Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Environmentální faktory ovlivňující tělesnou vůni člověka
Dneboská, Tereza ; Havlíček, Jan (vedoucí práce) ; Martinec Nováková, Lenka (oponent)
Hlavním zdrojem lidské tělesné vůně je oblast podpaží. Podpažní vůně je pro každého jedince specifická a je ovlivňována genetickými a environmentálními faktory. Tělesná vůně hraje důležitou roli v sexuální přitažlivosti potenciálních partnerů. Z vlivů prostředí se do tělesné vůně mohou promítat emoce, které jedinec právě prožívá a také informace o zdravotním stavu. Z faktorů prostředí mají na tělesnou vůni člověka významný vliv i stravovací návyky. Přesto není dosud příliš mnoho známo o efektu různých potravin a látek přijímaných ze stravy na tělesnou vůni, kromě vlivu červeného masa a česneku. Provedli jsme tři experimenty, ve kterých jsme se zaměřili na dvě látky: kofein a beta-karoten. Kofein byl zkoumán i ve formě guarany. Použili jsme vnitrosubjektový design experimentů. Dobrovolníci dvakrát darovali svou tělesnou vůni, jednou po požití testovaných látek a podruhé v kontrolní situaci. Skupina hodnotitelek poté hodnotila atraktivitu a intenzitu vůně těchto vzorků. Ukázalo se, že konzumace kofeinu má negativní vliv na atraktivitu a intenzitu tělesné vůně. U guarany a beta karotenu se účinek neprokázal Výsledky částěčně potvrdily, že efekt dietetických faktorů na kvalitu tělesné vůně nelze ve výzkumech tělesné vůně opomínat. Klíčová slova: tělesná vůně člověka; atraktivita; strava; kofein;...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.