Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  začátekpředchozí17 - 26další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Odhad parametrů přenosového kanálu pro systémy CDMA
Kadlec, Petr ; Prokopec, Jan (oponent) ; Kejík, Petr (vedoucí práce)
Tématem této práce je problém zjišťování parametrů přenosového bezdrátového kanálu pro systémy CDMA (Code Division Multiple Access). Tato volba mnohonásobného přístupu, kdy se jednotliví uživatelé dělí o médium pomocí kódu a mohou komunikovat všichni s plnou šířkou pásma a simultánně, je v dnešní době nejperspektivnější, což dokazuje i její implementace do mobilních systémů třetí a vyšší generace. V této práci jsou popsány teoretické základy principu rozprostřeného spektra, především DS-CDMA, a dále pak fenomény v bezdrátovém kanále, které ovlivňují signál na jeho cestě od přijímače k vysílači. Jsou zmíněny termíny jako úniky, vícecestné šíření, útlum, refrakce, rozptyl vlny, Riceovo a Rayleighovo rozložení hodnot. V další části jsou rozebrány dosud známé a užívané možnosti zjišťování parametrů kanálu. Jsou zde popsány rozdíly, výhody a nevýhody tzv. ,,estimace naslepo" či ,,estimace na základě tréninkových sekvencí". Jsou zde popsány implementace dvou algoritmů (posuvný korelátor a metoda LS) v prostředí Matlab a dále jsou zde uvedeny výsledky získané pomocí těchto simulací. Závěrečná kapitola se zabývá srovnáním základních vlastností a dosahované přesnosti odhadu impulsní odezvy přenosového kanálu oběma metodami, a jejich možným využitím v praxi. r
Rušení v bezdrátových sítích a jejich modelování (AWGN, Rayleigh, Rice fading channels)
Hloušek, Tomáš ; Gleissner, Filip (oponent) ; Mikulka, Jan (vedoucí práce)
Tato práce popisuje a modeluje rušení v bezdrátových sítích v reálných komunikačních kanálech. Přijatý signál v únikovém kanále je ovlivněn mnoha zkresleními a přídavným šumem. Reálný kanál ovlivňuje signál šumem a úniky. Gaussovský šum je výsledek působení kanálu awgn. Úniky jsou způsobeny vícecestným šířením v Rayleighově a Riceově kanálu. Hlavní cíl této práce je program BERsolve vytvořený v nástroji GUIDE v programu Matlab. Tento program umožňuje zhodnotit bitovou a symbolovou chybovost pro některé modely kanálů definované standardem COST207. BERsolve nabízí několik dalších funkcí jako je zobrazení časového průběhu, konstelačního diagramu a spektra. Tento program nám poskytuje přehledný náhled na problém rušení vícecestným šířením signálu.
Analýza vybraných aktivních látek v různých druzích výrobků z rýže
Valentová, Radka ; Melounová, Jitka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných aktivních látek v různých druzích loupaných a neloupaných rýží. V daných rýžích byly analyzovány fenolické látky, antioxidační aktivita, obsah sacharidů a obsah vitaminu C. Aktivní látky a sacharidy byly analyzovány spektrofotometricky a pomocí RP-HPLC-UV/VIS. Obsah fenolických látek a sacharidů byl vždy proměřen před a po kyselé hydrolýze, kdy se obsah těchto látek až několikanásobně zvyšoval z důvodu uvolňování aktivních látek z glykosidů. Součástí diplomové práce byla i senzorická analýza a spotřebitelský dotazník. Nejvyšší hodnota antioxidační aktivity byla naměřena u rýže indiánské. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů a flavonoidů před hydrolýzou byl naměřen u rýže červené Natural, po hydrolýze byl nejvyšší obsah naměřen v rýži indiánské. Nejvyšší obsah individuálních flavonoidů, fenolických kyselin a katechinů byly naměřeny v rýži indiánské, rýži Tří barev a v rýžích parboiled. Obsah celkových a redukujích sacharidů před hydrolýzou byl nejvyšší v rýži indiánské, kdežto po kyselé hydrolýze se obsah sacharidů pohyboval u většiny vzorků ve velmi podobných hodnotách. Množství individuálních monosacharidů se po kyselé hydrolýze vždy zvyšovalo, naopak množství disacharidů se snižovalo. Nejvyšší koncentrace jednoduchých sacharidů byla naměřena v rýžích parboiled a indiánské. Obsah vitaminu C byl detekován pouze ve čtyřech druzích rýže, a to ve dvou rýžích parboiled, rýži Tří barev a v rýži indiánské.
Charakterizace odpadních rýžových substrátů a možnosti jejich využití mikroorganismy
Kapar, Jiří ; Duroňová, Kateřina (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat vybrané cereální substráty a na základě výsledků skupinových parametrů určit nejvhodnější substrát pro využití modelovými průmyslovými mikroorganismy. Analýza celkových polyfenolů, redukujících sacharidů a celkových sacharidů byla provedena spektrofotometricky. Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s refraktometrickou detekcí byl změřen obsah jednotlivých mono- a disacharidů. Sacharidy byly z cereálních substrátů extrahovány vodou a poté podrobeny kyselé hydrolýze. Dva druhy rýžových substrátů byly dále vybrány jako nutriční zdroje pro kultivaci dvou modelových průmyslových mikroorganismů: kvasinky Rhodotorula glutinis a bakterie Bacillus subtilis. Substráty byly před přídavkem do produkčního média upraveny chemickou nebo enzymovou hydrolýzou a analyzovány. U mikroorganismů byla sledována produkce biomasy na různě upraveném typu odpadního substrátu.
