Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 185 záznamů.  začátekpředchozí71 - 80dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv diabetické diety při gestačním a pregestačním diabetu mellitu na stravovací návyky
Lochmanová, Aneta ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se zabývá problematikou gestačního a pregestačního diabetu, dalším předmětem je vliv diabetické diety během těhotenství na stravovací návyky. Cíle: V teoretické části je uvedeno obecné shrnutí diabetu při těhotenství, jeho charakteristika, epidemiologie, rizikové faktory, komplikace, léčba včetně selfmonitoringu glykémií, sledování během a po porodu. Poslední část je věnována edukaci jakožto důležité součástí terapie. Hlavní důraz je kladen na praktickou část, ve které jsou porovnávány a vyhodnoceny stravovací návyky včetně režimových opatření před těhotenstvím a následně po těhotenství u žen s gestačním a pregestačním diabetem. Stěžejním úkolem bylo porovnat převážně výběr potravin, frekvenci sledovaných potravin a pravidelnost ve stravování. Metody: Průzkum proběhl formou anonymních dotazníků získaných na Gynekologicko- porodnické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dotazníky vyplňovaly ženy se zjištěnou těhotenskou cukrovkou a pregestačním diabetem 1. typu. Zjištěná data jsou zobrazena ve formě grafů a tabulek. Část práce je věnována analýze získaných dat. Výsledky: Dle zjištěných výsledků je možné interpretovat, že stravovací návyky před otěhotněním nejsou dostatečné ani u jedné skupiny dotazovaných žen. Vlivem těhotenství a následné diabetické diety se změnil...
Nutriční problematika u pacientů s chronickou reakcí štěpu proti hostiteli po allogenní transplantaci hemopoetických buněk
Michková, Petra ; Šťastná-Marková, Markéta (vedoucí práce) ; Novák, František (oponent)
Reakce štěpu proti hostiteli označovaná jako GVHD patří mezi závažnou komplikaci alogenní transplantace hematopoetických buněk (allo HSCT). U pacientů vede ke stavům imunodeficience, poškození některých orgánů a snižuje tak celkovou dobu přežití v období tomu, že výživový stav výrazně ovlivňuje posttransplantační komplikace, je třeba nutriční intervenci provádět ještě před zahájením transplantace. Existují markery, které spolehlivě postihují riziko podvýživy biometrické a fyzikální údaje, které lze doplnit subjektivním dotazníkem stravovacích návyků Cíle práce: Cílem této práce bylo popsat výživový stav pacientů s chronickou GVHD po allogenní transplantaci hematopoetických buněk a zjistit, jakým způsobem se dlouhodobá imunosupresivní léčba projevila na změně tělesného složení a jaké jsou stravovací návyky pacientů a jejich pohybová aktivita. Výzkumu se účastnilo 31 pacientů s GVHD a 24 pacientů po allo HSCT bez GVHD. rámci výzkumu bylo hodnoceno tělesné složení za použití bioelektrické impeda šetření zaměřené na subjektivní hal na pracovištích ÚHKT a IV. i Výzkum ukázal, že pacienti s GVHD mají vyšší BMI, tělesnou hmotnost, podíl tuku a snížený obsah tělesné vody. V důsledku toho jsou tito pacienti ve vyšší míře ohroženi nimi spojenými komplikacemi včetně metabolického většiny pacientů (68 %) přítomnost...
