Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv tělesné kondice na množství a složení mléka dojnic českého strakatého plemene skotu
Maňoušková, Iveta
S cílem zhodnotit vliv tělesné kondice dojnic na množství a složení jejich mléka bylo provedeno roční pozorování 303 kusů dojnic českého strakatého plemene skotu, které se nacházely na vrcholu laktace (60. až 90. den po otelení). U každé dojnice byla individuálně ohodnocena kondice (BCS) pomocí pětibodové stupnice. Týž den byl také odebrán vzorek mléka pro kontrolu užitkovosti. Množství nadojeného mléka a jeho složení bylo hodnoceno vzhledem ke kondici, fázi laktace, pořadí laktace a měsíci pozorování (mikroklimatu ve stáji). Při sledování vlivu kondice na množství a složení mléka bylo zjištěno, že tělesná kondice dojnic má vysoce průkazný negativní vztah zejména k mléčné užitkovosti. Vztah tělesné kondice k obsahu tuku, bílkovin a laktózy v mléce nebyl prokázán. Ohledně množství a složení mléka vzhledem k pořadí laktace byl shledán vysoce průkazný vztah mezi pořadím laktace (zejména první laktace) a množstvím vyprodukovaného mléka. Vztah mezi obsahem tuku, bílkovin a laktózy v mléce vzhledem k pořadí laktace nebyl prokázán. V případě vztahu mezi množstvím a složením mléka v jednotlivých fázích laktace (mezi 60. až 90. dnem po otelení), byl zjištěn neprůkazný vliv jak na množství nadojeného mléka, tak i na obsah tuku, bílkovin a laktózy. Při sledování vlivu měsíce pozorování (mikroklimatu ve stáji) na množství a složení mléka byl zjištěn neprůkazný vztah k produkci mléka, obsahu tuku, bílkovin a laktózy v mléce.
Vliv změny kondice dojnic českého strakatého plemene skotu na jejich mléčnou užitkovost
Maňoušková, Iveta
S cílem vyhodnotit vliv změny tělesné kondice dojnic českého strakatého skotu na jejich mléčnou užitkovost bylo provedeno roční pozorování, pro které bylo vybráno 214 dojnic tohoto plemene. Jejich tělesná kondice byla hodnocena pětibodovým systémem Body Condition Scoring (BCS) s přesností na 0,5 bodu. Tělesná kondice těchto dojnic byla zaznamenávána 1 až 2 měsíce před otelením a poté v rozmezí 40 až 70 dní po otelení. Změna tělesné kondice mezi těmito dvěma sledováními byla následně vyhodnocována vzhledem k dennímu nádoji a složení mléka. Byl sledován také vztah změny tělesné kondice k fázi laktace, pořadí laktace a počtu somatických buněk v mléce dojnic. Vysoce průkazná pozitivní korelace byla zjištěna mezi změnou tělesné kondice a denním nádojem mléka. Vztah mezi změnou tělesné kondice a obsahem tuku, obsahem bílkovin, poměrem tuku a bílkovin, fází laktace, pořadím laktace, ani počtem somatických buněk v mléce nebyl prokázán.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.