Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
"Ve světle bontonu". Meziválečná konzumní společnost v Československu na příkladu spotřeby kávy, kakaa, čokolády a čaje.
Syrová, Tereza ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Jančík, Drahomír (oponent) ; Štemberk, Jan (oponent)
Disertační práce pojednává o konzumu kakaa, kávy, čaje a čokolády v meziválečném Československu a na základě získaných statistických dat a prozkoumání archivních pramenů přichází s vymezením skupiny střední vrstvy obyvatelstva, která uvedené komodity konzumovala. Práce ukazuje rozložení konzumu zkoumaných komodit v dělnických a úřednických rodinách, přináší pohled na život rodin, rozložení jejich výdajů a velikost příjmů. Poukazuje na zastoupení pochutin ve spotřebním koši spotřebitelů a ukazuje elasticitu uvedených komodit. Za ústřední část výzkumu zvolila disertační práce české země, jelikož právě zde byly dobře dostupné veškeré údaje a prameny. Práce objasňuje příčiny konzumace kakaa, kávy, čaje a čokolády a dochází k závěru, že každá pochutina byla konzumována z jiného účelu, z čehož vyplýval i status luxusu těchto poživatin. Konzumace čaje byla určena pro vyšší vrstvy obyvatelstva, čokoládu zakupovali převážně úřednické rodiny, avšak postupem dvacátých let pronikala drobná spotřeba čokoládových produktů taktéž mezi střední a nižší vrstvy obyvatelstva. Čokoládové výrobky podléhaly na počátku dvacátých let přepychové dani. Kakao se užívalo ve spojení s vařením a pečením, avšak v rodinách příliš dostupné nebylo. Kávu pily všechny vrstvy obyvatel, ovšem spotřeba se odvíjela od společenského statusu konzumenta. Hojně spotřebovávaly rodiny žitnou kávu a cikorku. Odlišnosti mezi vrstvami byly ještě více umocněny regionálními rozdíly, které disertační práce taktéž vyzdvihuje. Dále podrobně zkoumá výši cel daných komodit, která v meziválečném období značně kolísala, a dochází k závěru, že cla až neúměrně zvyšovala cenu produktů a znemožňovala konzumentům zakoupit vyšší množství těchto pochutin.
Systém pro záznam a opakování událostí pro zvukové systémy
Klobása, Jiří ; Černocký, Jan (oponent) ; Zemčík, Pavel (vedoucí práce)
Práce se zabývá návrhem a realizací systému pro záznam a opakování událostí pro zvukové systémy. Úvodní část práce je věnována studiu zvukových systémů, jejich uživatelskému rozhraní a komunikačním protokolům, které jsou zvukovými systémy využívány. Dále je prezentována základní charakteristika platformy Mac OS X, její uživatelské rozhraní a principy vývoje na této platformě. Jádro práce tvoří návrh systému pro záznam a opakování událostí a konceptu událostí, který specifikuje reprezentaci událostí v systému a jejich následné zpracování. V závěru práce je představena implementace navrženého systému pro Mac OS X s ohledem na možnosti rozšíření systému a jeho vlastnosti.
Návrh a realizace aplikace pro platformu iOS
Pospíšil, Lukáš ; Dvořák, Jiří (oponent) ; Dvořák, Jiří (vedoucí práce)
Práce se zabývá návrhem a realizací aplikace pro platformu iOS za pomocí moderních programovacích nástroju jako cocos2D framework a Xcode.
Fairtradové kakaové boby, kakao a čokoláda na českém trhu
MATIKO, Oleksandr
Cílem bakalářské práce je zmapování situace na českém trhu s fairtradovými výrobky z kakaa a čokolády, a přiblížit, jak funguje fair trade pro pěstitele a obchodníky. V rámci konceptu fair trade je popsán certifikační systém Fairtrade, jenž uděluje ochrannou známku Fairtrade?. V návaznosti na certifikační proces jsou vymezeny příslušné produkční standardy pro pěstitele a obchodníky s kakaovými boby. Práce se také zabývá dodavatelskými a zpracovatelskými aktivitami na území České republiky. Na základní charakteristiku navazují analytická šetření, zaměřená na nabídku konkrétních produktů v maloobchodních jednotkách, a spotřebitelské chování při nákupu fairtradových výrobků z kakaa a čokolády.
Problematika výuky množin bodů daných vlastností na ZŠ
HARAZIMOVÁ, Tereza
Cílem této diplomové práce je popsat a přiblížit různé metody vyšetřování množin bodů daných vlastností. Volila jsem jak klasický přístup, tak i využití nových technologií, jako jsou například geometrický software GeoGebra nebo program ze skupiny CAS (Computer algebra system). Téma množin bodů daných vlastností je pro žáky často velmi obtížné, proto je důležité na něj nahlížet z mnoha úhlů pohledu, volit zajímavé aplikační úlohy a tak žáky k jejich studiu motivovat. V práci uvádím několik námětů pro atraktivnější a zábavnější výuku této problematiky na základních, středních i vysokých školách.
