Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 65 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Porovnání nutriční a užitné hodnoty hlíz vybraných odrůd konzumních brambor
BOUŠKOVÁ, Jana
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit rozdíly v obsahu vybraných nutričně významných látek a stolní hodnotu hlíz u zvoleného souboru odrůd konzumních brambor. Obecné seznámení s danou problematikou je obsaženo v literárním přehledu. V roce 2019 byl založen maloparcelkový pokus v Lukavci s 6 odrůdami konzumních odrůd brambor a 1 odrůdou pro zpracování na škrob (jako kontrastní kontrola). Pěstování proběhlo za podmínek konvenční pěstitelské technologie. Hlízy byly ručně sklizeny 11. 10. 2019 a následně byly odebrány vzorky pro chemické analýzy. U pokusu se hodnotila průměrná hmotnost hlíz, obsah sušiny, obsah N-látek a bílkovin, obsah celkových polyfenolů a celková antioxidační aktivita. Prostřednictvím varné zkoušky s panelem hodnotitelů se posuzovala stolní hodnota hlíz. Veškerá získaná data byla statisticky vyhodnocena a zpracována do grafů.
Sledování změny vybraných ukazatelů v průběhu zrání piva
NOVÁK, Jan
Diplomová práce se zabývá sledováním vybraných jakostních parametrů chemické analýzy v průběhu zrání piva. Sledován byl průběh změnu obsahu alkoholu, skutečný a zdánlivý extrakt v pivu, extrakt původní mladiny a stupeň prokvašení piva. Výsledky analýzy piv z Minipivovaru Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a pivovaru Litovel, a.s. jsou v jednotném technologickém čase výroby na konci zrání těsně před stáčením porovnány se vzorky piv zakoupenými v tržní síti v České republice.
Chemická a mikrostrukturní analýza vzorku omítky ze zámku Sychrov – oprava Bretaňské věže
Slížková, Zuzana ; Frankeová, Dita ; Bauerová, Pavla ; Náhunková, Pavla
Analyzovaná malta obsahuje 76,5 % hm. křemičitého písku a 23,5 % hm. tvoří vápenné pojivo - jedná se o silně hydraulické vápno. Kamenivo malty je tvořeno v naprosté většině křemenem. Hydraulicitu obsaženého vápenného pojiva dokazuje jednak přítomnost belitických slínků, silně nehomogenní mikrostruktura (typické střídání hutných, Ca nabohacených částí a poréznějších dekalcifikovaných oblastí) a dále přítomnost silikátových složek v různé míře zreagování. Nabízí se domněnka, že použité hydraulické pojivo mohlo být připraveno uměle smícháním vápna s hydraulickou silikátovou přísadou.
Problematika dokazování použití pesticidních přípravků při nelegálních otravách zvěře
Křížová, Iveta ; Cajthaml, Tomáš (vedoucí práce) ; Kukla, Jaroslav (oponent)
Otravy pesticidními přípravky jsou celosvětovým problémem. Pesticidy jsou chemikálie určené k eliminaci nežádoucích organismů. Řada přípravků je pro svoji toxicitu zakázaná, ale stále dochází k jejich zneužívání. Problém nastává při dokazování travičství kvůli nedostatku důkazů. Trasování chemikálií pomocí chemických atribučních signatur je relativně novou metodou používanou ve forenzních vědách, ale pesticidy jsou v tomto odvětví málo prozkoumány. V chemikáliích jsou vyhledávány charakteristické sloučeniny, které mohou poskytovat nezbytné informace o výrobě a používání nedovolených látek. Tato bakalářská práce se zabývá zneužitím pesticidních přípravků při nelegálních otravách zvěře. Zvláštní pozornost je věnována karbofuranu, který je v České republice nejčastěji zneužívaným pesticidem. Cílem experimentální části bylo analyzovat přípravky s karbofuranem a dokázat, že se jednotlivé přípravky od sebe kvalitativně liší.
