Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 76 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Celiakie a její vliv na běžný život
Hadravová, Petra ; Ehler, Edvard (vedoucí práce) ; Pavlasová, Lenka (oponent)
Celiakie je autoimunitní onemocnění, které patří mezi nejčastější onemocnění imunitního systému. Projevuje se především zánětlivými změnami tenkého střeva. V současné době je celiakie nevyléčitelná, jedinou léčbou je bezlepková dieta (BLD), přičemž její důsledné dodržování vede k vymizení všech jejích příznaků. Nízké povědomí a informovanost veřejnosti a častá pozdní diagnostika způsobuje zbytečné obtíže a nepříjemnosti. Z tohoto důvodu je cílem této práce zjistit a shromáždit základní informace o celiakii, jejích příznacích, diagnostice a léčbě. Současně má také informovat především laickou veřejnost o vlivu onemocnění na kvalitu života.
Efekt bezlepkové diety na zbytkovou kapacitu β-buněk, imunitní funkci a střevní mikrobiom dětí s nově manifestovaným diabetem 1. typu
Neuman, Vít ; Šumník, Zdeněk (vedoucí práce) ; Pelikánová, Terezie (oponent) ; Škvor, Jaroslav (oponent)
Efekt bezlepkové diety na zbytkovou kapacitu β-buněk, imunitní funkci a střevní mikrobiom dětí s nově manifestovaným diabetem 1. typu Abstrakt Patofyziologické mechanismy ovlivňující vznik diabetu 1. typu (T1D) a rychlost jeho progrese krátce po diagnóze jsou dosud neznámé. Mezi kandidátní environmentální faktory spolurozhodující o vzniku a průběhu T1D patří i lepek, jež je znám svými prozánětlivými účinky. Cílem dizertační práce bylo posoudit vliv bezlepkové diety (GFD) na zbytkovou kapacitu β-buněk, kompenzaci T1D, střevní mikrobiom, střevní propustnost, subtypy imunitních buněk u dětí s nově diagnostikovaným T1D a vliv přenosu střevního mikrobiomu na incidenci diabetu u bezmikrobních neobézních diabetických (NOD) myší. Na skupině 45 dětí s nově diagnostikovaným T1D (26 intervenční skupina, 19 kontrolní skupina) jsme prokázali asociaci mezi dodržováním GFD a zpomalením rychlosti ztráty zbytkové kapacity β-buněk (rozdíl v trendu poklesu C-peptidu 409 pmol/l/rok; p = 0,04) a nižším HbA1c (7,8 mmol/mol, p=0,02). Popsali jsme také taxony bakterií, jejichž četnost se po zavedení GFD změnila a prokázali změny v zastoupení některých subtypů regulačních i efektorových lymfocytů. Na střevní propustnost naopak zavedení GFD vliv nemělo. Na animálním modelu jsme rovněž prokázali, že přenesení lidského střevního...
Význam mikronutrientů u pacientů s celiakií
Dolanská, Pavla ; Humlová, Zuzana (vedoucí práce) ; Meisnerová, Eva (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou celiakie se zaměřením na význam mikronutrientů v rámci její léčby a jejího klinického sledování. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, teoretické a praktické. Teoretická část je dále rozdělena do dvou hlavních kapitol. První z nich se zabývá celiakií jako takovou. Její historií, epidemiologií, patogenezí, klinickými formami, jejími příznaky, diagnostikou i komplikacemi. Probrány jsou i postupy pro klinické sledování pacientů s celiakií. V neposlední řadě jsou rozebrány bílkoviny obilovin se zaměřením na lepek a jeho význam v patogenezi celiakie. Druhá kapitola popisuje princip bezlepkové diety, jakožto jediné dostupné léčby celiakie. Dále úskalí bezlepkového režimu a možné nutriční dysbalance spojené s bezlepkovou dietou. Probrána je i problematika lepku v potravinách jak z hlediska legislativy, tak z hlediska výběru vhodných potravin. Zmíněny jsou i možnosti suplementace mikronutrientů u celiaků a další zkoumané možnosti léčby celiakie mimo bezlepkovou dietu. Praktická část této diplomové práce má dva hlavní cíle. Prvním cílem je charakterizovat skupinu dospělých celiaků. Získat informace o jejich průměrném BMI, o průměrném věku v době stanovení diagnózy celiakie a o četnosti výskytu celiakie v rámci jednotlivých pohlaví. Druhým cílem je zmapovat...
