Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Achalázie jícnu - etiologie, patofyziologie a léčba.
Vacková, Zuzana ; Martínek, Jan (vedoucí práce) ; Balihar, Karel (oponent) ; Rejchrt, Stanislav (oponent)
Úvod: Achalázie je primární porucha motility jícnu, kterou lze dle manometrie s vysokým rozlišením (high resolution manometry, HRM) klasifikovat na 3 typy (I-III). Přesná etiopatogeneze není známá, v etiologii se uplatňují mj. vlivy genetické a imunitní, což podporuje i prokázaná asociace varianty rs28688207 HLA-DQB1 genu s achalázií. Perorální endoskopická myotomie (POEM) je nejnovější metodou v léčbě achalázie. Její dlouhodobá účinnost, bezpečnost a vliv na fyziologii jícnu nejsou zatím dostatečně známé. Cílem našich studií bylo provést první genotyp-fenotyp asociační analýzu studující frekvenci rs28688207 mezi jednotlivými typy achalázie, zhodnotit účinnost a bezpečnost POEM a zhodnotit motilitu jícnu po endoskopické myotomii. Pacienti a metody: Jednalo se o tři retrospektivní studie. Vyšetření na přítomnost rs28688207 inzerce jsme provedli pomocí real-time PCR u 347 pacientů z ČR (163), Německa (114) a Řecka (70). Účinnost a bezpečnost POEM jsme hodnotili u 133 pacientů s achalázií jícnu léčených v našem centru. Změny motility jícnu po POEM jsme hodnotili pomocí Chicagské klasifikace u 237 pacientů, u kterých byla provedena HRM před a po výkonu. Výsledky: Mezi jednotlivými typy achalázie jsme prokázali významný rozdíl ve výskytu rizikové alely rs28688207 (p=0,038). Nejčastěji byla přítomná u...
Začínající pracovník v pomáhající profesi
JIROUTOVÁ, Kristýna
Bakalářská práce se zabývá pomáhající profesí a prvním rokem vykonávání této profese, konkrétně na profesi psychologa. Teoretická část vysvětluje a definuje základní pojmy vztažené k této problematice: pomáhající profese; prosociální chování, tedy altruismus a empatie; pomáhání; etika v pomáhající profesi, kompetence v pomáhající profesi a supervize. Empirická část bakalářské práce je založena ne deníku studentky bakalářského oboru Psychologie, který mapuje její první rok práce v psychiatrické nemocnici. Deníkové záznamy byly analyzovány pomocí tzv. otevřeného kódování. Z něho vzešly následující kategorie: vztah s kolegy, vztah k pacientům, vztah k instituci a problémy, se kterými se studentka během praxe vyrovnávala. Hlavním předmětem zkoumání dále bylo, jak se mění styl práce studentky s pacienty a její pohled na roli pomáhajícího během prvního roku praxe. Analýza dat ukázala jistou naivitu začínajícího pracovníka v pomáhající profesi a následný přechod k reálnému pohledu na profesi pomáhajícího. Výsledky jsou vždy popsány pomocí této škály, naivita realita.
Analýza exprese tyrosinové aminotransferázy a 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenázy v klíštěcích tkáních a vývojových stádiích pomocí RT-qPCR
PLAČKOVÁ, Barbora
Krevsající členovci získávají a tráví obrovské množství hostitelské krve, která často převyšuje jejich tělesný objem mnohdy až 100krát. Rozklad krve na proteiny uvolňuje velké množství aminokyselin, které jsou recyklovány pro de novo proteinovou syntézu nebo jsou dále katabolizovány. Bylo zjištěno, že transkripty kódující enzymy katabolismu tyrosinu, jsou přítomny zejména v trávicím traktu hemiptera Rhodnius prolixus. Tato katabolická dráha byla potvrzena pomocí RNAi s dostupnými inhibitory bylo potvrzeno ovlivnění životaschopnosti. V této bakalářské práci jsem identifikovala homology dvou genů kódujících první dva enzymy katabolismu tyrosinu, tyrosin aminotransferázu a 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenázu v klíšťatech Ixodes ricinus a charakterizovala jejich tkáňovou expresi. Při použití RNAi bylo potvrzeno, že HPPD je nezbytný enzym pro přežití samin I. ricinus po ukončení sání na hostiteli.
