Název:
Základní chemické parametry plodů několika odrůd bílého rybízu
Překlad názvu:
The basic chemical parameters of berries from some white currant cultivars
Autoři:
Horáková, Klára ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato práce se zabývá chemickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd bílého rybízu (Ribes vulgare). V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení a botanická charakteristika bílého rybízu včetně zástupců rodu Ribes, rozšíření a místech výskytu. Dále je pojednáno o historii pěstování rybízu, řezu rybízu, výsadbě, rozmnožování a šlechtění jednotlivých odrůd. Zmíněny jsou i choroby a škůdci rybízu. Pečlivěji jsou popsány odrůdy bílého rybízu, které byly použity v experimentální části. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických analýz, jako je výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících cukrů a sušina ve šťávě z plodů osmi šlechtěných odrůd bílého rybízu. Odrůdy byly porovnány mezi sebou, vždy byla vyhodnocena nejvyšší a nejmenší hodnota dané analýzy.
In this theses the author deals with a chemical analysis of juice from cultivars of the white currant (Ribes vulgare). The theoretical part explains the taxonomic classification and botanical characteristics of the white currant including the genus of Ribes, also its spread and habitat. The thesis also refers to the history, the growing of the currant, its prune and planting, as well as the propagation and cultivating of its particular cultivars. There are also mentioned diseases and pests which the currant suffers from. The cultivars of the white currant, which were used in an experimental part, are described primarily thoroughly. In the experimental part there was the determination of chosen chemical analysis conducted, for example the yield, the content of the dry matter, pH, titratable acidity, the formol number, the content of reducing sugar and the dry matter in the fruit of eight cultivated cultivars of the white currant. The cultivars were compared with each other. Than the highest and the lowest value of the analysis was evaluated.
Klíčová slova:
Bílý rybíz; chemická analýza; složení; šťáva z plodů; chemical analysis; composition; juice of fruits; White currant
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/31448