Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 54 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Stravování u vrcholově sportujících dívek
Salivarová, Sabina ; Thorovská, Alena (vedoucí práce) ; Kočí, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou výživy u vrcholově sportujících dívek z aerobicového klubu BM Fitness Havlíčkův Brod. Je zaměřena na závodnice ve věku od 8 do 16 let, což odpovídá třem věkovým kategoriím. Na základě poskytnutých informací ohledně individuálního stravování závodnic zjišťuje stravovací návyky sportovkyň a komparuje rozdíly a shody ve stravování mezi jednotlivými věkovými kategoriemi. Zároveň řeší, zda se závodnice stravují v souladu s doporučením výživového poradce a trenéra. Práce je rozdělena na dvě části, na teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá historií sportovní výživy, základními složkami lidské stravy, pitným režimem, energetickým metabolismem a načasováním jídel vzhledem ke sportovní jednotce. Z důvodu zaměření se na danou věkovou kategorii a pohlaví je věnována mladšímu školnímu věku, střednímu školnímu věku a dospívání dívek. Poslední kapitola blíže popisuje aerobik a fitness. Druhá polovina bakalářské práce obsahuje praktickou část, která vznikla na základě dat, získaných polostrukturovanými rozhovory. Tato část se věnuje rozboru individuálních stravovacích návyků závodnic. Z jejich poskytnutých informací plyne značný rozdíl mezi dvěma staršími kategoriemi a kategorií nejmladší. Každý den volí vhodnou stravu pouze starší dvě kategorie závodnic,...
Pilotní ověření dotazníku patologické závislosti na jídle - šetření prováděné ve vybraných pražských fast foodech a cukrárnách
Stará, Iveta ; Čablová, Lenka (vedoucí práce) ; Nevoralová, Monika (oponent)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem závislosti na jídle. Výzkum byl prováděn mezi zákazníky pražských cukráren, provozoven rychlých občerstvení a supermarketů. Cílem práce je zjistit prevalenci tohoto jevu v pražské populaci navštěvující daná zařízení. Dále zkoumá prevalenci tohoto jevu ve vztahu k socio-demografickým údajům, jako je pohlaví, věk, nejvyšší dosažené vzdělání a výše měsíčního příjmu. Všímá si také četností výskytu jednotlivých kritérií závislosti na jídle. V poslední řadě se také zabývá problematickými potravinami. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část rozebírá problematiku závislosti na jídle. Dle rešerše dostupných zdrojů informuje o diagnostice této nemoci a o nejčastějších problémových potravinách, respektive aditivech v jídle. Pro pochopení problematiky uvádím i rozdíly mezi poruchami příjmu potravy, obezitou a závislostí na jídle. Dále v teoretické části popisuji výzkumy provedené na hlodavcích i lidech, které potvrzují, že tato nemoc existuje. Praktická část se zabývá samotným výzkumem, ke kterému byl použit dotazník převzatý ze Spojených států amerických - Yalská škála závislosti na jídle. Před sběrem dat byly formulovány tři výzkumné otázky a tři hypotézy. Po vyhodnocení dat jsou tyto otázky zodpovězeny a hypotézy potvrzeny nebo vyvráceny....
Komparace vybraných parametrů tělesného složení u dětí ve věku 10-11 let z odlišných socioekonomických regionů
Česák, Michal ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Štohanzl, Michal (oponent)
Název: Komparace vybraných parametrů tělesného složení u dětí ve věku 10-11 let z odlišných socioekonomických regionů Cíle: Hlavním cílem této práce je porovnání vybraných parametrů tělesného složení (% tuku, tukuprostá hmota, % celkové tělesné vody) u dětí ve věku 10-11 let v regionech Praha a Most. Dalším cílem je porovnání sledovaných parametrů tělesného složení chlapců a dívek zvlášť. Metody: Ke zjištění tělesného složení byla využita metoda bioelektrické impedanční analýzy pomocí přístroje BIA 2000-M. Data byla zpracována programem NUTRI Plus, IBM SPSS verze 22.0, Microsoft Office Excel. Sledované parametry byly procento tělesného tuku, absolutní množství tukuprosté hmoty v kg a procento celkové tělesné vody. Celkem se výzkumu participovalo 48 probandů ve věku 10-11 let. Výsledky: Děti z regionu Most měli průměrný vyšší podíl tuku než děti z Prahy. Průměrné množství FFM a % TBW měli vyšší děti z Prahy. Chlapci z Mostu měli větší podíl tuku než chlapci z Prahy. Chlapci z Prahy měli vyšší hodnoty FFM a % TBW. U dívek nebyly věcně významné rozdíly. Klíčová slova: tělesné složení, bio impedance, tuk, tukuprostá hmota, celková tělesná voda Studie vznikla s podporou Grantové agentury Univerzity Karlovy (GAUK), jako součást projektů č. 474214 a č. 690812.
