Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9,516 záznamů.  začátekpředchozí9507 - 9516  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.44 vteřin. 

HPLC analýza léčiv IV.
Štichová, Lucia ; Sochor, Jaroslav (vedoucí práce) ; Mokrý, Milan (oponent)
HPLC analýza léčiv IV. Diplomová práce Lucia Štichová Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické chemie a kontroly léčiv, Heyrovského 1203, Hradec Králové V této diplomové práci byly optimalizovány podmínky vysokoúčinné kapalinové chromatografie pro kvantitatívní hodnocení ibuprofenu. Dále byly stanovené podmínky mikroextrakce tuhou fázi, kterou byl ibuprofen extrahován z plné krve. Při mikroextrakci bylo použito vlákno se sorbentem polydimetylsiloxan - divinylbenzen s šířkou 60 µm. Vlákno bylo ponořeno ve vzorku. Vzorek krve měl upravenou hodnotu pH na 2,6. Čas sorpce byl stanoven na 30 minut a čas desorpce do methanolu byl 15 minut. Mobilní fázi tvořil methanol s vodou v poměru 8:2 a pH bylo upraveno na hodnotu 3. Průtok byl 1 ml/min a detekce probíhala při vlnové délce 222 nm. Pro kvantitatívní vyhodnocení se použil vnější standard ibuprofenu. Byl stanovený detekční limit 0,005 µg/ml a kvantifikační limit 0,017 µg/ml.

Gastronomické trasy Prahou
Lampertová, Denisa ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Kalábová, Markéta (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá gastronomickými trasami Prahou zaměřené na českou a pražskou kuchyni. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku pojmů z oblasti cestovního ruchu, gastronomického cestovního ruchu a ocenění a ceny v gastronomii. Praktická část obsahuje charakteristiku české kuchyně, nynější pořadatele gastronomických tras v Praze a jejich komparace a statistiky týkající se stravovacích zařízení v hlavním městě Praze. Další částí je vypracování dvou gastronomických tras. Cílem této bakalářské práce bylo vypracovat dvě gastronomické trasy pro dva typy klientely a to pro turisty a gurmány. Byly stanoveny podmínky pro obě trasy a výběr podniků byl ovlivněn hodnocením veřejnosti a osobními zkušenostmi. Následně byla vypracována komparace těchto tras se stanovenými kritérii.

Zhodnocení zdravotních rizik životního stylu u dětí staršího školního věku
DOPITOVÁ, Pavla
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením zdravotních rizik životního stylu u dětí staršího školního věku. Téma zdravé výživy, zdravého životního stylu a zdravých stravovacích návyků se stává v naší společnosti stále více populární. Zdravé stravovací návyky ovlivňují celý život člověka a pojem zdraví je třeba chápat jako trvalou hodnotu, kterou je nutno ochraňovat a rozvíjet. Výživa dětí a mládeže je bezesporu jedním z nejvýraznějších problémů dnešní doby, a to doslova na celém světě. První část diplomové práce je zaměřena na životní styl dětí staršího školního věku, jeho složky i následky (zejména oblast týkající se výživy). Dále se pak zaměřuje na práci dětské sestry, která se o tyto děti stará. V diplomové práci byly stanoveny dva cíle: zhodnotit vybraná rizika životního stylu u dětí staršího školního věku a zjistit, zda děti staršího školního věku dodržují zásady zdravé výživy. Na základě těchto cílů byly stanoveny čtyři hypotézy: H1 - Děti konzumují více ovoce než zeleniny. H2 - Děti pijí více sladké nápoje než pitnou vodu. H3 - Děti nedodržují zásady zdravé výživy. H4 - Děti upřednostňují rychlá občerstvení před školním stravováním. Hypotézy H1, H3 a H4 byly přijaty. H2 nebyla přijata, neboť ze statistického vyhodnocení kvantitativního šetření vyplynulo, že děti pijí více pitnou vodu než sladké nápoje. K dosažení stanovených cílů a zjištění stanovených hypotéz byl proveden kvantitativní výzkum, přičemž technikou sběru dat byl anonymní dotazník určený dětem ve věku 13 15 let. Na výzkumném šetření se podílelo celkem 310 žáků ze základní školy. Výsledky výzkumného šetření byly zpracovány do grafů a tabulek a statisticky zhodnoceny za pomoci Pearsonova chi kvadrát testu. Výsledky výzkumného šetření této diplomové práce byly použity pro vytvoření brožurky o zdravém stravování, která je určena pro děti i jejich rodiče. Vytvořený materiál může být k dispozici u dětských sester, které pracují v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Brožurka může sloužit k získání informací o zdravé výživě.

