Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení autenticity potravin rostlinného původu pomocí molekulárních metod
Plášková, Anna ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce je zaměřena na stanovení autenticity ovocných výživ určených pro ranou dětskou výživu pomocí molekulárních metod. V experimentální části byla provedena pomocí kitu izolace rostlinné DNA z ovoce (jahoda, meruňka, malina, jablko) a z šesti komerčních výrobků pro děti. Izolovaná DNA byla charakterizována a ověřena metodou PCR s primery specifickými pro rostlinnou rDNA (ITS2). Byly vybrány specifické páry primerů pro amplifikaci DNA z jednoho ovocného druhu. Specifičnost primeru byla hodnocena u čtyřech ovocných druhů. Ke stanovení citlivosti testu multiplex PCR byla použita směs ovocného pyré ze dvou plodů. Aby byla ověřena použitelnost navrhnuté multiplex PCR, bylo analyzováno pomocí této metody šest ovocných komerčních výrobků. Předkládaná metodika detekce ovoce pomoci qPCR a multiplex-qPCR (duplex) zahrnuje takové metodické přístupy, které umožňují diagnostikovat dva druhy ovoce (jahoda-malina, meruňka-jablko) v jedné reakci, čímž snižují ekonomické i časové nároky potřebné pro detekci.
Sledování jakostních parametrů ciderů v prodejní síti
Urbášek, Martin
Diplomová práce na téma Sledování jakostních parametrů ciderů v prodejní síti byla zpracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy Univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem této práce bylo navrhnout a připravit několik variant jablečných ciderů a srovnat je s produkty dostupnými z maloobchodní sítě. Práce definuje cidery, jejich historii a rozdělení, legislativní nařízení, požadavky na označování, technologii výroby a srovnává dostupné výrobky na českém trhu. V praktické části se práce zabývá srovnáním vyrobených a zakoupených ciderů dle stanovených jakostních parametrů a senzorického hodnocení.
Výroba a srovnání ovocných protlaků
Grůzová, Lenka
Diplomová práce na téma Výroba a srovnání ovocných protlaků byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2016/2017. Cílem této práce bylo navrhnout a připravit několik variant ovocných protlaků a srovnat s produkty z maloobchodní sítě.Práce pojednává o technologii výroby ovocných protlaků a příkrmů, požadavcích na složení a označování těchto výrobků. V experimentální části se práce zabývá srovnáním vyrobených a koupených ovocných protlaků dle stanovených jakostních parametrů a senzorického hodnocení.
Hodnocení antioxidační kapacity u vybraných ovocných nápojů
Richterová, Bára
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání antioxidační kapacity u vybraných jablečných nápojů. V literární části jsou charakterizovány jednotlivé druhy ovocných šťáv dle platné legislativy. Další část je věnována popisu vybraných odrůd, vhodných na výrobu ovocných šťáv a jejich chemickému složení se zaměřením na látky s antioxidační kapacitou. V praktické části bylo sledováno celkem 12 vzorků jablečných šťáv. Tři šťávy byly vyrobeny na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů a experimentálně byly porovnány s vybranými, komerčně vyrobenými produkty z obchodních řetězců. Ve sledovaných vzorcích byly analyzovány vybrané jakostní parametry a provedena senzorická analýza. Výsledky byly vyhodnoceny formou grafů a vhodných statistických analýz.
Jaroslavice – sídlo v krajině
Galková, Ivana ; Eichler, Zdeněk (oponent) ; Ponešová, Barbora (vedoucí práce)
Cieľom práce je vytvorenie životaschopného, prosperujúceho regiónu Jaroslavice z hľadiska potravinovej produkcie. Práca sa zaoberá skrátením produkčných väziem, podporou malovýroby a regionálneho trhu. Návrh podrobne rozpracováva stavbu Regionálneho potravinového centra, ktoré je zamerané na spracovanie ovocia z regiónu. Táto oblasť je mimoriadne úrodná s veľkým podielom poľnohospodárky obrobitelnej pôdya vhodnými podmienkami pre ovocinárstvo. Hlavnými druhmi pestovaného ovocia sú jablká, marhule, broskyne. Centrum má tri hlavné funkčné náplne – spracovanie, skladovanie a predaj regionálnych potravín.
