Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv diabetické diety při gestačním a pregestačním diabetu mellitu na stravovací návyky
Lochmanová, Aneta ; Anderlová, Kateřina (vedoucí práce) ; Krejčí, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se zabývá problematikou gestačního a pregestačního diabetu, dalším předmětem je vliv diabetické diety během těhotenství na stravovací návyky. Cíle: V teoretické části je uvedeno obecné shrnutí diabetu při těhotenství, jeho charakteristika, epidemiologie, rizikové faktory, komplikace, léčba včetně selfmonitoringu glykémií, sledování během a po porodu. Poslední část je věnována edukaci jakožto důležité součástí terapie. Hlavní důraz je kladen na praktickou část, ve které jsou porovnávány a vyhodnoceny stravovací návyky včetně režimových opatření před těhotenstvím a následně po těhotenství u žen s gestačním a pregestačním diabetem. Stěžejním úkolem bylo porovnat převážně výběr potravin, frekvenci sledovaných potravin a pravidelnost ve stravování. Metody: Průzkum proběhl formou anonymních dotazníků získaných na Gynekologicko- porodnické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dotazníky vyplňovaly ženy se zjištěnou těhotenskou cukrovkou a pregestačním diabetem 1. typu. Zjištěná data jsou zobrazena ve formě grafů a tabulek. Část práce je věnována analýze získaných dat. Výsledky: Dle zjištěných výsledků je možné interpretovat, že stravovací návyky před otěhotněním nejsou dostatečné ani u jedné skupiny dotazovaných žen. Vlivem těhotenství a následné diabetické diety se změnil...
Generační rozdíly ve výživě obézních
Lochmanová, Aneta ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Vilikus, Zdeněk (oponent)
Předmětem této bakalářské práce je problematika obezity. V teoretické části je shrnuta klasifikace onemocnění obezity, diagnostické postupy, etiopatogeneze, komplikace obezity, a léčebné metody. Poslední část práce je věnována prevenci a výživě v jednotlivých obdobích života člověka. Hlavní důraz je kladen na praktickou část, ve které jsou porovnávány a vyhodnoceny stravovací zvyklosti obézních pacientů napříč mezi generacemi. Je rozebírána frekvence spotřeby ovoce, zeleniny, produktů zpracovaného masa, tuků a jiných tučných jídel u čtyř věkových kategorií. Výzkum vychází z kvantitativního zpracování měření stavu obezity v České populaci od společnosti Stem/Mark podle projektu Žij zdravě, u kterého jsem navrhla a nechala provést nové výpočty a hodnocení. Z výsledků je možné interpretovat zjištění, že spotřeba ovoce a zeleniny je v četnosti téměř bez signifikantních rozdílů vyšší v kategoriích 18 - 29 let, a 65 a více let. V konzumaci zpracovaného masa, tuků a jiných tučných pokrmů s vyššími signifikantními rozdíly jsou nejvýznamnější data u věkových skupin 30 - 49 let, a 50 - 64 let. Bakalářská práce může nastínit odlišnosti a nedostatky ve výživových návycích u pacientů trpících obezitou. Klíčová slova: nadváha, obezita, výživa, stravovací zvyklosti, věkové kategorie, frekvence konzumace, prevence

Viz též: podobná jména autorů
1 Lochmanová, Alena
1 Lochmanová, Anna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.