Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Energetická potřeba a tělesné složení u osob s transverzální míšní lézí
Pavlíčková, Jana ; Sadílková, Aneta (vedoucí práce) ; Staňová, Alžběta (oponent)
Úvod Míšní léze je spojena s negativními změnami v tělesném složení, glukózovém a lipidovém metabolismu. Tento fakt je u pacientů s transverzální míšní lézí zodpovědný za vyšší riziko rozvoje metabolických komplikací. Jedinci mají tendenci dosahovat pozitivní energetické bilance, což vede k dalšímu nárůstu tukové tkáně, rozvoji nadváhy, obezity a dalších onemocnění a v neposlední řadě i ke zhoršení soběstačnosti. Nastavení optimálního energetického příjmu je proto klíčové k zachování zdraví pacienta i kvality jeho života. Cíl Cílem této bakalářské práce je zjistit klidový energetický výdej (RMR) u osob po transverzální míšní lézi. Předmětem zájmu je i porovnání výsledků s předikční rovnicí Harrise-Benedicta s metodou nepřímé kalorimetrie (NK), zjistit tělesné složení a stanovit reálný energetický příjem ze stravy. Pro srovnání získaných dat byl zvolen kontrolní soubor zdravých jedinců bez handicapu transverzální míšní léze. Metodika Výzkumný soubor tvoří dospělí jedinci po transverzální míšní lézi. Zahrnuto bylo 26 osob, 11 žen a 15 mužů, klientů neziskové organizace Centrum Paraple, o.p.s. Průměrný věk je 40,3 let a průměrné BMI 25,3 kg/m2. Probandi z výzkumného souboru podstoupili měření klidového výdeje energie (RMR) metodou nepřímá kalorimetrie s využitím přístroje Cortex MetaLyzer 3B a měření...
Komparativní studie stravovacích návyků studentů vybraných oborů vysokých škol (VKZ/NŠ)
ILLEOVÁ, Annemarie
Má bakalářská práce na téma Komparativní studie stravovacích návyků studentů vybraných oborů vysokých škol (VKZ/NŠ) řeší přístup k otázce stravování u studentů výzkumného soubor, tedy studentek oborů Výchova ke zdraví a Národní škola. Teoretická část zahrnuje v rámci zdravého životního stylu objasnění vlivu výživy na zdraví jedince, popisuje skladbu stravy, a to z pohledu makronutrientů. Praktická část analyzuje a vyhodnocuje data získaná sběrem od studentek. Ty poskytly výsledky svého týdenního zapisování skladby potravy do aplikace kaloricketabulky.cz. Práce je zacílena na příjem tuků, sacharidů a bílkovin v porovnání s průměrnou doporučenou normou.
Výživová specifika v OCR
Lišková, Lucie ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá výživou závodníků v překážkovém sportu, který je také znám pod zkratkou OCR. Hlavním úkolem této práce je popsat význam a důležitost sportovní výživy a jejího načasování u tohoto silovo-vytrvalostního sportu a následně porovnat stravování OCR závodníků s výživovými doporučeními pro tento sport. Cílem práce je tedy zjistit, jaké povědomí mají závodníci v překážkovém sportu o sportovní výživě a zda je jejich energetický příjem dostačující. K řešení byla použita metoda vyhodnocování stravovacího záznamu, ke kterému byl přiložen krátký dotazník o charakteristice sportovce a jeho tréninku. Výzkumný soubor tvořilo 12 závodníků (5 žen a 7 mužů) ve věkovém rozmezí 19-33 let. Provedeným výzkumem jsem zjistila, že energetický příjem nebyl dostatečný a to jak u žen, tak i u mužů. Průměrný denní energetický příjem byl u žen 8076 kJ, což odpovídá 83 % doporučeného denního příjmu pro tuto specifickou skupinu, u mužů tento průměrný příjem dosahoval 10519 kJ, tedy 82 % doporučené normy. Klíčovou roli v neadekvátním energetickém příjmu sehrály zejména sacharidy, kterých u obou pohlaví bylo podstatně méně, než jaká jsou doporučení. Na základě kvantitativního výzkumu mohu tvrdit, že OCR závodníci nemají dostatek informací o výživě a o její důležitosti ve sportu a tak nebyl ani jejich...