Assessment of coffee production and trade in Uganda
Bamwesigye, Dastan
Studie hodnotí účinky některých faktorů na produkci kávy a její export v Ugandě, zjišťuje ekonomické dopady liberalizace obchodu na odvětví produkce kávy v Ugandě. Zabývá se také rozdílnými vazbami v rozvoji obchodu kávou v regionu východní Afriky. Studie využívá regresní a korelační metody analýzy dat shromážděných z hodnotových řetězců, od regulačních orgánů a místních farmářů. Byla provedena analýza časových řad dat o produkci, exportu, světových cenách a domácí spotřeby získaných od Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Uganda Coffee Development Authority pomocí standardní metody nejmenších čtverců (OLS). Výsledky studie ukázaly, že produkce kávy a světové ceny mají kladný vliv na export kávy v Ugandě, nicméně byl zjištěn inverzní vztah mezi domácí spotřebou kávy a vývozem. Studie dále ukazuje, že export kávy, její domácí spotřeba a světové ceny mají pozitivní efekt na produkci kávy. Výsledky výzkumu ukazují, že existuje statisticky významný vztah mezi aktivitou lokálních producentů (farmářů) a vývojem produkce kávy v Ugandě (r= -0.038, p-value< 0.025 (=0.822)), vazby mezi producenty (Beta=-0.304, t=-2.253p<0.025 (=0.014)) a rozvoj produkce kávy (r= -0.222, p-value< 0.025 (=0.048)). Ze studie vyplývají praktická doporučení. Vláda Ugandy by měla naléhavě implementovat existující politiky související s produkcí a exportem kávy a zavést změny směřující ke zvýšení a zkvalitnění produkce a podporovat konkurenceschopnost na mezinárodních trzích s cílem maximalizace zisku.
Energetický výdej u kriticky nemocných pacientů
Švrčková, Alexandra ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Havel, Eduard (oponent)
Cílem této práce bylo stanovit energetický výdej a hledat vztahy mezi klidovým energetickým výdejem (REE) a vybranými parametry u 14 polytraumatických pacientů na JIP fakultní nemocnice v Hradci Králové, které by byly jednoduše změřitelné a použitelné k predikci REE. Tato studie zahrnuje vyšetření 7 mužů (věk 36 ± 18 let) a 7 žen (věk 58 ± 28 let). Stanovení REE bylo provedeno metodou indirektní kalorimetrie (IC). Vyšetření zahrnovalo také bioimpedanční analýzu (BIA). BIA sloužila především k získání hodnot převodnění (OH), netučné tělesné hmoty (LTM) a metabolicky aktivní tělesné hmoty (BCM). Průměrný REE-IC (změřený pomocí IC) byl u mužů 2116 ± 516 kcal·den-1 a u žen 1450 ± 407 kcal·den-1 (P = 0,018). Statisticky významná odlišnost mezi populací mužů a žen byla nalezena také u těchto vztahů: výpočtu bazálního energetického výdeje dle Harris-Bennedictovy rovnice bez (P = 0,001) a s odpočtem OH z tělesné hmotnosti (P = 0,001), u "dechového energetického výdeje" (REE vztažený na dechovou frekvenci) (P = 0,018) a u (REE vztaženého na tepovou frekvenci) "tepového energetického výdeje" (P = 0,038). Statisticky významným parametrem se ukázal také REE-IC vztažený na kilogram BCM a to s a bez odpočtu převodnění (P = 0,017). Rovněž byla prokázaná statisticky významná korelace vztahu mezi REE-IC a dechovou...