Postoje žáků vybrané základní školy ke zdraví a zdravému životnímu stylu se zaměřením na výživu
Enklerová, Michaela ; Zvírotský, Michal (vedoucí práce) ; Thorovská, Alena (oponent)
Diplomová práce se zabývá zdravím a zdravým životním stylem a je zaměřena na výživu a stravování žáků staršího školního věku. V teoretické části práce jsou na úvod popsány klíčové pojmy tématu, tedy zdraví a zdravý životní styl, dále se práce zabývá tématem výživy vzhledem ke zdraví, stravovacími návyky, tělesnou hmotností - podvýživou, nadváhou a obezitou. Dále se práce zaměřuje na stravování ve školních jídelnách. Hlavním cílem práce byla pomocí dotazníkového šetření analýza postojů žáků Základní školy doktora Františka Ladislava Riegra v Semilech a to ve vztahu ke zdravému životnímu stylu a jejich stravovacím návykům. Dalším cílem bylo posouzení školního stravování ve školních jídelnách a pozorování žáků při stravování v uvedené základní škole. Klíčová slova Zdraví, životní styl, starší školní věk, výživa, stravovací návyky, školní jídelna
Strava žen s gestačním diabetem
Kuchařová, Miroslava ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent)
Diplomová práce s názvem "Strava žen s gestačním diabetem" se věnuje problematice stravovacích návyků a životního stylu žen, u nichž bylo v průběhu těhotenství diagnostikováno onemocnění gestační diabetes mellitus. Teoretická část práce popisuje u onemocnění jeho definici, příčiny a mechanismus vzniku, následky pro matku i plod a věnuje se také diagnostickým postupům a všem možnostem léčby. Detailněji je rozebrána diagnostická metoda pomocí zátěžového testu oGTT a také diabetická dieta, která je spolu s dalšími režimovými opatřeními (hlavně fyzickou aktivitou) první volbou při léčbě těhotenské cukrovky. Praktická část diplomové práce obsahuje výsledky dotazníkového šetření u dvou skupin těhotných žen - s již diagnostikovaným gestačním diabetem a před jeho diagnostikou při testu oGTT. Předkládá také výsledky analýzy jídelníčků žen s GDM, které byly zpracovávány ve stravovacím programu NutriPro Expert, a poté porovnány s aktuálními výživovými doporučeními pro těhotné a kojící ženy. Cílem této práce bylo zmapovat stravovací návyky a životní styl žen s gestačním diabetem a porovnat, zda splňují současná výživová doporučení. Cílem bylo také porovnat stravovací návyky a životní styl žen s GDM se stravovacími návyky a životním stylem těhotných žen před diagnostikou onemocnění a odhalit, zda existuje možná...
Vliv nutričních opatření na průběh ulcerózní kolitidy
Guznar, Jan ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Hrabák, Pavel (oponent)
Diplomová práce Vliv nutričních opatření na průběh ulcerózní kolitidy se zabývá vlivem stravovacích zvyklostí na průběh ulcerózní kolitidy (zejména probiotických potravin), konkrétně na relaps onemocnění. Teoretická část je rozdělena do dvou částí. V první části je popsána ulcerózní kolitida, od definice až po léčbu. Druhá část se zabývá střevním mikrobiomem a faktory, které ho ovlivňují, s důrazem na ovlivnění potravinami. vypracování praktické části byla použita metoda polostrukturovaného u na základě předpřipraveného dotazníku. Výzkumný soubor tvořili ulcerózní kolitidou, kteří byli v remisi nebo v relapsu onemocnění. respondenty byl vyplněn dotazník, který se skládal z otázek týkajících se průběhu onemocnění a z frekvenčního dotazníku, který cílil na různé skupiny potravin. Zjištěné stravovací zvyklosti byly porovnány navzájem mezi respondenty, vzhledem frekvenci relapsu jejich onemocnění. Provedeným výzkumem bylo zjištěno v našem souboru, že pouze fermentované mléčné výrobky mají vztah k frekvenci relapsu a udržení onemocnění v potravin, které obsahují vlákninu, která také moduluje střevní mikrobiom, se vztah mezi konzumací potravin a relapsem neprokázal. Také se neprokázal vztah mezi konzumací tučných potravin a polotovarů k relapsu na zkoumaném vzorku. Jedním z možných důvodů, proč toto nebylo...