Využití nepřímé kalorimetrie v praxi nutričního terapeuta
Pokorná, Veronika ; Sadílková, Aneta (vedoucí práce) ; Žůrková, Pavla (oponent)
Úvod: Nepřímá kalorimetrie je velmi přesná a neinvazivní metoda, sloužící v klinické praxi k měření klidového energetického výdeje. Tato metoda vychází z předpokladu, že spotřeba kyslíku, produkce oxidu uhličitého a odpad dusíkatých metabolitů je v určitém vztahu ke spotřebě energie. Na základě měření klidového energetického výdeje může nutriční terapeut individuálně modelovat denní energetický příjem konkrétního jedince, optimální množství jednotlivých živin a zabránit tak nadměrnému nebo naopak nedostatečnému příjmu energie a nutrientů. Cíl: Hlavním cílem práce je u souboru obézních pacientů srovnat výsledky měření klidového energetického výdeje (RMR), hodnoty klidového energetického výdeje vypočítané podle rovnice Harrise-Benedicta (HB) a skutečný energetický příjem propočtený ze záznamů stravy získaných od pacientů. Okrajově je rovněž hodnoceno tělesné složení výzkumného souboru se zaměřením na množství svalové tkáně. Metodika: Výzkumný soubor zahrnuje 50 osob, 36 žen a 14 mužů, pacientů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Do výzkumu byli zahrnuti pouze noví pacienti, u kterých v předešlém období nedocházelo k redukci hmotnosti. Průměrný věk je u žen 46 let a u mužů 51 let. Průměrné BMI u žen je 38,2 kg/m2 a u mužů 35,5 kg/m2 . Všechny osoby podstoupily měření metodou nepřímé kalorimetrie,...
Nabídka a skladba jídel pro děti v předškolních zařízeních
MALIMÁNKOVÁ, Jana
Ve své bakalářské práci se zaměřuji na výživu dětí v předškolních zařízeních. Děti zde dostávají přesnídávku, oběd a svačinu, což vychází na 60 % jejich denního příjmu. Pro zdravý vývoj dětí je velice důležité, aby strava dosahovala výživových norem pro předškolní dítě. Z tohoto důvodu byl zřízen spotřební koš, který je stanovený vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Pro pomoc při vytváření jídelníčku vydalo Ministerstvo zdravotnictví Nutriční doporučení, kde je stanovena četnost pokrmů. Předložená bakalářská práce se skládá celkem ze tří cílů. Prvním cílem je zhodnotit, zda spotřební koš vybraných předškolních zařízení splňuje požadavky, které jsou stanoveny vyhláškou. V druhém cíli jsem se zaměřila na to, jak předškolní zařízení splňují Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví. A třetím cílem zjišťuji, zda náhodně vybrané čtyřdenní jídelníčky odpovídají potřebám dítěte dané věkové skupiny z hlediska energetického a zastoupení jednotlivých živin. Ke zpracování praktické části jsem za prvé využila jídelníčky na 4 týdny, ve kterých jsem sledovala, zda školní jídelna v předškolním zařízení splňuje či nesplňuje doporučenou četnost jídel. Za druhé jsem obdržela výsledné spotřební koše vybraných školních jídelen, vyhodnotila je a následně zjistila, jak splňují nebo nesplňují spotřební koš. Za třetí jsem získala receptury a informace o druzích potravin ke čtyřem náhodně vybraným dnům z daného měsíce. Získaná data jsem propočítala v programu Nutriservis a zjistila, jestli jídelníčky odpovídají potřebám předškolního dítěte z hlediska energetického a zastoupení jednotlivých živin. Dle výsledku výzkumu se ukázalo, že spotřební koš nebyl u dvou jídelen v předškolním zařízení splněn. Dále bylo zjištěno, jak školní jídelny dodržují Nutriční doporučení a ve kterých kritériích mají ještě mezery. Co se týče splnění potřeb předškolních dětí z jídel přijímaných v předškolním zařízení, bylo odhaleno, že příjem je vyšší, někdy dokonce přesahoval celkový denní příjem. Je ale nutné si uvědomit, že se nepočítá s přesným množstvím jídla na talíři dítěte a neodečítá se množství zbytků jídla.
Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda Cíl práce: Cílem této práce je ovlivnit změny v tělesném složení u žen různého věku, tělesné hmotnosti, zaměstnání a pohybového režimu. Úpravou stravovacích návyků redukovat množství tělesného tuku při zachování svalové hmoty. Metody: Základní stravovací doporučení upravující vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy dle obecného doporučení pro redukci tělesné hmotnosti. Pro hodnocení tělesného složení je využita bioimpedanční metoda a současně jsou hodnoceny vybrané obvody. Na základě těchto údajů byl vypracován individuální stravovací plán pro každou ženu a byl průběžně vyhodnocován efekt diety. Studie se účastnilo šest žen. Čtyři s nadváhou a obezitou s hmotností 92 ± 17 kg a BMI 35 ± 4 kg/ . Dvě s normální hmotností 60 ± 2 kg a BMI 22,5 ± 0,5 kg/ . Průměrný věk žen 40 ± 15 let. Výsledky: Po aplikaci individuální diety v době trvání tří měsíců jsme našli významné změny u žen s vyšší tělesnou hmotností. Zredukovaly tělesnou hmotnost o 6 ± 1kg a tělesný tuk o 5 ± 1kg. Dále došlo u těchto osob k snížení obvodu pasu o 5 ± 2cm a boků o 4 ± 2cm. U zbylých dvou osob s normální tělesnou hmotností jsme nenašli významné změny sledovaných parametrů. Klíčová slova:...
Vliv stravovacích návyků na redukci tělesného tuku
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Vliv stravovacích návyků na redukci tělesného tuku Cíl práce: Cílem této práce je dosáhnout redukci tělesného tuku prostřednictvím vhodných stravovacích návyků. Získané teoretické vědomosti aplikovat do praxe na šest žen různého věku a pohybového režimu. Informovat o postupech této intervence. Ověřit platnost teoretických poznatků v praxi. Dosáhnout požadovaných výsledků. Metody Základní stravovací doporučení, vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy. Dále bioimpedanční měření na přístroji In Body 230 a měření tělesných obvodů páskovou metodou pro zjištění výchozího stavu zkoumaných žen a pro následné kontroly jejich průběžného stavu po stanovených intervalech. Vypracování jídelníčku pro každou z těchto žen a vyhodnocování průběžného stavu. Výsledky: Výsledkem této diplomové práce je uskutečnění změn ve stravovacích návycích, které povedou k dosažení redukce tělesného tuku. Dílčími výsledky jsou protokoly z průběžného měření na přístroji In Body 230 ve sportovně zdravotním centru Lunacor s.r.o. v Kroměříži a fitcentru Fit2b s.r.o. v Praze 8 - Bohnicích. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus, poměr živin, stravovací návyky, redukce, tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota, tělesná voda, energetický příjem,...
