Název:
Analýza obsahu jednoduchých sacharidů v ovoci jako prostředek ověření databázových údajů pro využití v klinické praxi
Překlad názvu:
An analysis of simple carbohydrate content in fruit as a means of data verification for use in clinical practice
Autoři:
Eliášová, Marie ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Vyhnánková, Ivana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] současné době se zvyšuje výskyt onemocnění souvisejících s sacharidů, jako jsou diabetes mellitus, obezita, metabolický syndrom, apod. Nedílnou součástí terapie těchto onemocnění je léčebná výživa, v pacientům doporučován příjem ovoce. Nicméně toto obecné doporučení nepřihlíží k a skladbě sacharidů mezi jednotlivými druhy ovoce. Jelikož právě příjem jednoduchých sacharidů ve stravě může mít u zmíněných onemocnění závažné zdravotní důsledky, bylo by vhodné na základě obsahu a skladby jednoduchých sacharidů vytipovat vhodné a nevhodné druhy ovoce, a tak vytvořit či blíže specifikovat doporučení pro příjem ovoce u zmíněných onemocnění. Jedním z veřejně dostupných zdrojů údajů o obsahu a skladbě sacharidů v ovoci je Databáze složení potravin ČR, nicméně použitelnost zde uvedených údajů pro tvorbu doporučení je vázáno na ověření jejich platnosti. Účinným nástrojem pro ověření validity těchto údajů je různých ovoce nezávislou chemickou analýzou a ověřit, zda existuje shoda mezi databázovými údaji a hodnotami reálných vzorků. Druhým cílem práce bylo interpretovat výstupy získané analýzy a navrhnout jejich využití v klinické praxi k tvorbě konkrétních doporučení pro příjem jednotlivých druhů ovoce u onemocnění souvisejících s metabolismem sacharidů. Praktická část práce byla koncipována jako chemická analýza 30...Introduction: Nowadays an occurrence of diseases related to carbohydrate metabolism, such as diabetes mellitus, obesity, metabolic syndrome or cardiovascular diseases, is rising. The medical nutrition which is an integral part of the therapy of these diseases includes a recommendation of fruit intake. Nevertheless, this recommendation does not take into account differences in carbohydrate content and composition in various fruit species. The simple carbohydrate intake by patients with the mentioned diseases can have serious medical consequences and therefore, it would be appropriate to make a selection of suitable and unsuitable fruit species based on their carbohydrate content and composition. With such knowledge it would be possible to create or specify recommendations for fruit intake for the mentioned diseases. The data of carbohydrate content and composition in fruit are publicly available in Czech Food Composition Database, nevertheless, these data should not be used to make recommendations until their validity is checked. An independent chemical analysis is an effective tool for verification of the data validity. Objectives: The first objective of this thesis was to perform an independent chemical analysis of various fruit species to characterize their simple carbohydrates and assess,...
Klíčová slova:
chemická analýza; fruktóza; glukóza; metabolismus sacharidů; onemocnění související s metabolismem sacharidů; poměr fruktózy a glukózy; carbohydrate metabolism; chemical analysis; disease related to carbohydrate metabolism; fructose; fructose-glucose ratio; glucose