Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 67 záznamů.  začátekpředchozí46 - 55dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti stanovení mykotoxinů v ječmeni a sladu
Čuta, Robert ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Běláková, Sylvie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mykotoxinů obsažených v obilovinách, zvláště v ječmeni a sladu. Teoretická část shrnuje poznatky o mykotoxinech a jejich výskytu. Jsou zde rozebírány možnosti stanovení mykotoxinů. V experimentální části byla optimalizována metoda extrakce deoxynivalenolu na ultrazvuku. Ke stanovení deoxynivalenolu byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostním detektorem (HPLC – MS/MS). Tato metoda byla využita ke stanovení obsahu deoxynivalenolu v ječmeni a z něj vyrobeného sladu. Bakalářská práce byla realizována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a. s. v Brně.
Multirezidual analysis of selected pesticides in barley
Ehrenbergerová, Martina ; Duroňová, Kateřina (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Barley is one of the economically important crops. Its production is primarilly used as fodder barley and also in brewery and food industry. Particularly the part of its production intended for malt production must be of high quality. There are some important factors which can influence the quality of the crops, such as harmful organisms – diseases, pests and weed. In order to regulate the occurence of harmful organisms, agricultural measures are taken in the integrated protection system and resistant variants and pesticides are used. The higher the demand on the production quality, the bigger is the volume and the spectrum of pesticides used. The increasing extent of pesticide use also poses a risk for internal production quality and the environment. This fact makes it necessary to monitor unfavourable influences, including the contents of the pesticide residues in barley. This work studies the possibility of multiresidual determination of some selected pesticides in malting barley.
Ječmen jako funkční potravina
NERAD, František
Cílem bakalářské práce je zhodnotit potenciál ječmene jako funkční potraviny a to vzhledem k obsahu rozličných biologicky aktivních látek s možným farmakologickým využitím. Úvodní část práce se zaměřuje na obecné informace týkající se ječmene a na jeho obecný význam a využití. Další část hodnotí potravinářský ječmen a šlechtění bezpluchých odrůd, které jsou pro výrobu funkčních potravin nejvhodnější. V práci jsou také uvedeny konkrétní příklady látek, které ječmen obsahuje a jejich zdravotně - preventivní účinky. Za velmi důležitou kapitolu lze z pohledu využití ječmene jako funkční potraviny považovat část o zeleném ječmeni. Závěrečná část práce je věnována definici funkční potraviny, která dosud není jednotná a konkrétním příkladům funkčních potravin v ječné výživě, pekařství, mlékárenství, gastronomii, masné výrobě, cereální výživě, nebo v kombinaci s těstovinami. V této rešerši byly použity informace získané z publikací českých i zahraničních autorů a snažil jsem se pečlivě obsáhnout celou problematiku týkající se tématu.
Influence of Cadmium on its Metabolism and Changes of Content of Nutritionally Important Compounds in Spring Barley
Paznocht, L. ; Vodičková, H. ; Phuong, L. M. ; Nováková, Kateřina ; Zámečníková, B. ; Kotíková, Z. ; Miholová, D. ; Navrátil, Tomáš
Very important agriculture products are cereals, which significantly contributes to securing of human nutrient needs. Cadmium is a toxic heavy metal, which is readily taken up and accumulated by plants in spite of its harmful effects. This metal cause a stress for the plants and results in many morphological, anatomical, physiological and biochemical changes. The effect of cadmium on the plant metabolism and changes in the content of nutritionally important compounds (protein and some metals – Fe, Zn, Cu, Mn content) was investigated. Results shown, that cadmium was effectively retained in the roots and content of studied compounds was influenced by present of cadmium in nutrient medium. In all the parts of cadmium-treated seedlings decrease in the iron content and increase in the zinc content (except of the first leaves) and decrease in the manganese content was found. The copper content in the root tissue increased by 112.1 %, on the other hand a significant decrease (by 44.4 % and 40.9 % respectively) in the first and the second leaves was observed. In the experimental varieties with cadmium in the concentration of 10-5 mol L-1, the content of soluble proteins was determined statistically higher in the root and basal parts than in the controlled varieties.
Pěstování obilnin v ekologickém zemědělství
VESELÝ, Tomáš
V této práci byly porovnávány rozdíly mezi ekologickým, přechodným a konvenčním systémem hospodaření. Byly porovnávány výnosy zrna, množství agrotechniky a ekonomiky v jednom zvoleném podniku Farma Otročín s.r.o. V letech 2007-2014.
