci plodů. Dlouhodobé skladování, zejména v modifikované atmosféře se sníženým obsahem kyslíku (FAN), umožňuje uchovat většinu těchto nutričně cenných látek, a to v závislosti na odrůdě a podmínkách skladování. Mražení je vůči plodům jablek šetrné (zejména v přítomnosti ochranných látek), zatímco v průběhu sušení dochází k poklesu hodnot všech sledovaných antioxidantů v závislosti na teplotě a podmínkách sušení. Při volbě metody uchovávání je třeba zohlednit jak nutriční, tak i senzorické charakteristiky a spotřebitelské požadavky.
CIDER z České Kanady - analýza možností výroby specifického produktu
Košťál, Martin ; Syrovátka, Oldřich (vedoucí práce) ; Novák, Michal (oponent)
Cílem bakalářské práce je zpracování podnikatelského záměru zaměřeného na výrobu specifického produktu v oblasti České Kanady. Produktem je cider, lehký alkoholický nápoj z jablečného moštu. Řešení problému vychází z potřeby diverzifikovat činnosti v zemědělství České Kanady, podpořit zaměstnanost a ekonomickou stabilitu oblasti a zároveň přispět výsadbou ovocných stromů k ekologické stabilitě krajiny České Kanady.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   předchozí11 - 20  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.