Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 99 záznamů.  začátekpředchozí69 - 78dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Role čichového vnímání u novorozenců
Staňková, Jana ; Třebická Fialová, Jitka (vedoucí práce) ; Stopková, Romana (oponent)
Jedním z nejdůležitějších vztahů v našem životě je vztah matky a dítěte. Značné množství studií poukazuje na to, že při navazování tohoto pouta, hraje důležitou roli čichová percepce. Několik studií již ukázalo, že matky, které mají těsnější vztah se svými dětmi a tráví s nimi více času, jsou lepší v rozpoznávání jejich tělesné vůně. Podobně novorozenci jsou úspěšní v rozpoznávání vůně své matky, vůně jejího prsu i vlastní amniotické tekutiny. Tyto vůně preferují před jinými vůněmi a jsou pro ně uklidňující. Vůně matčina prsu pak hraje zásadní roli při nastartování kojení. Již během prenatálního vývoje mají při vnímání okolí pro dítě čichové podněty, které ho obklopují v plodové vodě, pravděpodobně velký význam; na sluchové a vizuální podněty je totiž toto prostředí poměrně chudé. Ukazuje se, že vystavení odorantům in utero skrz stravu, kterou matka konzumuje, ovlivňuje následné reakce dětí. Tyto pachy jsou následně pozitivněji přijímány než pachy, se kterými děti nemají žádnou předchozí zkušenost. Díky takovémuto brzkému seznámení se s vůněmi a chutěmi typickými pro vlastní kulturu se pak mohou formovat pozdější stravovací návyky. Cílem bakalářské práce je shrnout a kriticky prověřit dosavadní evidenci o roli čichového vnímání u novorozenců v oblastech vztahu matky a dítěte a formování pozdějších...
Vliv pobytu v domovech mládeže na nutriční preference středoškoláků v Olomouckém kraji
Bukovjanová, Marie ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
NÁZEV Vliv pobytu v domovech mládeže na nutriční preference středoškoláků v Olomouckém kraji AUTOR Marie Bukovjanová KATEDRA Katedra speciální pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE PaedDr. Eva Marádová, CSc. ABSTRAKT Bakalářská práce zkoumá rozdíly ve stravovacích zvyklostech a preferencích středoškoláků, kteří během školního roku pobývají v domovech mládeže a středoškoláků, kteří bydlí doma s rodiči. Cílovou skupinou výzkumného šetření jsou žáci různých typů středních škol v Olomouckém kraji. Na základě výsledků, které byly získány dotazníkovým šetřením, kterého se zúčastnilo celkem 248 respondentů, bylo zjištěno, že se nutriční návyky a preference u obou sledovaných skupin dospívajících v určitých aspektech liší. Současně však bylo zjištěno, že se ve stravování těchto dvou sledovaných skupin středoškoláků nenacházejí výraznější rozdíly, které byly předpokládány v rámci prvotní hypotézy. Z výpovědi hlavní vychovatelky konkrétního domova mládeže v Olomouci vyplynulo, že dospívající pobývající v domovech mládeže jsou, ve srovnání s dospívajícími, kteří bydlí doma s rodiči, vystaveni faktorům, které mohou jejich nutriční návyky a preference zásadním způsobem narušit. Na základě vyhodnocených dat a zjištění nevhodných jídelních zvyklostí u obou skupin dospívajících žáků byl stanoven soubor doporučení, která mohou napomoci...
Celiakie a problematika stravování žáků základních škol
Valachová, Aneta ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá omezeními, která přináší nemoc celiaki žákům na základní škole, kteří touto nemocí trpí a možnostmi jejich stravování v průběhu vyučování a školních aktivit. První část práce, tedy část teoretická je věnována popisu onemocnění, ve kterém se věnuji základním informacím o onemocnění jako je historie onemocnění, příznaky onemocnění, anatomie zdravé trávicí soustavy, nejčastěji se vyskytující onemocnění, která doprovází celiakii a v závěru teoretické části diagnostikou onemocnění, bezlepkovou dietou s porovnáním vhodných a nevhodných potravin pro celiaky a legislativou potravin. Praktická část je věnována průzkumu stravování žáků trpících celiakií na vybraných základních školách. Průzkum byl veden ve dvou regionech a to ve Valašském Meziříčí a v Praze. Pro školy, které dietní stravu pro celiaky nepřipravují, což jsou v mém případě tři, v závěru své práce navrhuji speciální bezlepkové jídelníčky. Pedagogickým výstupem práce je návrh přednášky o celiakii, která slouží pro žáky základních škol, jejímž cílem je zvýšit povědomí o této nemoci, z důvodu stále se zvyšujícího počtu dětí s tímto onemocněním.