Výroba jablečného pyré s obsahem Beta-glukanů z ječmene a ovsa
VRZÁKOVÁ, Miroslava
Bakalářská práce se zabývá vlivem potravin na naše zdraví jsou to takzvané funkční potraviny. Aby byla potravina nazvána jako funkční, je třeba splňovat určitá kritéria. Kromě toho, že by měla prokazatelně přispívat ke zlepšení lidského zdraví a být zdrojem živin je i přírodního původu. Jako příklad využití jsem zvolila v mé práci jablečné pyré s přídavkem ß-glukano-bílkovinného koncentrátu izolovaného z ječmene, které plní charakter funkční potraviny. -glukany snižují hladinu krevního cukru LDL cholesterolu. Bylo prokázáno, že podporují lidské zdraví a poskytují ochranu proti některým civilizačním chorobám například obezitě. Výsledkem práce je návrh užitného vzoru a jednoduchý příklad využití.
Optimization of N-glycopeptides analysis methods and their preliminary application to barley proteins study
Benkovská, Dagmar ; Flodrová, Dana ; Bobálová, Janette ; Laštovičková, Markéta
N-glycosylation is the most frequently studied plant protein post-translational modification. The analysis of Nglycopeptides after protein proteolytic digestion offers information about the structure of both oligosaccharide and peptide moiety. However, this method has so far been less commonly used. Since glycopeptides hardly ionize during MS analysis in the presence of non-glycosylated peptides, they need to be separated from the complex peptide mixture. In this study, the glycopeptides enrichment, purification and analysis methods were successfully optimized on two standard N-glycoproteins. Concanavalin A (ConA) lectin tips were used for glycopeptide capturing, and obtained fractions were purified on carbon tips and analyzed using MALDI-TOF mass spectrometry. The differences in the CID fragmentation of certain types of glycopeptides were found. This technique was then applied to glycopeptide analysis of barley grain and malt proteins. Several barley glycopeptides were found, however, their identification was very difficult. More proteins separation techniques will be required before this enrichment procedure in further studies.
Response of epidermal blue-green fluorescence emission from Barley leaves to uv radiation stress
Karlický, Václav ; Nezval, J. ; Štroch, Michal ; Špunda, Vladimír
Blue-green fl uorescence (BGF) is emitted by plant tissue when excited by UV radiation. Th e emission spectrum of BGF varies with plant species and is aff ected by the physiological status of the plant. BGF has been attributed mainly to cell wall-bound ferulic acid, although a contribution from fl avonoids and other simple phenols has also been suggested. Th e BGF signal is of interest due to its potential application in the remote sensing of plant stress: such techniques use ratios of blue and green to chlorophyll red and far-red fl uorescence emission intensities to estimate plant stress. In this work we investigated the response of BGF to UV-radiation stress and characterized changes in the shape of BGF emission spectra. We found these changes to be more signifi cant during the acclimation to UV-B radiation in comparison with UV-A or high irradiance of PAR. Furthermore, the spectral changes in BGF emission were due to a decline of fl uorescence at a wavelength of 435 nm compared with bands around 455 nm and 520 nm. In view of this, we have tried to distinguish individual fl uorescent components using more detailed fl uorescence analysis and to explain the causes of these spectral changes.
Preconditioning under high par of exposure to UV-A radiation both allow acclimation of the photosynthetic apparatus of barley transferred to UV-B radiation
Štroch, Michal ; Materová, Z. ; Vrábl, D. ; Šigut, Ladislav ; Špunda, Vladimír
The acclimation response of the barley photosynthetic apparatus was examined aft er transfer of plants grown under low and high PAR to common conditions both with the same PAR and acute dose of UV-A and/or UV-B radiation. The aim was to evaluate how PAR received during growth aff ects the induction of regulatory and protective mechanisms during UV exposure. Contrary to UV-B radiation, UV-A exposure of barley plants acclimated to low PAR had no negative impact on the function of photosynthetic apparatus. Th e UV-A spectral region we used (350–400 nm) can be eff ectively utilised in photosynthetic reactions, thus compensating low PAR. Th e presence of UV-A radiation during acclimation to simultaneous UVA and UVB treatment not only mitigated but completely eliminated any negative eff ect of UV-B radiation on the photosynthetic function. Th e eff ect of UV-A and UV-B exposure was similar in plants grown under high PAR – causing moderately enhanced photosystem II (PSII) photoinhibition. We proposed that the ability to accumulate a considerable amount of UVscreening compounds under high PAR itself contributes to the resistance of PSII to UV-B radiation.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 67 záznamů.   začátekpředchozí46 - 55dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.