Zhodnocení výživy extraligových házenkářů
Laštovička, Petr ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Matějů, Jarmila (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na zhodnocení výživy extraligových házenkářů. Cílem je popsat význam výživy ve sportu a porovnat skupiny profesionálních sportovců s amatéry. Práce je rozdělena do 2 částí. Teoretická část se zabývá převážně významem jednotlivých živin, pitného režimu, fyziologií házené a s ní souvisejícím energetickým metabolismem. Praktická část hodnotí výsledky dotazníku a čtyřdenního jídelníčku. Výzkumný soubor tvořilo 20 extraligových házenkářů a 15 neprofesionálních sportovců ve věkovém rozmezí 18 - 29 let. Hodnocení jídelníčků ukázalo na nedostatečný energetický příjem, převážně ve formě sacharidů. Byly zjištěny také rozdíly mezi oběma skupinami, kdy extraligoví házenkáři kompenzují nedostatečný příjem sacharidů zvýšenou konzumací bílkovin, ale neprofesionální sportovci mají zvýšený příjem tuků. Byl zjištěn nadměrný příjem bílkovin a tuků živočišného původu, což je zapříčiněné také tím, že 85 % respondentů z řad extraligových házenkářů nikdy nekonzultovalo svůj jídelníček se specialistou v oblasti výživy. Klíčová slova: sportovní výživa, házená, nutriční příjem, energetický příjem, pitný režim
Sledování příjmu a výdeje energie během redukčních pobytů
Pražanová, Ivana ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Piecha, Roman (oponent)
Obezita představuje ve vyspělých zemích závažný zdravotní problém a hlavní rizikový faktor rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu, nemocí pohybového aparátu a některých nádorových onemocnění. Je také provázena řadou komplikací a výrazně zhoršuje kvalitu života. 27 pacientů, kteří byli hospitalizováni za účelem redukce hmotnosti na oddělení D3 III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v období ledna až počátku dubna roku 2017 byli sledováni z hlediska výskytu komorbidit a příjmu a výdeje energie za použití aplikace kaloricketabulky.cz, portálu casprozdravi.cz a krokoměrů Garmin Vivofit. Byla hodnocena vhodnost bioimpedanční metody pro sledování změn složení těla pacientů během redukčních pobytů za použití přístroje InBody S10. V souladu s teorií se ve sledované skupině pacientů vyskytovala v důsledku extrémní obezity celá řada komplikací. Diagnostická kritéria pro metabolický syndrom splňovalo 23 (85%) pacientů. Rozdílné hodnoty obsahu energie a jednotlivých živin v aplikacích kaloricketabulky.cz a Nutriservis jsou příčinou průměrného denního rozdílu 717 kJ mezi záznamy pacientů a nemocničním rozpisem. Průměrně pacienti ušli denně 4713 kroků. Pacienti průměrně zredukovali hmotnost o 7,6 kg (SD ±3,54). Bioimpedanční metoda vykazuje příliš vysokou variabilitu a není...
Výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců
Wűrzová, Anna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Tuka, Vladimír (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců. Hlavním úkolem této práce je popsat význam sportovní výživy u vytrvalostních sportovců a porovnat rozdílné stravování u dvou různě zdatných skupin lyžařů běžců. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá fyziologií běžeckého lyžování, zejména důležitou funkcí metabolismu a morfologickou charakteristikou běžce na lyžích. Rovněž pojednává o specifických nárocích vytrvalostního sportovce na výživu, o jednotlivých makronutrientech i mikronutrientech a v neposlední řadě také o vhodných doplňcích stravy pro vytrvalostní sport. Praktická část práce shrnuje výsledky získané hodnocením dotazníků o charakteristice tréninku a čtyřdenních jídelníčků respondentů. Výzkumný soubor tvořilo 8 reprezentačních a 8 výkonnostních lyžařů běžců ve věkovém rozmezí 20-32 let. Bylo zjištěno, že reprezentační lyžaři běžci mají vyšší tréninkový objem, a proto i vyšší energetický výdej než výkonnostní lyžaři běžci. Hodnocení jídelníčků sportovců poukázalo na rozdíly ve stravování mezi oběma skupinami. Doporučený příjem energie pro běžce na lyžích je 12000-14000 kJ/den, podle míry zátěže a výkonnosti. Dostatečný celkový energetický příjem byl zaznamenán u výkonnostních lyžařů, který byl splněn ze 101 %...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.