Název:
Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda.
Překlad názvu:
Influence of nutrition stereotype on body composition - body weight, body fat, muscle mass and body water.
Autoři:
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda Cíl práce: Cílem této práce je ovlivnit změny v tělesném složení u žen různého věku, tělesné hmotnosti, zaměstnání a pohybového režimu. Úpravou stravovacích návyků redukovat množství tělesného tuku při zachování svalové hmoty. Metody: Základní stravovací doporučení upravující vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy dle obecného doporučení pro redukci tělesné hmotnosti. Pro hodnocení tělesného složení je využita bioimpedanční metoda a současně jsou hodnoceny vybrané obvody. Na základě těchto údajů byl vypracován individuální stravovací plán pro každou ženu a byl průběžně vyhodnocován efekt diety. Studie se účastnilo šest žen. Čtyři s nadváhou a obezitou s hmotností 92 ± 17 kg a BMI 35 ± 4 kg/ . Dvě s normální hmotností 60 ± 2 kg a BMI 22,5 ± 0,5 kg/ . Průměrný věk žen 40 ± 15 let. Výsledky: Po aplikaci individuální diety v době trvání tří měsíců jsme našli významné změny u žen s vyšší tělesnou hmotností. Zredukovaly tělesnou hmotnost o 6 ± 1kg a tělesný tuk o 5 ± 1kg. Dále došlo u těchto osob k snížení obvodu pasu o 5 ± 2cm a boků o 4 ± 2cm. U zbylých dvou osob s normální tělesnou hmotností jsme nenašli významné změny sledovaných parametrů. Klíčová slova:...Title: Influence of nutrition stereotyps on body composition - body weight, body fat, muscle mass and body water. Objectives: The aim of this work is to influence changes in body composition in women of various ages, body weight, occupation and movement regime. By adjusting eating habits reduce the amount of body fat while maintaining muscle mass. Methods Basic dietary recommendations for the ratio of macro-nutrients and time aspects of food intake according to the general body weight reduction recommendation. The bioimpedance method is used for assessment of body composition and selected circuits are evaluated at the same time. Based on this data, an individual diet plan was developed for each woman and the dietary effect was continuously evaluated. The study involved six women. Four overweight and obesity weighing 92 ± 17 kg and BMI 35 ± 4 kg/ . Two with a normal weight of 60 ± 2 kg and a BMI of 22.5 ± 0.5 kg/ Average age of women 40 ± 15 years. Results: After the individual diet was applied for three months, we found significant changes in women with higher body weight. They reduced body weight by 6 ± 1 kg and body fat by 5 ± 1 kg. In addition, these persons reduced the waist circumference by 5 ± 2 cm and the hips by 4 ± 2 cm. For the remaining two subjects with normal body weight, we did not...
Klíčová slova:
bazální metabolismus; BMI; ehergetický příjem; energetický výdej; jídelníček; obezita; poměr živin; redukce; stravovací návyky; svalová hmota; tělesná hmotnost; tělesná voda; tělesný tuk; výživa; životní styl; životospráva; BMI; body fat; body water; body weight; bysal metabolism; dietary; energy intake; energy supply; lifestyle; muscle mass; nutrition; nutrition ration; nutritional habits; obesity; reduction; way of living