Význam oběti za hřích
Ciprová, Marie ; Beneš, Jiří (vedoucí práce) ; Holubová, Markéta (oponent)
Záměrem této práce je se pokusit znovu poodhalit význam oběti za hřích. K tomuto novému pohledu se dostává pomocí synchronních metod a podrobné analýzy vybraných textů Leviticu (z první, čtvrté a šesté kapitoly) i analýzy jednotlivých slov v širším kontextu. Nejdříve se tedy snaží dospět k hlubokému porozumění tomu, co je hřích, poté tomu, že se obětované zvíře zřejmě stává hříchem a tento hřích pak je zabit. Také vstupuje do dění kněz, který provádí obřady s krví a tukem. Oba obřady mají patrně velmi hluboký smysl. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Význam oběti za hřích
Ciprová, Marie ; Beneš, Jiří (vedoucí práce) ; Holubová, Markéta (oponent)
Záměrem této práce je se pokusit znovu poodhalit význam oběti za hřích. K tomuto novému pohledu se dostává pomocí synchronních metod a podrobné analýzy vybraných textů Leviticu (z první, čtvrté a šesté kapitoly) i analýzy jednotlivých slov v širším kontextu. Nejdříve se tedy snaží dospět k hlubokému porozumění tomu, co je hřích, poté tomu, že se obětované zvíře zřejmě stává hříchem a tento hřích pak je zabit. Také vstupuje do dění kněz, který provádí obřady s krví a tukem. Oba obřady mají patrně velmi hluboký smysl. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Vliv tělesné kondice na množství a složení mléka dojnic českého strakatého plemene skotu
Maňoušková, Iveta
S cílem zhodnotit vliv tělesné kondice dojnic na množství a složení jejich mléka bylo provedeno roční pozorování 303 kusů dojnic českého strakatého plemene skotu, které se nacházely na vrcholu laktace (60. až 90. den po otelení). U každé dojnice byla individuálně ohodnocena kondice (BCS) pomocí pětibodové stupnice. Týž den byl také odebrán vzorek mléka pro kontrolu užitkovosti. Množství nadojeného mléka a jeho složení bylo hodnoceno vzhledem ke kondici, fázi laktace, pořadí laktace a měsíci pozorování (mikroklimatu ve stáji). Při sledování vlivu kondice na množství a složení mléka bylo zjištěno, že tělesná kondice dojnic má vysoce průkazný negativní vztah zejména k mléčné užitkovosti. Vztah tělesné kondice k obsahu tuku, bílkovin a laktózy v mléce nebyl prokázán. Ohledně množství a složení mléka vzhledem k pořadí laktace byl shledán vysoce průkazný vztah mezi pořadím laktace (zejména první laktace) a množstvím vyprodukovaného mléka. Vztah mezi obsahem tuku, bílkovin a laktózy v mléce vzhledem k pořadí laktace nebyl prokázán. V případě vztahu mezi množstvím a složením mléka v jednotlivých fázích laktace (mezi 60. až 90. dnem po otelení), byl zjištěn neprůkazný vliv jak na množství nadojeného mléka, tak i na obsah tuku, bílkovin a laktózy. Při sledování vlivu měsíce pozorování (mikroklimatu ve stáji) na množství a složení mléka byl zjištěn neprůkazný vztah k produkci mléka, obsahu tuku, bílkovin a laktózy v mléce.