Kinetické stanovení dusitanů se spektrofotometrickou detekcí
Vašíčková, Pavla ; Nesměrák, Karel (vedoucí práce) ; Rychlovský, Petr (oponent)
Název práce: Kinetické stanovení dusitanů se spektrofotometrickou detekcí Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bylo navrhnout a optimalizovat metodu pro kinetické stanovení dusitanů ve vzorku vody. Stanovení je založeno na schopnosti dusitanů katalyzovat oxidaci toluidinové modři bromičnanem v kyselém prostředí. Průběh reakce je sledován spektro- fotometricky, kdy je měřen pokles absorbance v konstantním časovém úseku od zahájení reakce při 635 nm. Byla navržena a optimalizována FIA aparatura se dvěma nosnými proudy. Byla proměřena kalibrační závislost v rozsahu koncentrací dusitanů 0,05-1,00 mg ml-1 a vypočítán instrumentální limit detekce dusitanů na 0,038 mg ml-1 , a limit kvantifikace dusitanů 0,125 mg ml-1 . Metoda byla použita pro stanovení obsahu dusitanů v reálném vzorku říční vody. Klíčová slova: dusitany, injekční průtoková analýza, kinetické katalytické metody
Explantátové kultury vyšších rostlin 27
Kostřiba, Jan ; Dušková, Jiřina (vedoucí práce) ; Tůmová, Lenka (oponent)
8. ABSTRAKT Kostřiba J.: Explantátové kultury vyšších rostlin 27. Diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, 2007, s. 61 Práce byla zaměřena na biotransformaci exogenních prekurzorů arbutinu in vitro kulturou Centella asiatica (L.). Do živného média byly přidávány prekurzory arbutinu (hydrochinon, tyrosin, kyselina p-kumarová, kyselina hydroxybenzoová). Koncentrace prekurzorů byla 200 mg/l a doba působení prekurzorů byla 6, 12, 24, 48 a 168 hodin (1 týden). Pokusy byly prováděny za světla, jak v suspenzních tkáňových kulturách, tak v kulturách kultivovaných v tekutém živném médiu na můstcích z filtračního papíru. Pozitivních výsledků (jak TLC tak HPLC analýzou) v produkci arbutinu bylo získáno u všech suspenzních kultur při použití hydrochinonu. Maximální koncentrace arbutinu v kalusu byla zjištěna při odběru po 48 hodinách kultivace (0,043 %). Po 168 hodinové kultivaci bylo množství arbutinu pouze 0,038 %. V této pokusné variantě byl arbutin uvolňován také do živného média, kde byla naměřena jeho koncentrace 0,096 %. Biotransformační pokusy s dalšími prekurzory arbutinu nebyly úspěšné. Možnost efektivního použití můstkové kultury pro potřeby biotransformace potvrzena nebyla.
Proměny imaginace-portrétu města vlivem digitálních technologií v kontextu analogových médií
Poláková, Sylva ; Dolanová, Lenka (oponent) ; Hanáková, Petra (vedoucí práce)
Vztah města a filmu byl od samotného vynálezu kinematografu nazírán skrze jakousi charakterovou vzájemnost, jejímž hlavním jmenovatelem byl pohyb. Nové médium bylo vnímáno jako nejlépe uzpůsobená umělecká forma k zaznamenání a reprodukování atmosféry, která symbolizovala moderní velkoměsto na konci devatenáctého a na začátku dvacátého století. Analogie "pokrevní" příbuznosti dvou fenoménu moderny, rozvoje velkoměst a vynálezu kinematografu, podnítila vznik filmů a esejů, jež se zabývaly nebo vycházely z vnějších estetických podobností a hodnot města a pohyblivých obrazů, a které absorbovaly utopistické nadšení moderní společnosti. Vertovův film MUŽ S KINOAPARÁTEM a Ruttmannův BERLIN, SYMFONIE VELKOMĚSTA1 se dočkaly následování nebo citací v mnoha národních kinematografiích2. Mezi těmi, kdo propadli svádění moderního velkoměsta, byli na jedné straně futurističtí architekti, kteří toužili po totální proměně urbanistických plánů a výstavbě nových modernímu tempu a prostoru lépe vyhovujících sídlišť a kinematografie byla pro ně způsobem, jak prezentovat svoje ideje s komerčním apelem v průmyslových filmech3. Na straně druhé to byli solitéři, kteří nebažili zasahovat do vývoje měst, ale využívali jejich anonymity, která jim skýtala nový druh svobody a poznání - zrodila se postava flâneura, městského člověka,...