Edukace rodičů dětí po převodu kmenových buněk krvetvorby
Křečková, Aneta ; Nikodemová, Hana (vedoucí práce) ; Švarcová, Eva (oponent)
V naší bakalářské práci se budeme zabývat problematikou edukačního procesu u rodičů dětí, které jsou po převodu kmenových buněk krvetvorby. Bakalářská práce se skládá z teoretické a empirické části. V teoretické části se zabýváme základními poznatky vztahující se k didaktice, edukačnímu procesu a výchovně obecně. Dále přehledně prezentujeme základní pojmy a problematiku převodu kmenových buněk krvetvorby. V bakalářské práci uvádíme nejběžnější témata edukací na Klinice dětské hematologie a onkologie. Empirická část popisuje výzkum metodou anonymního dotazníkového šetření u sester a zdravotnických asistentů, pracujících na Klinice dětské hematologie a onkologie ve FN Motol. Průzkum má za cíl zjistit znalosti sester v oblasti edukačního procesu. Dotazníkové šetření se uskutečnilo ve FN Motol na Klinice dětské hematologie a onkologie. V závěru jsou prezentovány výsledky, které poukazuji na kvalitu edukačního procesu. Součástí výzkumného šetření je také návrh intervencí, které mají přispět ke zvýšení efektivity edukačního procesu zdravotnického personálu Kliniky dětské hematologie a onkologie ve FNM.
Stravovací návyky na Benešovsku v 50. a 60. letech 20. století
Hozová, Markéta ; Štěpánová, Irena (vedoucí práce) ; Hejzlarová, Tereza (oponent)
Diplomová práce se zabývá stravovacími návyky na Benešovsku v 50. a 60. letech 20. století. Práce analyzuje výsledky terénního výzkumu, který byl uskutečněn pomocí kvalitativních metod. Výsledky výzkumu pak byly porovnány s teoretickými východisky současné i dobové literatury a pramenů. Cílem práce bylo ilustrovat situaci na malém městě v porovnání s venkovem. Byla porovnávána strava ve všední a sváteční dny a také její proměny v důsledku migrace. Jádrem textu byl popis základních potravin, jejich získávání (nakupování, samozásobitelství,…), zpracování a četnost jejich konzumace.
Environmentální faktory ovlivňující tělesnou vůni člověka
Dneboská, Tereza ; Havlíček, Jan (vedoucí práce) ; Martinec Nováková, Lenka (oponent)
Hlavním zdrojem lidské tělesné vůně je oblast podpaží. Podpažní vůně je pro každého jedince specifická a je ovlivňována genetickými a environmentálními faktory. Tělesná vůně hraje důležitou roli v sexuální přitažlivosti potenciálních partnerů. Z vlivů prostředí se do tělesné vůně mohou promítat emoce, které jedinec právě prožívá a také informace o zdravotním stavu. Z faktorů prostředí mají na tělesnou vůni člověka významný vliv i stravovací návyky. Přesto není dosud příliš mnoho známo o efektu různých potravin a látek přijímaných ze stravy na tělesnou vůni, kromě vlivu červeného masa a česneku. Provedli jsme tři experimenty, ve kterých jsme se zaměřili na dvě látky: kofein a beta-karoten. Kofein byl zkoumán i ve formě guarany. Použili jsme vnitrosubjektový design experimentů. Dobrovolníci dvakrát darovali svou tělesnou vůni, jednou po požití testovaných látek a podruhé v kontrolní situaci. Skupina hodnotitelek poté hodnotila atraktivitu a intenzitu vůně těchto vzorků. Ukázalo se, že konzumace kofeinu má negativní vliv na atraktivitu a intenzitu tělesné vůně. U guarany a beta karotenu se účinek neprokázal Výsledky částěčně potvrdily, že efekt dietetických faktorů na kvalitu tělesné vůně nelze ve výzkumech tělesné vůně opomínat. Klíčová slova: tělesná vůně člověka; atraktivita; strava; kofein;...