Vliv kombinace potravních suplementů na tělesné složení u jednovaječných dvojčat při srovnatelné sportovní aktivitě
Kvízová, Anna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Bakalářská práce pojednává o vlivu kombinace potravních suplementů na tělesné složení u jednovaječných dvojčat při srovnatelné sportovní aktivitě. Teoretická část práce zahrnuje výživu z obecného hlediska a významu jednotlivých makroživin, mikroživin ve sportu. Jsou zde zmíněné i vybrané druhy doplňků sportovní výživy, které jsou v dnešní době hojně využívané za účelem podpory výživy k dosažení např. lepší výkonnosti, lepšího zotavení po sportovním výkonu, k nárůstu svalové tkáně apod. Dále teoretická část pojednává o výživě jednotlivých populačních skupin od inaktivních jedinců až po vrcholové sportovce. Praktická část práce se zaměřuje na výzkum, jehož cílem je zjištění rozdílu úbytku tělesné tukové hmoty, zvýšení tělesné svalové hmoty a zvýšení hodnoty bazálního metabolického výdeje u jednovaječných dvojčat po dobu tří měsíců. V dnešní době se mnoho jedinců, především žen, rozmýšlí, zda zařadit suplementy k dosažení lepších výsledků a výkon i přesto, že netrénují na stejné úrovni jako např. vrcholoví sportovci či vysoce vytrvalostní. Po celou dobu výzkumu měly oba zkoumané subjekty stejný stravovací režim, tréninkový program, rozdíl byl pouze v užívání určených suplementů u jednoho z dvojčat (subjekt 1). Ke zjištění hodnot tělesných kompozic na začátku a na konci výzkumu bylo použito...
Stravovací návyky pacientů bariatrické metabolické chirurgie
Hanušková, Daniela ; Daňková, Martina (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent)
Úvod: Bariatrická chirurgie je velmi účinný způsob léčby vyšších stupňů obezity, který bývá indikován až teprve v případech, kdy konzervativní léčba selhává, nebo tehdy, objeví-li se obezitě přidružené vážné metabolické komplikace. Zvláštní pozornost je věnována práci nutričního terapeuta, který je nedílnou součástí multidisciplinárního týmu v péči o obézní pacienty a jehož edukační činnost a dlouhodobé sledování pacienta nese velký význam. Cíl: Hlavním cílem práce je představit výživové znalosti a běžné stravovací návyky pacientů III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu VFN a 1. LF UK v období 6 a 12 měsíců po zákroku a zhodnotit, nakolik odpovídají výživovým doporučením pro tuto oblast terapie obezity, která jsou předpokladem pokračující úspěšné léčby. Metodika: Průřezový observační výzkum se zaměřuje na nutriční aspekty terapie obezity u 13 pacientů v období 6 měsíců po zákroku (M6: 31 % žen, 69 % mužů; průměrný věk 49 ± 8,56 let, průměrná tělesná hmotnost v době hodnocení jídelníčku 119,3 ± 16,64 kg při BMI 39,7 ± 6,05 kg/m2 ), u 17 pacientů v období 12 měsíců po zákroku (Y1: 71 % žen, 29 % mužů; věk 53 ± 8,01 let; tělesná hmotnost 114,9 ± 31,72 kg při BMI 39,3 ± 6,75 kg/m2 ) a u 30 pacientů, kteří prochází léčbou konzervativní (kontrolní soubor; věk 47 ± 15 let; tělesná hmotnost 133,1...
Obsah makronutrientů a soli ve výživě batolat
Radomská, Věra ; Velemínský, Miloš (vedoucí práce) ; Stránský, Miroslav (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na obsah makronutrientů a soli ve výživě batolat. V teoretické části se zabývám charakteristikou batolecího věku, ve které popisuji fyziologický a psychosociální vývoj batolete. Dále se zaměřuji na podrobný rozbor jednotlivých složek zdravé výživy, pitný režim a na technologické postupy při přípravě pokrmů. Charakterizuji správné a nesprávné stravovací návyky u batolat. V této kapitole zdůrazňuji i velký vliv rodiny na osvojení si správných stravovacích návyků. Cílem výzkumné části je zjistit, jaká je úroveň znalostí rodičů o zdravé výživě batolat, druhým cílem je zjistit na základě programu Nutriservis Professional příjem makronutrientů a soli v jednotlivých dnech a čtyřdenním průměru. Jako třetí cíl jsem si stanovila porovnat výsledky o přísunu makronutrientů a soli s doporučením DACH, závaznými pro ČR. Čtvrtým cílem je vypracovat na základě vyhodnocení výsledků doporučení pro rodiče pro stravování batolat. K realizaci výzkumné části byly použity metody kvantitativního a kvalitativního výzkumu. První část výzkum byla provedena formou dotazníkového šetření. Druhá část byla realizována písemným zaznamenáváním každého jídla po dobu 4 dnů u 52 batolat. Získané záznamy stravy jsem následně zpracovala pomocí programu Nutriservis Professional. Zjištěné hodnoty příjmu...