Srovnání dostupnosti a finanční náročnosti běžné stravy s bezlepkovou dietou
Kosíková, Monika ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Floriánková, Marcela (oponent)
Celiakií trpí v České republice asi 50 000 osob, její jedinou známou terapií je bezlepková dieta. Konzumací lepku dochází u pacientů s celiakií k zánětlivým reakcím tenkého střeva, které mohou mít závažné následky. Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu, pro své vlastnosti má důležitou roli v přípravě pokrmů. Pekárenské výrobky a další potraviny bez lepku jsou vyráběné z jiných druhů obilnin, mají odlišný technologický postup, vyžadují oddělené prostory a mají mnohem menší cílovou skupinu zákazníků, což může zvyšovat jejich cenu. Osoby držící bezlepkovou dietu musí být velmi obezřetní při konzumaci jídel připravených v restauracích a jídelnách, jelikož i malé množství lepku může mít negativní vliv na jejich zdraví. Zdravotní pojišťovny v ČR přispívají na BLP dietu různými částkami a většinou pouze dětem. Cílem práce bylo zjistit, zda a o kolik korun je bezlepková strava nákladnější než běžná a jak hodnotí dostupnost výrobků a bezlepkových pokrmů osoby, které ze zdravotních důvodů musí lepek vyřazovat. K dosažení cílů byl zvolen kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Dotazník se 17 otázkami vyplňovala stovka respondentů, přihlášených ve skupinách zabývajících se bezlepkovou dietou dostupných na internetové stránce Facebook. Součástí dotazníku byl i záznam...
Vztah studentů vybraných středních škol k alternativním způsobům stravování
Fialová Krejzová, Lenka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá vztahy a názory studentů vybraných středních škol, které jsou spjaty s alternativními způsoby stravování. V teoretické části se nachází základní informace o racionální výživě, jednotlivých živinách, je zde srovnání potravinové pyramidy a zdravého talíře. V neposlední řadě je také objasněno alternativní stravování a poté jsou zde uvedeny informace o pěti konkrétních druzích alternativního stravování. V jednotlivých podkapitolách je zmiňováno vegetariánství, veganství, raw food, paleo strava a bezlepková dieta. Cílem praktické části je zjistit názor studentů vybraných středních škol na alternativní způsoby stravování. Jedná se o mnou vybrané střední školy na Rakovnicku. Jako výzkumný nástroj je použito dotazníkové šetření. Na základě získaných dat mnou byl dotazník vyhodnocen a výsledky převedeny do tabulek a grafů, které jsou vždy okomentovány. Na dotazník odpovídalo 187 respondentů. Bylo zjištěno, že 19 osob ze všech dotazovaných má zdravotní omezení, související s výživou. Překvapivý výsledek je ten, že se studenti o alternativním stravování nedozvěděli primárně ve škole, ale z vlastních zdrojů (přátelé, rodina atd.) Výsledky dotazníkového šetření poukazují na fakt, že se studenti středních škol stravují především běžným způsobem, ale o problematiku alternativního...
Vliv bezlepkové diety na populace imunitních buněk na NOD myším modelu diabetu 1. typu
Tejklová, Tereza ; Funda, David (vedoucí práce) ; Krulová, Magdaléna (oponent)
Diabetes 1. typu (T1D) je autoimunitní onemocnění, které vede k destrukci inzulín produkujících β buněk v pankreatu. Faktory prostředí, jako např. expozice infekcím nebo složky diety, hrají podstatnou úlohu v etiopatogenezi T1D. V posledních desetiletích jsou navíc zodpovědné za prudký nárůst incidence T1D, a to především ve vyspělých zemích. Navzdory dlouhodobému výzkumu neexistuje kauzální léčba ani účinná prevence T1D. Zatímco účinky lepku jsou prozánětlivé, bezlepková dieta (gluten-free, GFD) byla dokumentována mnoha skupinami jako faktor prostředí, který výrazně snižuje incidenci T1D u spontánních zvířecích modelů T1D, především u NOD myší. Cílem této diplomové práce bylo lépe charakterizovat vlivy GFD diety na imunitní systém NOD myší. Pomocí průtokové cytometrie jsme studovali vliv standardní a GFD Altromin diety na populace NK buněk, regulačních a potenciálně regulačních T lymfocytů a jejich cytokinové profily u prediabetických SPF NOD samic, které byly vystaveny dietám již prenatálně. Vliv GFD na rozvoj diabetu jsme testovali adoptivním přenosem splenocytů, izolovaných z 12týdenních NOD myší, do NOD-SCID myšího modelu. Ověřili jsme diabetes protektivní efekt GFD u SPF NOD samic chovaných v našich podmínkách a na NOD-SCID modelu přenosu diabetu dokumentovali, že expozice GFD vede k nižší...