Otázky a interpelace v parlamentní proceduře: Studie č. 1.038
Syllová, Jindřiška
Kladení otázek ‑ question time ‑ forma otázky ‑ lhůta na odpověď - interpelace ‑ vyslovení nedůvěry – ve vybraných státech Evropy
Plný text: Stáhnout plný textPDF
The Effect of Oregano Essential Oil on Microbial Load, Drying Kinetics and Sensory Atributes of Dried Meat
Hernandez Hernandez, Helga Johana ; Banout, Jan (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Mikrobiální zatížení lze ovládat buď syntetické nebo přírodní konzervační látky. Zvláštní zájem byl zaměřen na potenciální použití rostlinných esenciálních olejů jako bezpečnějších přísad pro maso. Nicméně, neexistuje žádné publikované výzkum na použití éterických olejů v průběhu procesu sušení masa. Tato studie byla zaměřena na posílení procesu sušení masa. Na prvním z přidané hodnoty sušeného masný výrobek pomocí oregano esenciální olej (OEO) inhibovat růst bakterií, a senzorické odpovědi od hodnotitelů je zobrazena. Bylo zjištěno, že aplikace OEO v mase je účinné při inhibici Salmonella enteritidis a Escherichia coli. Po 6 hodinách schnutí při 55 ° C, 2 ml (0,038 ml l-1 vzduchu) a 1,5 ml (0,028 ml l-1 vzduchu) z OEO byly zváženy minimální inhibiční koncentrace (MIC) proti S. enteritidis a E. coli , v uvedeném pořadí. Vzorky ošetřené 0,75 ml OEO byly atraktivnější pro spotřebu ve srovnání s kontrolou; při vyšší koncentraci OEO, senzorická kvalita jídla byla ovlivněna. Další účinek modifikovaných blanšírování ošetření na chování sušení hovězího masa byla hodnocena stanovením poměru vlhkosti v závislosti na čase křivky a vlivu na senzorickou kvalitu vedlo produktu. Tyto 3 ošetření předmětem šetření byly (1) ošetření oleje (2) páry blanšírování a (3) horkého vzduchu blanšírování se 3 dávkami oregano silice (1) 1,5 ml (2), 3 ml a (3), 6 ml. Každé ošetření mělo vliv na dobu sušení vzorků hovězího masa, avšak dávka oregano silice použita nemělo vliv na proces sušení. Výsledky ukázaly, že pára blanšírování bylo velmi účinné zkrácení doby sušení. Mezitím 1,5 ml a 3 ml horkovzdušné vzorky blednutí a 1,5 ml vzorky odpadních olej byly posuzovány jako lepší z senzorického hlediska a respondenti za to, že přidání oregano esenciální olej obohacen příjemnosti vůně. Závěrem lze říci, přidanou hodnotu, sušené maso produkt získat pomocí oregano esenciální olej pro zvýšení bezpečnosti potravin obdržena přijatelná senzorickou odpověď od spotřebitelů. Navíc, každý upravený blanšírování ošetření testován vliv na proces sušení kinetiky, ale dávka oregano použity nemá vliv na proces sušení. V tomto smyslu, horký vzduch a blanšírování ošetření oleje s nejnižší dávkou měly přijatelnou senzorickou odpověď od spotřebitelů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.