Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Touha po cukru; fyziologické procesy klíštěte \kur{Ixodes ricinus} v závislosti na hostitelské glukóze
PLAČKOVÁ, Barbora
Krevsající členovci, Ixodes ricinus, získávají a tráví poměrně dost krve, která zvětší objem jejich těla až 100x. Tato krev je jediným zdrojem energie, kterou potřebují k reprodukci. Identifikovala jsem šest glukózových genů pro glukózové přenašeče u klíštěte I. ricinus. Transkripty, kódující tyto přenašeče byly nalezeny v klíštěcím střevu.Výsledky RT-PCR analýzy charakterizovaly tkáňové expresní profily pro tyto jednotlivé přenašeče během přijmu potravy. Pomocí metody RNAi byla zkoumána jejich nezbytnost. V této magisterské práci, pomocí RNAi metody a chemické inhibice nebyla prokázána významnost glukózy ve fyziologii klíštěte. Membránové sání s využitím 2-deoxy-D-glukózy ukázalo, zásadní vliv na reprodukci a životaschopnost klíštěte.
Analýza exprese tyrosinové aminotransferázy a 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenázy v klíštěcích tkáních a vývojových stádiích pomocí RT-qPCR
PLAČKOVÁ, Barbora
Krevsající členovci získávají a tráví obrovské množství hostitelské krve, která často převyšuje jejich tělesný objem mnohdy až 100krát. Rozklad krve na proteiny uvolňuje velké množství aminokyselin, které jsou recyklovány pro de novo proteinovou syntézu nebo jsou dále katabolizovány. Bylo zjištěno, že transkripty kódující enzymy katabolismu tyrosinu, jsou přítomny zejména v trávicím traktu hemiptera Rhodnius prolixus. Tato katabolická dráha byla potvrzena pomocí RNAi s dostupnými inhibitory bylo potvrzeno ovlivnění životaschopnosti. V této bakalářské práci jsem identifikovala homology dvou genů kódujících první dva enzymy katabolismu tyrosinu, tyrosin aminotransferázu a 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenázu v klíšťatech Ixodes ricinus a charakterizovala jejich tkáňovou expresi. Při použití RNAi bylo potvrzeno, že HPPD je nezbytný enzym pro přežití samin I. ricinus po ukončení sání na hostiteli.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.