Život celiaka a jeho rodiny v dnešní době
Machovcová, Denisa ; Kohout, Pavel (vedoucí práce) ; Pavlík, Vladimír (oponent)
Název: Život celiaka a jeho rodiny v dnešní době Cíle: Cílem mé diplomové práce je zmapovat úskalí života člověka s onemocněním zvané celiakie. Jedná se především o problémy s bezlepkovou dietou, která je u celiakie zásadní. Problémy se stravováním mimo domov, nakupování surovin pro přípravu jídla doma, finanční náročnost tohoto stravování a v neposlední řadě i podpora ze stran zdravotních pojišťoven a státu. Metody: Teoretická část práce obsahuje poznatky o celiakii, jakožto onemocnění, to znamená charakteristiku jejího vzniku, diagnostiky a léčby. Dále jsou zpracovány poznatky o bezlepkové dietě a problémy spojené s tímto stravováním. V neposlední řadě je zmíněna dieta a dostupnost potravin k bezlepkovému stravování. V praktické části jsem využila dotazníkovou metodu, přičemž anonymní dotazník byl vytvořen v elektronické podobě pomocí Google formulářů, a poté rozeslán prostřednictvím internetu. Dotazník byl vyplněn 296 respondenty. Výsledky: Ze získaných výsledků můžeme konstatovat, že většina respondentů občas poruší dietu vlivem sociálního začlenění. Dále jsme sledovali četnost stravování v zařízení pohostinství, přičemž většina dotazovaných občas toto zařízení navštíví, a to méně často než jednou za týden. Důvodem sporadického navštívení restaurací či dokonce žádné, je špatná zkušenost s...
Smyslové vnímání u lidí trpících celiakií
Pernicová, Helena
Cílem bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše zabývající se senzorickým vnímáním u lidí, kteří trpí onemocněním zvané celiakie. První kapitola je věnovaná charakteristice tohoto onemocnění a mechanismu působení této nemoci na lidský organismus. V další kapitole je vysvětleno, co znamená pojem lepek, bezlepková dieta, jaké potraviny jsou či nejsou vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, a taktéž je zde zařazena problematika často diskutovaných mýtů o celiakii. Práce dále popisuje senzorické vnímání jedince a jednotlivé vlivy působící na senzorické hodnocení a pojednává o možném rozdílu senzorického vnímání u zdravého člověka a osoby trpící celiakií. V rámci tohoto tématu je zohledněn přínos nových chutí v souvislosti se zařazováním nových potravin do stravy. V návaznosti na toto pojednání je součástí této práce i zpracovaný průzkum zabývající se právě danou rozdílností v chuti bezlepkových výrobků u celiaků a lidí bez dané diety.
Směsi pro výrobu bezlepkových muffin s přídavkem vlákniny
Bazalová, Kristýna
Cílem diplomové práce Směsi pro výrobu bezlepkových muffin s přídavkem vlákniny bylo navrhnout recepturu s přídavkem bambusové vlákniny (BAF 200), jablečné vlákniny (AF 401) a jablečné vlákniny (AF 12) v množství 3 %, 6 % a 9 % a následně posoudit vliv přídavku vlákniny na kvalitu bezlepkových muffinů. Bylo upečeno dvacet vzorků, u poloviny byla základem bezlepková směs Jizerka, pro zbytek byla použita pohanková a rýžová mouka. Pekařským pokusem bylo zjištěno, že nejmenší ztráty pečením měly muffiny s Jizerkou a přídavkem bambusové vlákniny v množství 3 % a 6 %. Receptura na základě Jizerky měla lepší vliv i na objem muffinů. Celkově nejpřijatelnější byl vzorek s 3 % jablečné vlákniny AF 12 a Jizerkou, u muffin s pohankovou a rýžovou moukou vzorek s 3 % bambusové vlákniny. Muffiny s bambusovou vlákninou a s Jizerkou měly i nejnižší energetickou hodnotu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 76 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.