Světový trh kakaa a čokolády
Voborníková, Martina ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Klosová, Anna (oponent)
Práce se zabývá světovým trhem kakaa a čokolády a současnými trendy čokoládového průmyslu, které se více či méně odrážejí na spotřebě čokolády v České republice. Cílem mé práce je na základě analýzy současné situace na světovém trhu kakaa a čokolády vystihnout současné trendy ve spotřebě čokolády. Zároveň analyzuji jejich dopady na spotřebu čokolády a čokoládových cukrovinek v České republice. V práci se rovněž zabývám historií, charakteristikami a hlavními producenty a prodejci na trhu běžných i prvotřídních čokoládových produktů. Práce je rozdělena do tří spolu souvisejících kapitol. První je zaměřena na světový trh kakaa, druhá na světový trh čokolády a třetí na spotřebu čokolády v ČR.
Světový trh kakaa
Voglová, Karolína ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Zamykalová, Miroslava (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá světovým trhem kakaa. Cílem této práce je zanalyzovat světový trh kakaa a zjistit, jaké perspektivy do budoucna tento trh nabízí. První kapitola se zabývá obecou charakteristikou této komodity, tj. historie pěstování kakaa, druhy kakaovníku, pěstování kakaa, světové producentské oblasti, a je zpracována pomocí metody syntézy a komparace. Další kapitola je samotná analýza světového trhu kakaa, která uvádí největší exporterské a importérské země, vývoj ceny kakaa, zpracování kakaa a čokoládový průmysl. Třetí část práce představuje formy obchodování s kakaem, tj. obchodování s kakaem na burzách, alternativní forma obchodu fair trade. Představuje také Mezinárodní organizace pro kakao a Mezinárodní Iniciativu pro kakao. Poslední kapitola se soustředí na zhodnocení a perspektivy světového trhu kakaa do budoucna pomocí metody kompilace. Přínosem této práce je zjištění, jak se bude cena kakaa vyvíjet a jaké je možné řešení narůstající poptávky po kakau do budoucna.
Koncept fair trade - cesta k rozvoji i oblast oprávněné kritiky
Čermáková, Kateřina ; Šaroch, Stanislav (vedoucí práce) ; De Castro, Tereza (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením konceptu fair trade, konkrétně jeho dopadů na ekonomickou, sociální a environmentální sféru života producentů a jejich komunit v rozvojových zemích. Teoretická část práce vymezuje pojem fair trade, předkládá historický vývoj konceptu, zabývá se jeho hlavními aktéry, zásadami a produkty; v neposlední řadě zasazuje problematiku do teorie mezinárodního obchodu. Stěžejní část práce představují vybrané případové studie, které zkoumají, jaký vliv má účast v systému fair trade na producenty kávy, kakaa, banánů a cukrové třtiny a odhalují, zda v těchto případech dochází k naplnění základních cílů hnutí.
The world market of cocoa and sugar
Gašková, Zuzana ; Bolotov, Ilya (vedoucí práce) ; Čajka, Radek (oponent)
Práce se zabývá analýzou světového trhu s kakaem a cukrem. Je rozdělená do třech částí. V první části je stručně popsaná botanická charakteristika komodit kakaové boby, cukrová řepa a cukrová třtina, proces jejich zpracování a nejvýznamnější producenti. Druhá část analyzuje trh s danými komoditami. Sleduje trendy producentů a spotřebitelů v průběhu uplynulých 70 let. Popisuje vývin cen za komodity. Třetí závěrečná část je věnována konceptu Fair Trade se zaměřením na kakao a cukr.
Fair Trade a jeho význam pro africké země
Vítková, Tereza ; Pavlík, Petr (vedoucí práce) ; Jeníček, Vladimír (oponent)
Cílem diplomové práce je zanalyzovat fungování systému Fair Trade a definovat možnosti, které nabízí producentům pocházejícím z Afriky. První kapitola obsahuje základní charakteristické rysy konceptu Fair Trade, jeho definici, hlavní principy, způsoby certifikace, stručný historický přehled a současný vývoj. Seznamuje také s některými důležitými mezinárodními organizacemi. Druhá kapitola je zaměřena na Fair Trade v Africe. Důležitou součástí je analýza afrického trhu a SWOT analýza. Následuje také vymezení některých významných Fair Trade organizací působících v Africe a jejich hlavních činností. Důraz je v této kapitole kladen zejména na Fair Trade v Africe, na využití a distribuci Fair Trade prémie, komoditní strukturu, počet farmářů zapojených do konceptu Fair Trade a některé další faktory. V poslední části práce se věnuji kakaovému průmyslu v Africe a dvěma významným družstvům působícím na Pobřeží slonoviny a v Ghaně.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 21 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.