Název:
Porovnání nutriční a senzorické jakosti vybraného masného výrobku z hlediska obsahu tuku a soli
Autoři:
Zapletalová, Nikola Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá hodnocením jakostí masných výrobků a jejich posouzením z hlediska tuku a soli. Teoretická část práce popisuje tradiční i legislativní dělení masných výrobků, suroviny používané v masné výrobě, jednotlivé technologické operace výroby, rizika spojená s příjmem tuku a soli. V praktické části byly vyrobeny dva masné výrobky, a to Debrecínské párky a Vídeňské párky. Párky byly vyrobeny ve dvou variantách, kontrolní s obsahem soli 2 % (kontrolní vzorek) a varianta se sníženým obsahem soli 1,6 % (experimentální). Senzorická analýza Debrecínských párků neprokázala statisticky významné rozdíly u žádného deskriptoru, kdežto u Vídeňských párků byly zjištěny rozdíly v barvě, šťavnatosti a slanosti. Výsledky analýzy mohou souviset nejen se slaností, ale i s rozdílným obsahem tuku. Dotazníkové šetření obliby párků a konzumace soli prokázalo častější konzumaci masných výrobků u mužů než u žen, při nákupu výrobků je významným faktorem hlavně kvalita výrobků a u párků se zaměřují především na obsah masa. Konzumace soli u respondentů přesahuje doporučenou denní dávku.The diploma thesis is focused on meat products quality assessment and assessment according to fat and salt. The theoretical part describes traditional and legislative division of meat products, raw materials used in meat production, processing technology operations and risks of fat and salt intake. The practical part included Debrecen sausages and Vienna sausages production. These sausages were made in two variants, one with 2% salt content (control sample) and the other with lower - 1.6% salt content (experimental sample). Sensory analysis of the Debrecen sausages didn´t prove statistical significant differences, Sensory analysis of the Vienna sausages proved differences in color, juiciness and saltiness. The results of the analysis may be related with saltiness but also different fat content. The questionnare survey of sausages popularity and salt consumption shows that men consume meat products more often than women and the important factor that influence buying decisions is mainly meat products quality and meat content in case of sausages. Respondents´ salt consumption exceeds the recommended daily dose.
Klíčová slova:
Debrecínský párek; masný výrobek; sůl; tuk; Vídeňský párek