Vliv obsahu tuku a sušiny na reologické vlastnosti bílých jogurtů
Kužmová, Barbora
Diplomová práce sleduje vliv tuku a sušiny na reologické vlastnosti bílých jogurtů. V teoretické části je popsáno mléko a mléčné výrobky se zaměřením na jogurt, jeho výrobu, složení a význam ve výživě. Literární přehled pokračuje fyzikálními a mechanickými vlastnostmi kapalin, reologickými vlastnostmi, viskozitou a jejím měřením. Praktická část si klade za cíl zhodnotit vybrané vzorky jogurtů, stanovit jejich hustotu, viskozity, smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti a teplotní a časovou závislost viskozity. Pro jednotlivé vzorky jogurtů byly sestaveny tokové a viskozitní křivky pomocí Ostwald-de Waeleho modelu a na základě Newtona viskozitního zákona bylo určeno, o jaký druh kapaliny se jedná. Dále bylo sledováno, zda má obsah tuku a sušiny vliv na hustotu a viskozitu jogurtů.
Využití tuků a jejich náhražek v masné výrobě
Bartůňková, Sylva
Téma bakalářské práce bylo Využití tuků a jejich náhražek v masné výrobě. V první části byly charakterizovány tuky, rozepsána jejich klasifikace, fyzikální a chemické vlastnosti. Následně je zmíněno rozdělení tuků z pohledu jejich původu a přesné legislativní vymezení pojmů. Druhá část je zaměřena na získávání tuků, zpracování a zvířata, ze kterých je vhodné tuk získávat. V nejdůležitější části jsou obsaženy náhražky tuků, které jsou rozděleny na základě jejich původu. V práci jsou popisovány vlivy jednotlivých náhražek na různé druhy masných výrobků. V závěrečné části byla popsána senzorická analýza a vliv tuků na lidskou výživu a především cholesterol.
Vyhodnocení významu výživného stavu prasat divokých na jejich reprodukci
Miškeřík, David
Hlavním účelem této práce je popsat vztah mezi tělesným stavem divokých prasat a jejich reprodukčními schopnostmi. Studie je zaměřena výhradně na divoká prasata samičího pohlaví a zkoumá možné příčiny značného přemnožení tohoto druhu. Skupiny bachyní byly zkoumány nejprve ve vztahu k danému biotopu a poté po jednotlivých věkových skupinách. Jádrem výzkumu bylo potvrdit či vyvrátit, zda stav výživy samic ovlivňuje velikost jejich vrhu. Následně byly zpracovány a vyhodnoceny v laboratoři. Získaná data byla seskupena a statisticky vyhodnocena. Data byla zpracována a graficky prezentována v programu Microsoft Excel. Výsledky výzkumu potvrdily jistou návaznost mezi stářím, množstvím tuku a velikostí vrhu. Ve studii byly také dokázány početnější vrhy při nadbytku potravy divokých prasat.
Porovnání nutriční a senzorické jakosti vybraného masného výrobku z hlediska obsahu tuku a soli
Zapletalová, Nikola
Diplomová práce se zabývá hodnocením jakostí masných výrobků a jejich posouzením z hlediska tuku a soli. Teoretická část práce popisuje tradiční i legislativní dělení masných výrobků, suroviny používané v masné výrobě, jednotlivé technologické operace výroby, rizika spojená s příjmem tuku a soli. V praktické části byly vyrobeny dva masné výrobky, a to Debrecínské párky a Vídeňské párky. Párky byly vyrobeny ve dvou variantách, kontrolní s obsahem soli 2 % (kontrolní vzorek) a varianta se sníženým obsahem soli 1,6 % (experimentální). Senzorická analýza Debrecínských párků neprokázala statisticky významné rozdíly u žádného deskriptoru, kdežto u Vídeňských párků byly zjištěny rozdíly v barvě, šťavnatosti a slanosti. Výsledky analýzy mohou souviset nejen se slaností, ale i s rozdílným obsahem tuku. Dotazníkové šetření obliby párků a konzumace soli prokázalo častější konzumaci masných výrobků u mužů než u žen, při nákupu výrobků je významným faktorem hlavně kvalita výrobků a u párků se zaměřují především na obsah masa. Konzumace soli u respondentů přesahuje doporučenou denní dávku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 54 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.