Výživa a další faktory, které mají vliv na vznik a prevenci kolorektálního karcinomu.
BENEŠOVÁ, Lucie
Název mé bakalářské práce zní Výživa a další faktory, které mají vliv na vznik a prevenci kolorektálního karcinomu. V teoretické části bakalářské práce jsem se zaměřila na vysvětlení pojmu kolorektální karcinom, na jeho epidemiologii, dále pak na výživu i další rizikové faktory, které mají vliv na vznik, nebo naopak prevenci tohoto onemocnění. Do teoretické části jsem zahrnula informace o screeningovém testu na okultní krvácení. V části praktické jsem zodpověděla stanovené cíle. Cíle jsem měla zvolené dva. Prvním cílem bylo zjistit informovanost respondentů o prevenci v podobě výživy, která slouží k omezení výskytu kolorektálního karcinomu. Druhý cíl se zaměřoval na zhodnocení chování podle znalostí, které respondenti mají. Výzkumné otázky tedy byly stanoveny takto: "Jaká je informovanost lidí o výživě, která slouží k prevenci kolorektálního karcinomu?" a "Chovají se podle znalostí, které mají?". Pro výzkumnou část byla použita metoda kvalitativního výzkumu, konkrétně polostrukturovaný rozhovor. Rozhovoru se zúčastnilo deset mužů nad 45 let. Pět z nich bylo z ambulance paní doktorky MUDr. Ilony Pasekové. Jedná se o muže, kteří mají ke kolorektálnímu karcinomu genetickou predispozici. U většiny z těchto respondentů se již problémy s tímto onemocněním vyskytly. Ostatních pět respondentů bylo bez predispozic. Po zjištění informací, na které jsem se respondentů ptala, jsem chtěla tyto dvě skupiny porovnávat i mezi sebou. Chtěla jsem zjistit, zda se lidé, kteří mají genetickou predispozici, o toto onemocnění zajímají více. Zda si sami zjišťují informace, které by mohly sloužit k prevenci či léčbě rakoviny tlustého střeva a konečníku. Všichni dotazovaní byli velice vstřícní a ochotní odpovídat na otázky, na které jsem se ptala. Sběr dat byl prováděn od ledna 2014 do března 2014. Z výsledků této práce vyplývá, že informovanost o kolorektálním karcinomu a jeho prevenci je nedostatečná. Informovanost o potravinách, které mohou sloužit jako prevence proti kolorektálnímu karcinomu je ještě výrazně nižší a to i u rizikových skupin respondentů. Při zjištění této informace jsem se respondentů ptala celkově na jejich stravovací návyky a také životní styl. Dále jsem se tázala na kolorektální screening, zda vůbec respondent ví, že se nějaký screening v České republice provádí. Z výsledků vyplynulo, že někteří, i když nemají informace o potravinách, které mohou sloužit k prevenci proti kolorektálnímu karcinomu, se stravují podle zásad zdravé výživy. A tím splňují i podmínky, které podle odborníků mohou sloužit jako prevence tohoto onemocnění. Při otázání na potraviny, které mohou sloužit k prevenci, respondenti nejvíce zmiňovali brokolici, košťáloviny a zelí. Naopak za potraviny podněcující vznik tohoto onemocnění respondenti povětšinou uváděli uzeniny a červené maso. Jeden respondent uvedl jako prevenci žraločí chrupavku. Toto tvrzení mne velice překvapilo, proto jsem hledala na internetu informace o žraločí chrupavce a k mému překvapení jsem zjistila, že se respondent nezmýlil, že toto tvrzení vážně existuje a to na internetu na stránkách doplňků výživy s obsahem žraločí chrupavky. Žraloci podle tohoto tvrzení nikdy nedostanou rakovinu. Proto je jejich chrupavka zkoumána a také se z ní vyrábí různé preparáty, ve kterých je obsažena. Dále jsem chtěla porovnávat dvě skupiny respondentů. Ty s genetickými predispozicemi jsem porovnávala s těmi bez nich. Po provedení rozhovorů se porovnání jeví zcela zbytečné. V obou skupinách jsem zjistila respondenty, kteří se stravují podle zásad zdravé výživy a stejně tak ty, kteří se stravují jinak a životosprávu nedodržují. Zjistila jsem, že rizikovost chování nesouvisí s predispozicí ke kolorektálnímu karcinomu. U respondentů s predispozicí záleží vždy jen na osobním rozhodnutí, zda své stravovací návyky a celý životní styl dodržují, případně změní či nikoli.

