Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Bioflavouring piv pomocí nových českých odrůd chmele
Ondruch, Petr ; Diviš, Pavel (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na bioflavouring piv prostřednictvím studeného chmelení novými odrůdami chmele. Studené chmelení je jev, který přispívá k atraktivitě a rozmanitosti piva a v současné době nabírá na popularitě. Cílem práce bylo zaznamenat vliv studeného chmelení na senzorické a analytické parametry piv studeně chmelených českými odrůdami chmele. U těchto piv proběhla senzorická analýza a byly stanoveny základní charakteristiky a chemické složení piva (fenolické látky, flavonoidy a vybrané organické kyseliny a prvky). Z chemického hlediska bylo zjištěno, že studeně chmelená piva ve srovnání s referenčním pivem vykazovala vyšší hořkost, vyšší koncentraci flavonoidů a antioxidační aktivitu. Byl zaznamenán nárůst koncentrací draslíku, manganu, mědi, vápníku a kyseliny jablečné. Hodnota pH studeným chmelením ovlivněna nebyla. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že studené chmelení mělo pozitivní vliv na celkový dojem z piva, který byl dán zejména vyšším chmelovým aroma a intenzivnější hořkostí. Z výsledků lze usoudit, že studené chmelení novými českými odrůdami chmele má na výslednou kvalitu piva pozitivní vliv a tyto odrůdy jsou vhodné pro další využití v pivovarnictví.
Analýza sladké papriky různého geografického původu
Fiala, Petr ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením základních nutričních parametrů 26 vzorků mleté papriky z několika států a vyhodnocuje vliv geografického původu na chemické složení mleté papriky. Celkový počet 19 nutričních parametrů byl naměřen pokročilými analytickými metodami (ICP OES, HPLC DAD, HPLC ELSD) spolu s dalšími laboratorními technikami. Výsledná data byla statisticky zpracována pomocí metod analýzy rozptylu (ANOVA), shlukové analýzy, analýzy hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýzy (DA). Na základě statistického vyhodnocení bylo potvrzeno, že chemické složení mleté papriky je ovlivněno geografickým původem. Analýzou rozptylu (ANOVA) bylo stanoveno, že 14 parametrů se v rámci evropské, indické a čínské podoblasti statisticky vzájemně lišilo (p
Nerovnoměrná tepelná úprava dřeva - vlastnosti
Daněk, Václav
Tato práce se zabývá analýzou vlivu nerovnoměrné tepelné modifikace způsobené horkým lisem o teplotě 200 °C. Zkoumáno bylo bukové hoblované řezivo tepelně modifikované v radiálním i tangenciálním směru. Výsledné vzorky byly podrobeny chemické analýze pomocí spektrofotometrie ke zjištění hloubky průniku tepelné úpravy. Dále byla zkoumána rozměrová stabilita zkušebních těles během máčení po dobu 15 dní. V úvodní části se proto nachází literární přehled a popis tepelné modifikace, také přehled metod využívaných v dnešní praxi. Dále byly nastíněny materiálové vlastnosti dřeva buku a možnosti využití tohoto materiálu. Naměřená data byla statisticky analyzována, výsledky byly prodiskutovány a porovnány s literaturou.
Analýza obsahu jednoduchých sacharidů v ovoci jako prostředek ověření databázových údajů pro využití v klinické praxi
Eliášová, Marie ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Vyhnánková, Ivana (oponent)
současné době se zvyšuje výskyt onemocnění souvisejících s sacharidů, jako jsou diabetes mellitus, obezita, metabolický syndrom, apod. Nedílnou součástí terapie těchto onemocnění je léčebná výživa, v pacientům doporučován příjem ovoce. Nicméně toto obecné doporučení nepřihlíží k a skladbě sacharidů mezi jednotlivými druhy ovoce. Jelikož právě příjem jednoduchých sacharidů ve stravě může mít u zmíněných onemocnění závažné zdravotní důsledky, bylo by vhodné na základě obsahu a skladby jednoduchých sacharidů vytipovat vhodné a nevhodné druhy ovoce, a tak vytvořit či blíže specifikovat doporučení pro příjem ovoce u zmíněných onemocnění. Jedním z veřejně dostupných zdrojů údajů o obsahu a skladbě sacharidů v ovoci je Databáze složení potravin ČR, nicméně použitelnost zde uvedených údajů pro tvorbu doporučení je vázáno na ověření jejich platnosti. Účinným nástrojem pro ověření validity těchto údajů je různých ovoce nezávislou chemickou analýzou a ověřit, zda existuje shoda mezi databázovými údaji a hodnotami reálných vzorků. Druhým cílem práce bylo interpretovat výstupy získané analýzy a navrhnout jejich využití v klinické praxi k tvorbě konkrétních doporučení pro příjem jednotlivých druhů ovoce u onemocnění souvisejících s metabolismem sacharidů. Praktická část práce byla koncipována jako chemická analýza 30...