Stravovací návyky a pitný režim dárců krevní plazmy před plazmaferézou
Hostinová, Alena ; Tuka, Vladimír (vedoucí práce) ; Indra, Tomáš (oponent)
(teze): Východisko: Diplomová práce navazuje na práci bakalářskou, která byla zaměřena na stravovací návyky a pitný režim dárců krevní plazmy před plazmaferézou. Cíle: Cíle měl výzkum čtyři: 1) zjistit do jaké míry ovlivňuje poskytnutí edukačního materiálu informovanost u dárců krevní plazmy. 2) Zmapovat subjektivní zdravotní stav a životní styl dárců s ohledem na fyzickou aktivitu, zdravou, pravidelnou, pestrou stravu, kouření a spánek. 3) Prozkoumat znalost režimového opatření a rizikového chování před odběrem krevní plazmy. Posoudit stravovací návyky a pitný režim dárců před plazmaferézou a odhalit případné nedostatky. 4) zhodnotit znalost dané problematiky u respondentů, kterým byl poskytnut edukační materiál v porovnání s respondenty, kteří edukační materiál neobdrželi. Metody: Vypracován byl edukační materiál týkající se režimového opatření dárců krevní plazmy, na jehož podkladě byl zpracován standardizovaný anonymní dotazník. Při zachování etických zásad a se souhlasem etické komise byla zpracována souhrnná data 40 respondentů navštěvujících Oddělení hematologie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnice Praha. Vzorek tvořily dvě skupiny náhodně vybraných respondentů. První skupina byla složena z 20 respondentů, kterým byl před vyplněním dotazníku poskytnut...
Hodnocení stravovacích návyků a pohybové aktivity u dětí předškolního věku
Vařejková, Hana ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Tuka, Vladimír (oponent)
Bakalářská práce řeší problematiku stravovacích návyků předškolních dětí a jejich pohybové aktivity. Práce je členěna na teoretickou část, která zpracovává poznatky, jež byly na toto téma publikovány, a praktickou část, která analyzuje stravování a pohybovou aktivitu předškolních dětí. Použité prameny jsou uvedeny v závěrečné kapitole práce. Cílem práce je shrnout významné poznatky týkající se dětské výživy a pohybové aktivity, a podat výsledky prováděného výzkumu. Teoretická část pojednává o charakteristice předškolního věku, specifických výživových doporučeních a nejčastějších výživových omezeních. Rozebírá důležité funkce tří hlavních makronutrientů a nejvýznamnějších mikronutrientů pro dané vývojové období. Zdůrazňuje význam pohybu a jeho vliv na zdraví dítěte, uvádí příklady vhodných pohybových aktivit a her pro děti. Praktická část se zabývá samotným výzkumem, který zahrnuje propočítání čtyřdenního příjmu nutrientů a vyhodnocení dotazníku týkajícího se pohybové aktivity předškolních dětí. Sledovaný soubor tvořilo 15 dětí ve věku 3 - 6 let z mateřské školy Strojařů v Chrudimi, jejichž výsledky zapisovali rodiče. Cílem výzkumu bylo zjistit stravovací návyky u předškolních dětí, příjem jednotlivých živin, jak často se děti věnují pohybovým aktivitám, druhy vykonávaných pohybových aktivit a kde...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 185 záznamů.   začátekpředchozí71 - 80dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.