Speciační analýza toxikologicky významných forem arsenu: rozvoj a porovnání technik využívajících generování těkavých hydridù, s detekcí ICP MS
Trojánková, Nikola ; Matoušek, Tomáš (vedoucí práce) ; Száková, Jiřina (oponent)
4 Abstrakt V dnešní době se (nejen) arsen stává významných prvkem znečišťujícím životní prostředí. Chronická expozice arsenem má za následek vážné zdravotní potíže. Proto je na místě rozvoj analytických metod pro speciační analýzu As, tj. stanovení množství jednotlivých forem nebo fází, ve kterých se As nachází, ve stopových koncentracích. Tato diplomová práce se zabývá zejména porovnáním čtyř metod stopové speciační analýzy se zaměřením na jejich detekční a kvantifikační limity a srovnání výsledků analýz referenčních materiálů říční a mořské vody. Metody založené na generování hydridů s prekoncentrací vymrazováním a detekcí AAS a ICP-MS, kde je dosaženo limitů detekce v jednotkách, resp. desetinách ng·dm-3 , jsou srovnány s postupy založeným na HPLC s detekcí ICP-MS. Součástí práce je vývoj a optimalizace kroku postkolonového generování hydridů s on-line předredukcí pětimocných sloučenin arsenu kyselinou thioglykolovou za účelem zvýšení citlivosti tohoto stanovení. Podařilo se tak dosáhnout limitů detekce okolo 10 ng·dm-3 . Výsledky analýz jednotlivými metodami byly ve vynikající shodě. Klíčová slova: Arsen, speciační analýza, generování hydridů, atomová absorpční spektrometrie, hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, limity detekce.

Úloha sestry v uspokojování potřeb výživy a hydratace u dlouhodobě ležících pacientů
VOTAVOVÁ, Šárka
Potřeba výživy a hydratace jsou nejzákladnější fyziologické potřeby. Pokud nejsou uspokojeny fyziologické potřeby, nemůže být člověk spokojený. Zdravý člověk se nají nebo napije dle potřeby. Ale dlouhodobě ležící pacient nebo starý člověk má sníženou potřebu výživy a hydratace. Proto jim musíme pravidelně nabízet jak potravu tak i tekutiny. Nemocný člověk se často stydí požádat druhou osobu o pomoc. Nepsaným pravidlem je, že kolem dlouhodobě ležícího nebo starého člověka neprojdeme, aniž bychom mu nenabídli skleničku tekutin. A zde zaujímá důležitou roli sestra. Byly stanoveny dva cíle: cíl 1: Zjistit úlohu sestry v uspokojování potřeby výživy u dlouhodobě ležících pacientů. a cíl 2: Zjistit úlohu sestry v uspokojování potřeby hydratace u dlouhodobě ležících nemocných. Dále byly stanoveny dvě hypotézy: H 1: Sestry se aktivně podílí na uspokojování potřeby výživy u dlouhodobě ležících pacientů. a H 2: Sestry se aktivně podílí na uspokojování potřeby hydratace u dlouhodobě ležících pacientů. Pro tuto práci jsme zvolili techniku strukturovaného dotazníku pro sestry a techniku ankety pro dlouhodobě ležící pacienty. Výzkumným souborem byly sestry na odděleních následné péče a v léčebnách dlouhodobě nemocných v Českých Budějovicích, Písku, Strakonicích a Horažďovicích. Anketa byla prováděna tamtéž s osmdesáti dlouhodobě ležícími pacienty. Bylo předpokládáno, že úloha sestry v uspokojování potřeby výživy a hydratace je nenahraditelná. A zjištěné údaje to jen potvrzují. Ze získaných výsledků je patrné, že se sestry aktivně podílejí na uspokojování potřeb výživy a hydratace u dlouhodobě ležících pacientů. Cíle a hypotézy potvrdily sestry i samotní pacienti. To ale neznamená, že by se poskytovaná péče v oblasti výživy a hydratace nedala ještě více zlepšit a zdokonalit. Domníváme se, že by bylo vhodné, aby si zdravotnická zařízení vyměňovala své zkušenosti i v daleko jednodušších věcech, jako je péče o výživu a hydrataci u dlouhodobě ležících pacientů. O výsledky této práce již požádaly hlavní sestry českobudějovické a písecké nemocnice.

Stolní hodnota hlíz z ekologického a konvenčního způsobu pěstování brambor
BOUŠKOVÁ, Michaela
Cílem práce bylo zhodnocení odrůd v ekologickém a konvenčním způsobu hospodaření, zjištění odchylek varných typů a stanovení stolní hodnoty hlíz brambor. Stolní hodnota brambor byla stanovena subjektivní metodou na základě senzorické analýzy. Byly hodnoceny jednotlivé charakteristiky stolní hodnoty jako barva dužniny, konzistence, struktura, moučnatost, vlhkost, chuť ? chyba a tmavnutí hlíz po uvaření. Z výsledků práce vyplývá, že vliv na charakteristiky stolní hodnoty má hlavně odrůda. Nepatrný vliv má také ročník a způsob hospodaření. Odchylky varného typu u sledovaných odrůd od deklarovaného varného typu byly stanoveny podle metody Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Z dosažených výsledků lze říci, že varný typ nebyl u sledovaných odrůd ovlivněn, nepatrné rozdíly byly způsobeny vlivem ročníku.