Světový trh rýže a postavení Vietnamu na tomto trhu
Nguyen, Thu Trang ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Klosová, Anna (oponent)
Práce se zaměřuje na vývoj světového trhu rýže a postavení Vietnamu jako 2. největšího exportéra na tomto trhu. V práce je rýže stručně charakterizována jak z pohledu druhu a odrůd, tak i z pohledu jejího ekonomického významu. Důraz je kladen na vývoj cen, který je za poslední dekádu velmi proměnlivý. Analýza velkých hráčů na světovém trhu rýže jako Thajsko nebo Indie má za cíl zjistit, které praktiky vedou k úspěchu. Hlavním cílem je vyvodit doporučení pro Vietnam a jeho vládu, co je potřeba udělat, aby upevnila svou pozici na tomto trhu a zvedla životní úroveň zemědělců. Důraz je kladen také na odhalení nového směru vývoje jako organické zemědělství nebo pěstování vzácných a drahých odrůd rýže. Cílem těchto doporučení je zvýšení kvality a tím také ceny vietnamské rýže na světovém trhu.
Světový trh rýže
Hrbek, Milan ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Štemberk, Jan (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá současnou situací na Světovém trhu rýže. Hlavní cíle spočívají ve zmapování aktuální situace na trhu a vytvoření predikce dalšího vývoje. První kapitola se věnuje základní charakteristice, klasickému a alternativnímu využití rýže. V druhé kapitole je pak situace na světovém trhu rýže popsána z hlediska tržních ukazatelů jako množství produkce, vývoje cen a největších obchodníků. Jsou zde také zmíněny nejdůležitější organizace, které vývoj na tomto trhu ovlivňují. Třetí a poslední kapitola se zabývá odhadem dalšího vývoje trhu. V první části kapitoly jsou popsány nové trendy jako ¨Zlatá rýže¨a ¨Bio rýže¨a také inovace nezbytné pro další vývoj světového trhu s rýží. V poslední části práce jsou sepsány odhady na budoucí vývoj produkce, mezinárodního obchodu, cen a spotřeby.
Světový trh rýží
Nguyen Thi Thanh, Dung ; Cihelková, Eva (vedoucí práce) ; Sejkora, Jiří (oponent)
Práce se zaměřuje na světový trh rýží a zkoumá s ním související světový obchod s touto komoditou. Analyzuje světovou produkci a spotřebu rýže a její ekonomické přínosy ve světové ekonomice, a zároveň popisuje vývoj a současnou situaci mezinárodního obchodu s rýží na základě hlavních ukazatelů. Důraz je kladen na obchodní politiku hlavních dovozců a vývozců, příčiny a dopady obchodních opatření ze strany vlád a jejich vliv na celkový světový trh rýží. Je zhodnocena míra otevřenosti mezinárodních trhů s touto komoditou a práce rovněž zahrnuje formy mezinárodní regulace, které si světový trh rýží vyžádal.
Kvalitní stanovení transgenní linie rýže Bt 63 metodou PCR: metodika pro praxi
Ovesná, Jaroslava ; Hodek, Jan ; Pavlátová, Lucie
Podstatou zkoušky je zjistit ve vzorku DNA přítomnost nukleotidové sekvence specifické transgenní konstrukt Bt 63 pomocí amplifikace 83bp dlouhého úseku DNA na hranici Bt genu a NOS terminátoru. Po amplifikaci cílové DNA následuje elektroforetické dělení PCR produktů v agarózovém gelu. V transiluminátoru se poté v UV světle vizualizuje hledaný PCR produkt o velikosti 83bp v podobě proužku svítícího na gelu.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Závěrečná zpráva o plnění projektu MŽP/340/1/31/GMO/06 o zabezpečení laboratorní detekce geneticky modifikovaných organismů používaných pro výrobu potravin a krmiv
Státní zdravotní ústav‚ Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně‚ Laboratoř molekulárně biologických metod, Brno ; Řezníčková, Zdeňka ; Kýrová, Veronika ; Ostrý, Vladimír ; Ruprich, Jiří
Cílem projektu bylo operativní stanovení přítomnosti GMO v dodaných vzorcích, uchování referenčních vzorků pro laboratorní detekci a stanovení GMO, které mohou být využity pro výrobu potravin a krmiv, vypracování metodiky detekce vybraných GM brambor, přehled metod pro průkaz a stanovení GMO a GM produktů ve smluvních laboratořích MŽP ČR zahrnutých do sítě ENGL v ČR (SZÚ-CHPŘ, VŠCHT, VÚRV), zpracování přehledu referenčních vzorků uchovávaných na uvedených pracovištích a spolupráce s Joint Research Centre EC, plnění úkolů v rámci evropské sítě detekčních laboratoří GMO "ENGL".
Mezinárodní obchod s rýží
Vu, Daniel ; Černá, Iveta (vedoucí práce) ; Bolotov, Ilya (oponent)
Bakalářská práce pojednává o vývoji mezinárodního obchodu s rýží a soustřeďuje se především na období 2006 do 2011. Zaměřil jsem se na hlavní vývozce rýže -- Čínu, Indii, Thajsko, Vietnam a USA a na hlavní dovozce Indonésii a EU. V kontextu těchto zemí jsem analyzoval dopady státních obchodních politik na podobu mezinárodního obchodu s rýží. Mým cílem bylo propojit oba tyto prvky do souvislostí, jelikož se jedná o neoddělitelné části. V první kapitole jsem nejdříve vymezil rýži podle druhů, následně jsem vysvětlil Standardní model obchodu a teorii obchodních politik pro vývozní a dovozní země. Ve druhé kapitole jsem podal přehled odvětví produkce a obchodu s rýží. V další kapitole jsem se zabýval obchodními politikami výše popsaných států. V poslední kapitole jsem nakonec propojil vliv obchodních politik na zahraniční obchod vybraných států.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   začátekpředchozí17 - 26další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.