Jabloně jako zástupci užitkových rostlin z čeledi růžovitých (Rosaceae)
Šnorová, Markéta ; Skýbová, Jana (vedoucí práce) ; Odcházelová, Tereza (oponent)
NÁZEV Jabloně jako zástupci užitkových rostlin z čeledi růžovitých AUTOR Markéta Šnorová KATEDRA Katedra biologie a environmentálních studií VEDOUCÍ PRÁCE RNDr. Jana Skýbová ABSTRAKT Předložená bakalářská práce je věnována jabloním, jako zástupcům z čeledi růžovitých. Nejdříve jsem představila některé ostatní rostliny z čeledi růžovitých. Mým cílem bylo zpracovat téma jabloní z širšího úhlu pohledu. Od opylení až po sběr a využití jejich plodů - jablek. Zabývala jsem se také ekologickými nároky jabloní, jejich šlechtěním, odrůdami i historií jejich pěstování. Dále jsem vyzdvihla význam jablek pro člověka z hlediska výživy. Za účelem výuky jsem sestavila praktické aktivity využitelné v hodinách botaniky na ZŠ. A pro víceletá gymnázia jsem navrhla i laboratorní úlohy z chemie a biologie. KLÍČOVÁ SLOVA Jabloň, jablko, šlechtění, odrůda, výživa.
Vliv skladovacích podmínek na metabolický profil jablek
Duroňová, Kateřina ; Vávrová, Milada (oponent) ; Kráčmar, Stanislav (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem předložené disertační práce byla komplexní analýza změn obsahu mastných kyselin, enzymových a nízkomolekulárních antioxidantů v plodech jablek a s tím související hodnocení vnímavosti vůči původcům skládkových chorob u jablek dlouhodobě uchovávaných za různých podmínek. Hlavní část práce byla věnována studiu vlivu dlouhodobého skladování jablek v modifikované atmosféře se sníženým obsahem kyslíku a v referenční „normální“ atmosféře po dobu šesti měsíců. Další část práce byla věnována studiu vlivu skladování jablek v běžných, spotřebitelsky dosažitelných, podmínkách (uskladnění ve sklepě, v lednici a v místnosti s pokojovou teplotou) na obsah nízkomolekulárních antioxidantů. Poslední část práce byla zaměřena na studium vlivu zpracování jablek (včetně použití protektantů) a jejich následného uskladnění na obsah nízkomolekulárních antioxidačních látek. Pro testování byla vybrána jablka odrůdy Jonagored, Golden Delicious, Idared, Šampion, Granny Smith. V rámci práce byla optimalizována metoda pro stanovení mastných kyselin v rostlinném materiálu s vyšším obsahem vosků. Z naměřených hodnot vyplývá, že jablka jsou cenným zdrojem řady významných nutričních látek typu vitaminů, provitaminů a antioxidantů. V průběhu skladování tyto látky vykazují značnou ochrannou funkci plodů. Dlouhodobé skladování, zejména v modifikované atmosféře se sníženým obsahem kyslíku (FAN), umožňuje uchovat většinu těchto nutričně cenných látek, a to v závislosti na odrůdě a podmínkách skladování. Mražení je vůči plodům jablek šetrné (zejména v přítomnosti ochranných látek), zatímco v průběhu sušení dochází k poklesu hodnot všech sledovaných antioxidantů v závislosti na teplotě a podmínkách sušení. Při volbě metody uchovávání je třeba zohlednit jak nutriční, tak i senzorické charakteristiky a spotřebitelské požadavky.
CIDER z České Kanady - analýza možností výroby specifického produktu
Košťál, Martin ; Syrovátka, Oldřich (vedoucí práce) ; Novák, Michal (oponent)
Cílem bakalářské práce je zpracování podnikatelského záměru zaměřeného na výrobu specifického produktu v oblasti České Kanady. Produktem je cider, lehký alkoholický nápoj z jablečného moštu. Řešení problému vychází z potřeby diverzifikovat činnosti v zemědělství České Kanady, podpořit zaměstnanost a ekonomickou stabilitu oblasti a zároveň přispět výsadbou ovocných stromů k ekologické stabilitě krajiny České Kanady.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 21 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.