Vyšetření významu peptidů regulujících příjem potravy a nutriční stav u dětí a adolescentů
Bronský, Jiří ; Průša, Richard (vedoucí práce) ; Pelouch, Václav (oponent) ; Hyánek, Josef (oponent)
Úvod: Regulace příjmu potravy a nutričního stavu je komplexní děj zprostředkovaný vzájemnou souhrou řady regulačních peptidů centrálního nervového systému, gastrointestinálního traktu a tukové tkáně. Tyto systémy jsou propojeny zpětnými vazbami, které informují o příjmu potravy a množství energetických zásob v organismu. Porucha v některé z těchto oblastí může vést ke změně nutričního stavu organismu. Metody: Radioimunoanalýzou byly stanoveny plazmatické hladiny orexinu A, celkového ghrelinu a sérové hladiny leptinu a enzymovou imunoanalýzou byly stanoveny sérové hladiny adiponektinu u zdravých jedinců a u dětských pacientů s obezitou, mentální anorexií, Crohnovou nemocí a celiakální sprue a byl popsán vliv nutriční intervence na tyto hladiny. Dále byl zhodnocen vztah jednotlivých regulačních peptidů k základním biochemickým a antropometrickým ukazatelům nutričního stavu. Metodou enzymové imunoanalýzy s imunofluorescenční detekcí jsme stanovili plazmatické hladiny celkového a neredukovaného amylinu u dospělých pacientů s osteoporózou, diabetem II. typu a u kontrolní skupiny. Výsledky: Během redukce tělesné hmotnosti u dětských a adolescentních pacientů s obezitou došlo ke statisticky významným změnám plazmatických hladin orexinu A a celkového ghrelinu, zatímco sérové hladiny adiponektinu se významně...

Využití SPE pro HPLC II
Soukupová, Marie ; Kubíček, Vladimír (vedoucí práce) ; Link, Marek (oponent)
Souhrn Tato diplomové práce byla věnována optimalizaci metody předseparace amlodipinu z biologických vzorků pomocí extrakce na tuhých fázích před samotnou chromatografickou analýzu. Celkem byly otestovány tři typy tuhých fází různé polarity vhodných pro extrakci léčiva, řada elučních činidel a byly modifikovány podmínky extrakce. Nejlepších výsledků bylo dosaženo s tuhými fázemi s navázanými kyanopropylovými skupinami a činidlem o složení amoniak 25% : acetonitril 1:3 (v/v). Jako vnitřní standard pro následné chromatografické analýzy amlodipinu s fluorimetrickou detekcí byl navržen pyren, možnost jeho použití byla potvrzena výsledky fluorimetrického stanovení. Metoda optimalizovaná pokusy s modelovými vzorky léčiva rozpuštěného v pufru byla vyzkoušena při práci s reálným biologickým materiálem.

Problematika zařazení ekologického zemědělství a potravinářského průmyslu do výuky přírodopisu a biologie na základních a středních školách
Zunová, Hana ; Skýbová, Jana (vedoucí práce) ; Pavlasová, Lenka (oponent)
Tato diplomová práce se snaží zabývat ekologickým zemědělstvím z holistického pohledu. Jsou zde proto nejen zmíněny teze, současný stav a platná legislativa v České republice a Evropské unii, ale toto téma je pojato v širších souvislostech. Jsou tu uvedeny návaznosti na související témata, jako jsou aditiva v potravinách, transgenní organismy (GMO) a Fair Trade. Primárním cílem je poskytnout učitelům biologie na základních a středních školách několik možností, jak mohou tuto problematiku podat žákům a studentům ve svých hodinách. Ukazuje se, že výchova k udržitelnému vývoji je jedním ze základních kamenů vzdělání moderního člověka. Cíle této diplomové práce jsou: 1) Vytipovat možnosti zařazení tématu ekologického zemědělství do výuky biologie a v mezipředmětových tématech, v souladu s platnými Rámcovými vzdělávacími programy pro základní školy a gymnázia. 2) Vytvoření výukových materiálů na téma ekologické zemědělství (v aplikaci Microsoft PowerPoint vytvořit prezentaci pro učitele, vytvořit či upravit didaktické hry a aktivity) použitelných ve výuce. 3) Odzkoušení vytvořených výukových materiálů ve výuce. Pro splnění cíle číslo 1 byly stanoveny dvě pracovní hypotézy: 1. Učitelé přírodopisu či biologie na ZŠ a SŠ nezařazují do své výuky problematiku ekologického zemědělství. 2. Žáci vědí, co jsou to...