Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 16 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Konstrukce soustruhu
Stránský, Miroslav ; Bilík, Martin (oponent) ; Blecha, Petr (vedoucí práce)
Předmětem této bakalářské práce je konstrukce soustruhu. První část této práce obsahuje stručný přehled soustruhů a jejich hlavních částí, používaných v současné době. Druhá část této práce obsahuje volbu základních technických parametrů soustruhu, potřebné výpočty a konstrukční řešení. Součástí práce je 3D model soustruhu, výkres sestavy a kusovník vytvořený v programu SolidWorks 2012.
Návrh a testování metody kruhové interpolace pro velké CNC stroje mobilními souřadnicovými přístroji
Stránský, Miroslav ; Holub, Michal (oponent) ; Knobloch, Josef (vedoucí práce)
Diplomová práce má za cíl navrhnout metodu vyhodnocení kruhové interpolace použitelnou pro měření velkých obráběcích strojů. V práci je navržen matematický postup vyhodnocení této metody spolu s filtrací odlehlých hodnot. Dále jsou navrženy a provedeny dva experimenty, z jejichž výsledků je v závěru práce sestavena metodika měření využívající navrženou metodu vyhodnocení.
Pitný režim dětí školního věku
Pleskačová, Jana ; Stránský, Miroslav (vedoucí práce)
Při studiu literárních pramenů souvisejících s pitným režimem jsem objevila řadu vzletných úvodních vět. Připomínají, že život vzešel z vody a že lidský organismus je tekutinami tvořen přibližně z šedesáti procent. Už pro tato fakta je zřejmé, jak je dostatečný příjem tekutin pro zachování lidského zdraví a života důležitý. Bohužel v dnešní době život plyne čím dál rychleji a velké množství z nás nemá čas se zdravě stravovat a myslet na dostatečné a pravidelné hrazení ztrát tekutin. V dětském organismu je obsaženo procentuálně více tekutin než v organismu dospělém, navíc děti mají vzhledem k tělesné hmotnosti větší povrch těla a tekutiny jsou tak relativně více ztráceny odpařováním. Denní obrat u dospělého člověka tvoří 6%, u novorozence 15% celkového objemu tekutin v těle. Pocit žízně je u dětí slabší než u dospělých. To všechno jsou důvody, proč bychom na dodržování pitného režimu měli u dětí zvýšeně dbát. K výběru tohoto tématu za předmět diplomové práce mě vedla právě jeho důležitost ve vztahu k lidskému zdraví.
Stravovací návyky a životní styl u studentů 3. LF UK.
Molnár, Jan ; Stránský, Miroslav (vedoucí práce)
Importance of good nutrition and eating habits is indisputable. Role of physicians as public awareness of factors to ensure proper nutrition is obvious. In terms of prevention of diseases associated with poor nutrition is necessary to take into account especially these postulates and abide by them. These are mainly adjusting energy intake dose, reduce fat intake, lower cholesterol intake, reduce consumption of simple sugar, table salt, increasing the intake of vitamin C and other protective substances increase fiber intake, increase consumption of vegetables, legumes and products cereal with a higher proportion of whole grains, increase fish consumption reduction consumption of animal foods with high fat, reduce the consumption of eggs ensure proper drinking regime, moderate consumption of alcohol products. Furthermore, it is necessary to focus on changes in technology and culinary in food production. The role of the physician is to help people change their eating, and therefore, students of medical science should follow rules proper diet and lifestyle. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Prevence osteoporózy
Horová, Irena ; Stránský, Miroslav (vedoucí práce)
Má práce se zabývá osteoporózou. V první části, teoretické, je podrobně popsána anatomie a fyziologie kosti, dále je tato část zaměřena na prevenci a léčbu osteoporózy u žen, ale i u mužů. V druhé části jsou prezentovány výsledky dotazníkové studie zaměřená na přítomnost rizikových faktorů u žen starších 45 let. Z výsledků plyne, že aspoň jeden rizikový faktor je přítomen u 68% žen a jejich počet stoupá s vyšším věkem. Mezi nejčastější rizikové faktory přítomné v mém souboru patří sedavý způsob života, rodinná anamnéza fraktur a předčasné klimakterium. Má práce dále prokázala, že riziko fraktury je vyšší u žen s vyšším počtem rizikových faktorů.
Obsah makronutrientů a soli ve výživě batolat
Radomská, Věra ; Velemínský, Miloš (vedoucí práce) ; Stránský, Miroslav (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na obsah makronutrientů a soli ve výživě batolat. V teoretické části se zabývám charakteristikou batolecího věku, ve které popisuji fyziologický a psychosociální vývoj batolete. Dále se zaměřuji na podrobný rozbor jednotlivých složek zdravé výživy, pitný režim a na technologické postupy při přípravě pokrmů. Charakterizuji správné a nesprávné stravovací návyky u batolat. V této kapitole zdůrazňuji i velký vliv rodiny na osvojení si správných stravovacích návyků. Cílem výzkumné části je zjistit, jaká je úroveň znalostí rodičů o zdravé výživě batolat, druhým cílem je zjistit na základě programu Nutriservis Professional příjem makronutrientů a soli v jednotlivých dnech a čtyřdenním průměru. Jako třetí cíl jsem si stanovila porovnat výsledky o přísunu makronutrientů a soli s doporučením DACH, závaznými pro ČR. Čtvrtým cílem je vypracovat na základě vyhodnocení výsledků doporučení pro rodiče pro stravování batolat. K realizaci výzkumné části byly použity metody kvantitativního a kvalitativního výzkumu. První část výzkum byla provedena formou dotazníkového šetření. Druhá část byla realizována písemným zaznamenáváním každého jídla po dobu 4 dnů u 52 batolat. Získané záznamy stravy jsem následně zpracovala pomocí programu Nutriservis Professional. Zjištěné hodnoty příjmu...
