Název:
Nutriční problematika u pacientů s chronickou reakcí štěpu proti hostiteli po allogenní transplantaci hemopoetických buněk
Překlad názvu:
Nutritional problems in patients with chronic graft-versus-host disease after allogeneic transplantation of hematopoietic cells
Autoři:
Michková, Petra ; Šťastná-Marková, Markéta (vedoucí práce) ; Novák, František (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Reakce štěpu proti hostiteli označovaná jako GVHD patří mezi závažnou komplikaci alogenní transplantace hematopoetických buněk (allo HSCT). U pacientů vede ke stavům imunodeficience, poškození některých orgánů a snižuje tak celkovou dobu přežití v období tomu, že výživový stav výrazně ovlivňuje posttransplantační komplikace, je třeba nutriční intervenci provádět ještě před zahájením transplantace. Existují markery, které spolehlivě postihují riziko podvýživy biometrické a fyzikální údaje, které lze doplnit subjektivním dotazníkem stravovacích návyků Cíle práce: Cílem této práce bylo popsat výživový stav pacientů s chronickou GVHD po allogenní transplantaci hematopoetických buněk a zjistit, jakým způsobem se dlouhodobá imunosupresivní léčba projevila na změně tělesného složení a jaké jsou stravovací návyky pacientů a jejich pohybová aktivita. Výzkumu se účastnilo 31 pacientů s GVHD a 24 pacientů po allo HSCT bez GVHD. rámci výzkumu bylo hodnoceno tělesné složení za použití bioelektrické impeda šetření zaměřené na subjektivní hal na pracovištích ÚHKT a IV. i Výzkum ukázal, že pacienti s GVHD mají vyšší BMI, tělesnou hmotnost, podíl tuku a snížený obsah tělesné vody. V důsledku toho jsou tito pacienti ve vyšší míře ohroženi nimi spojenými komplikacemi včetně metabolického většiny pacientů (68 %) přítomnost...Introduction: Graft versus host disease (GVHD) is a serious medical complication following allogeneic hematopoietic cell transplantation (allo HSCT). It causes immunodeficiency and several organ damage and decreases survival time at two years after a transplantation. A nutritional intervention should be applied just before the transplantation, because a nutritional status significantly influences the post-transplant complications. A risk of malnutrition or metabolic syndrome can be assessed by several markers. A combination of laboratory, anthropometric, biometric and physical data is suitable for this purpose. In addition, a subjective questionnaire regarding eating habits and physical activity of the patients can be used. Objectives: This thesis deals with the patients with chronic GVHD (cGVHD) following the allo HSCT. The objective was to describe a nutritional status of the patients, to find out in which way a long-term immunosuppressive treatment affects a body composition and to describe the eating habits and the physical activity of these patients. Methods: 31 patients with GVHD and 24 patients after allo HSCT without GVHD participated in the research. A body composition (using bioelectrical impedance) and selected laboratory parameters in patients were assessed. A subjective health...
Klíčová slova:
bioelektrická impedance; fázový úhel; stravovací zvyklosti; tělesné složení; bioelectrical impedance; body composition; eating habits; phase angle