IInformovanost lidí s nadváhou a lidí bez nadváhy o riziku vzniku kardiovaskulárních chorob.
Hladíková, Lenka ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Bakalářská práce se zabývá informovaností lidí s nadváhou a lidí bez nadváhy o riziku vzniku kardiovaskulárních chorob. Cílem je zjistit míru znalostí obou skupin v oblasti onemocnění srdce a cév a jejich zájem o tuto problematiku. Dalším cílem je zjistit, zda případně jak velký je rozdíl v informovanosti mezi pohlavími. Teoretická část poskytuje informace o obezitě, o jejích příčinách, příznacích, komplikacích a léčbě. Dále se zabývá častými kardiovaskulárními chorobami, mezi které patří hypertenze, ateroskleróza, infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční, náhlá mozková příhoda a dyslipidémie. Jedna kapitola je pak věnována projektům, které se zabývají prevencí obezity a onemocněním srdce a cév. V praktické části je popsána zkoumaná skupina, u které bylo provedeno dotazníkové šetření. Prostřednictvím analýzy výsledků se ukázalo, že lidé, kteří netrpí nadváhou nebo obezitou, jsou více informováni o rizicích kardiovaskulárních chorob než lidé, kteří obezitou nebo nadváhou trpí, protože ti se o danou problematiku méně zajímají. Lepší informovanost v oblasti onemocnění srdce a cév mají ženy než muži. Z 89 respondentů se zajímá o problematiku onemocnění srdce a cév 14 jedinců, z nichž je 12 dostatečně informováno o problematice kardiovaskulárních onemocnění. Součástí práce je stravovací plán vhodný...
Navržení stravovacích plánů pro ženy a muže trpících nadváhou.
Muchová, Eva ; Hráský, Pavel (vedoucí práce) ; Bunc, Václav (oponent)
Název práce: Navržení stravovacích plánů pro ženy a muže trpící nadváhou Cíle práce: Prokázat důležitost změny životního stylu, úpravy stravovacích návyků a zařazení pohybových aktivit při léčbě nadváhy či obezity. Zjistit v jakých aspektech došlo ke kladnému ovlivnění stavu. Metody: Pro studii bylo vybráno pět žen a pět mužů trpící nadváhou. Žádný z nich neprovozoval ani neprovozuje profesionálně ani závodně žádné sporty. Vybrané ženy a muži chtěli změnit svůj životní styl a tato studie jim k tomu měla napomoct. Svým probandům jsem kladla otázky týkající se jejich dřívějších aktivit, zdravotního stavu a vztahu k jídlu. Dále jsem je změřila pomocí bioimpedančního analyzéru a krejčovského metru. Poslední parametr, který mě zajímal, byla tělesná hmotnost, kterou jsem měřila pomocí osobní váhy. Na základě všech zjištěných parametrů byl sestaven vzorový týdenní individuální stravovací plán a doporučena pohybová aktivita. Tato studie trvala šest měsíců, během kterých jsem probandy navštěvovala a průběžně přeměřovala. Po uplynutí 180 dnů bylo provedeno konečné vyhodnocení vlivu změny stravovacích návyků pro ovlivnění nadváhy či obezity. Výsledky: Studie prokázala, že pohybové aktivity, úprava stravy a změna životního stylu podstatně ovlivňují boj s nadváhou či obezitou. Klíčová slova: obezita, nadváha,...
Výživové doplňky a jejich využití pro ovlivňování zdatnosti
Ješko, Václav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Černá, Sylvie (oponent)
Název práce: Doplňky stravy a jejich využití u osob navštěvují fitness centra Cíle práce: Cílem této práce je shromáždit informace o doplňcích stravy a zjistit, jaké doplňky stravy jsou nejvyužívanější ve fitness centrech. Metody práce: Řízeným rozhovorem zjistit, jaké doplňky stravy nejvíce využívají osoby navštěvující fitness centra. Výsledky práce: Většina osob navštěvující fitness centra užívá nějaký druh doplňků stravy. Klíčová slova: strava, makronutrienty, mikronutrienty, suplementy, fitness centrum, doporučené denní dávky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 99 záznamů.   začátekpředchozí69 - 78dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.