Vegetariánská strava - formy, kořeny, význam
Dolejší, Anna ; Stránský, Miroslav (vedoucí práce)
Bakalářská práce uvádí jednotlivé formy vegetariánství, odhaluje kořeny a motivace a vyhodnocuje význam. I přes to, že je práce pouze teoretická, přinesla určité výsledky. Vegetariáni mají úplně jiný přístup k životu, jejich myšlení je mnohem složitější. Nejedná se pouze o redukci potravin živočišného původu z jídelníčku, ale o životní styl, určitou životní filosofii. Motivace k vynechání masa ze stravy nemusí být vždy pouze jedna, často se jedná o kombinaci několika důvodů. V poslední době má velký význam motivace zdravotní, ale mnoho vegetariánů uvádí také důvody etické nebo náboženské. Vegetariáni udržují celkově zdravější životní styl. Velká část nepije alkohol, nekouří cigarety, jsou fyzicky aktivnější, rozvíjejí se i po duchovní stránce, meditují a relaxují. Většina vegetariánů odmítá výrobky z kůže - opasky, boty, nesouhlasí s testováním kosmetických výrobků a léků na zvířatech. Preferují ekologicky šetrné výrobky, či biopotraviny. Opakované studie potvrzují, že vegetariánství je zdravý životní styl. Tato bakalářská práce může pomoci těm, kteří hledají odpovědi na svoje otázky. Je každého soukromá věc, do jaké míry přemýšlí nad tím, jak vegetariánství může pozitivně ovlivnit život lidí, jejich společné soužití a vztah k okolnímu světu. A je na zamyšlení a vytvoření si vlastních postojů na každém z nás.
Znalosti studentů středních škol o výživě
Pavelková, Zdeňka ; Stránský, Miroslav (vedoucí práce)
Souhrn Výživa je jedním z faktorů , který může jak pozitivně, tak negativně ovlivnit lidské zdraví . Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby správné stravovací návyky a správné informace o stravování prospěšném lidskému zdraví byly osvojeny již v dětství. Cílem této práce bylo zjistit rozsah znalostí studentů středních škol o výživě a porovnání úrovně znalostí mezi moravskými a českými studenty . Teoretická část práce popisuje, jak by měla správná výživa dětí a adolescentů vypadat, informuje o vytvoření správných stravovacích návyků v dětství vlivem rodiny a školního stravování a také nesprávném vlivu reklamy na děti a adolescenty při výběru pokrmů a nápojů. Úroveň znalostí o výživě je zjišťována pomocí dotazníků , které jsou vyhodnoceny v praktické části. První část porovnává úroveň znalostí mezi chlapci a děvčaty na novojičínských gymnáziích Dotazovaných bylo celkem 101. Druhá praktická část porovnává úroveň znalostí mezi českými a moravskými studenty. Ze získaných údajů pro výpočet BMI bylo zjištěno, že výživový stav moravskoslezských studentů je uspokojivý .Zájem o zdravou výživu je větší u dívek, přičemž pouze 5 dívek a 10 chlapců vyjádřilo absolutní nezájem . Vyšší úroveň znalostí mají děvčata než chlapci a úroveň znalostí moravskoslezských studentů je taktéž nepatrně na vyšší úrovni než u studentů...
Spotřeba ryb u dětí
Boháč, Michal ; Stránský, Miroslav (vedoucí práce)
V České republice, ale i ve světě, je známým a rozšířeným pořekadlem, že konzumace ryb, rybího masa a rybích výrobků je pro lidský organismus zdravá. V České republice není ale spotřeba ryb a rybích výrobků velmi rozšířena a v konzumaci velmi zaostáváme. Ponejvíc bychom se měli zamyslet nad významem a zvýšením konzumace ryb u dětí, těhotných žen a u starých občanů. Málokdo si uvědomuje, co se skrývá pod onou větou "je zdravá". Jelikož i mě zajímá velmi výživa, správné stravovací návyky a vše, co by mohl člověk udělat proto, aby žil trošku zdravějším životem, zvolil jsem si tuto práci a při zpracovávání tohoto tématu jsem si odpověděl na otázku - "A v čem je tedy zdravá". Za zmínku určitě stojí i fakt, že v poslední době se množí názory, že rybí maso není až tak úplně zdravotně nezávadné a jen prospěšné. I já jsem při zpracování tohoto tématu narazil i na kapitolu, týkající se možných nebezpečí vyplývající z konzumace ryb a rybího masa. Závěrem ale nutno říct, že i když panují určité pochybnosti o prospěchu či neprospěchu konzumace ryb a rybích výrobků, vždy převládají pozitivní hodnocení a vždy je uvedeno, že jednoznačné doporučení, že konzumace ryb a rybích výrobků by se měla zvýšit, a v našich poměrech až zdvojnásobit

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 16 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
9 Stránský, Marek
2 Stránský, Martin
4 Stránský, Michal
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.