Analytické metody pro stanovení sacharidů v moštu a víně
Jarůšková, Aneta
Literární část této bakalářské práce seznamuje čtenáře s chemickými vlastnostmi sacharidů, které se nejvíce podílejí na celkové charakteristice vína. Jedná se především o glukózu, fruktózu a sacharózu. Bylo uvedeno rozdělení analytických metod, které se využívají ke stanovení sacharidů v moštu a ve víně a na základě prostudovaných studií uvedeny trendy, které se v této oblasti v současné době využívají a které vedou ke zvýšené účinnosti pro stanovení sacharidů. V experimentální části byly ke stanovení redukujících cukrů u dvou vzorků bílých vín využity dvě titrační metody. Analýza vzorků proběhla také na spektrometrickém přístroji ALPHA. Na základě praxe a poznatků z literatury byly metody porovnány z hlediska přesnosti, obtížnosti, časové náročnosti a finančních nákladů spojených s jejich užíváním.
Porovnání senzorické jakosti šunek v závislosti na receptuře
Poukarová, Anna
Diplomová práce se zabývá hodnocením jakosti masných výrobků s ohledem na chemické a senzorické ukazatele. Jsou zde popsány metody stanovení jejich základních složek, jako jsou bílkoviny, tuk, voda, sůl a jiné doplňující ukazatele. Dále jsou uvedeny možné způsoby senzorického hodnocení jakosti. Závěr teoretické části uvádí inovace ve výrobě masných výrobků. Jsou zde popsány suroviny zvyšující nutriční hodnotu masných výrobků s ohledem na tlak spotřebitelů, a nové technologie ve výrobě. Praktická část se zabývá hodnocením 13 šunek z tržní sítě výběrové a nejvyšší jakosti. V senzorické analýze se sledovaly základní deskriptory masných výrobků: barva, celkový vzhled v nákroji, konzistence, vůně, celková chuť a celkový dojem. V chemickém rozboru byly stanoveny čisté svalové bílkoviny, sušina, tuk a chlorid sodný. Na spektrofotometru byla hodnocena barva jednotlivých vzorků. Součástí práce je dotazníkové šetření na téma četnost konzumace šunek a preference spotřebitelů při jejich nákupu.
Optimalizace chemické analýzy vybraných složek materiálů historických uměleckých děl
Pekař, Martin ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hudeček, Jiří (oponent)
Předkládaná práce představuje pokus o zjednodušení postupu úpravy vzorků historických uměleckých děl. Úprava postupu byla testována na restaurátorsky významných materiálech, jako jsou damarová a kopálová pryskyřice, protože doposud publikované metody úpravy vzorků uměleckých děl se ukázaly jako nevhodné. K tomuto účelu byly použity instrumentální analytické metody, jako jsou HPLC-MS, HPLC-ELSD, GC-FID, GC-MS a pyrolyzní GC-MS. Metodou GC-MS se podařilo porovnat zastoupení mastných kyselin v realném vzorku vajíčka a historického sousoší. Pro identifikaci monosacharidů v klovatinách se jako výhodná ukázala metoda GC-MS s derivatizací směsí hexamethyldisilazanu, trimethylchlorsilanu a pyridinu. Metodou GC-MS bylo potvrzeno kvalitativní složení damarové pryskyřice podle očekávaných analytů získaných z literárního zdroje. Ve vzorku historického sousoší byla metodou GC-MS zjištěna pravděpodobná přítomnost vajíčka a lněného oleje. Pro další práci byl navržen zjednodušený postup úpravy vzorků.
Žáruvzdorné výrobky určené pro metalurgii hliníku
Kupcová, Zuzana ; Lang, Karel (oponent) ; Nevřivová, Lenka (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na vysocehlinité žárovzdorné materiály, které se využívají především v metalurgii hliníku. Teoretická část je zaměřena na žárovzdorné materiály, na jejich rozdělení, možné způsoby výroby a surovinové základny. Jsou zde popsány jejich charakteristické vlastnosti a možnosti aplikace v hlinikárenském průmyslu. V závěru práce jsou z experimentálně naměřených dat vyhodnoceny fyzikální, mechanické, chemické a žárové vlastnosti vysocehlinitých žárovzdorných materiálů. Zjištěné vlastnosti jsou použity pro ekonomickou optimalizaci surovinových vstupů.
Základní chemické parametry plodů několika odrůd bílého rybízu
Horáková, Klára ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd bílého rybízu (Ribes vulgare). V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení a botanická charakteristika bílého rybízu včetně zástupců rodu Ribes, rozšíření a místech výskytu. Dále je pojednáno o historii pěstování rybízu, řezu rybízu, výsadbě, rozmnožování a šlechtění jednotlivých odrůd. Zmíněny jsou i choroby a škůdci rybízu. Pečlivěji jsou popsány odrůdy bílého rybízu, které byly použity v experimentální části. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických analýz, jako je výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících cukrů a sušina ve šťávě z plodů osmi šlechtěných odrůd bílého rybízu. Odrůdy byly porovnány mezi sebou, vždy byla vyhodnocena nejvyšší a nejmenší hodnota dané analýzy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.