Bioflavouring piv pomocí nových českých odrůd chmele
Ondruch, Petr ; Diviš, Pavel (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na bioflavouring piv prostřednictvím studeného chmelení novými odrůdami chmele. Studené chmelení je jev, který přispívá k atraktivitě a rozmanitosti piva a v současné době nabírá na popularitě. Cílem práce bylo zaznamenat vliv studeného chmelení na senzorické a analytické parametry piv studeně chmelených českými odrůdami chmele. U těchto piv proběhla senzorická analýza a byly stanoveny základní charakteristiky a chemické složení piva (fenolické látky, flavonoidy a vybrané organické kyseliny a prvky). Z chemického hlediska bylo zjištěno, že studeně chmelená piva ve srovnání s referenčním pivem vykazovala vyšší hořkost, vyšší koncentraci flavonoidů a antioxidační aktivitu. Byl zaznamenán nárůst koncentrací draslíku, manganu, mědi, vápníku a kyseliny jablečné. Hodnota pH studeným chmelením ovlivněna nebyla. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že studené chmelení mělo pozitivní vliv na celkový dojem z piva, který byl dán zejména vyšším chmelovým aroma a intenzivnější hořkostí. Z výsledků lze usoudit, že studené chmelení novými českými odrůdami chmele má na výslednou kvalitu piva pozitivní vliv a tyto odrůdy jsou vhodné pro další využití v pivovarnictví.
Prvkové složení fotovoltaických panelů
Koudelová, Marta ; Šebek, Ondřej (vedoucí práce) ; Tejnecký, Václav (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku fotovoltaických panelů a článků. Byla provedena rešerše vybrané dostupné literatury s cílem charakterizovat jednotlivé typy krystalických i tenkovrstvých fotovoltaických článků a popsat jejich využití ve světě i na území České republiky. Práce se dále zabývá jejich recyklací a další využitelností jejich vrstev a možným vlivem na životní prostředí. V praktické části se práce zabývá pěti vybranými vzorky fotovoltaických panelů. Tyto vzorky byly odebrány, připraveny k analýzám a následně analyzovány. Výsledky provedených chemických analýz byly porovnány s údaji uvedenými v literatuře. Na základě provedených multiprvkových chemických analýz vybraných vzorků, lze konstatovat, že fotovoltaické panely obsahují rizikové prvky (např. As, Cd, Sb, Mo), ale i ekonomicky využitelné prvky (Ag). Významný je obsah křemíku (až 78,18 % SiO2). Klíčová slova Fotovoltaický panel, fotovoltaický článek, prvková analýza, rizikové prvky, recyklace
Analýza sladké papriky různého geografického původu
Fiala, Petr ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením základních nutričních parametrů 26 vzorků mleté papriky z několika států a vyhodnocuje vliv geografického původu na chemické složení mleté papriky. Celkový počet 19 nutričních parametrů byl naměřen pokročilými analytickými metodami (ICP OES, HPLC DAD, HPLC ELSD) spolu s dalšími laboratorními technikami. Výsledná data byla statisticky zpracována pomocí metod analýzy rozptylu (ANOVA), shlukové analýzy, analýzy hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýzy (DA). Na základě statistického vyhodnocení bylo potvrzeno, že chemické složení mleté papriky je ovlivněno geografickým původem. Analýzou rozptylu (ANOVA) bylo stanoveno, že 14 parametrů se v rámci evropské, indické a čínské podoblasti statisticky vzájemně lišilo (p
Analýza obsahu jednoduchých sacharidů v ovoci jako prostředek ověření databázových údajů pro využití v klinické praxi
Eliášová, Marie ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Vyhnánková, Ivana (oponent)
současné době se zvyšuje výskyt onemocnění souvisejících s sacharidů, jako jsou diabetes mellitus, obezita, metabolický syndrom, apod. Nedílnou součástí terapie těchto onemocnění je léčebná výživa, v pacientům doporučován příjem ovoce. Nicméně toto obecné doporučení nepřihlíží k a skladbě sacharidů mezi jednotlivými druhy ovoce. Jelikož právě příjem jednoduchých sacharidů ve stravě může mít u zmíněných onemocnění závažné zdravotní důsledky, bylo by vhodné na základě obsahu a skladby jednoduchých sacharidů vytipovat vhodné a nevhodné druhy ovoce, a tak vytvořit či blíže specifikovat doporučení pro příjem ovoce u zmíněných onemocnění. Jedním z veřejně dostupných zdrojů údajů o obsahu a skladbě sacharidů v ovoci je Databáze složení potravin ČR, nicméně použitelnost zde uvedených údajů pro tvorbu doporučení je vázáno na ověření jejich platnosti. Účinným nástrojem pro ověření validity těchto údajů je různých ovoce nezávislou chemickou analýzou a ověřit, zda existuje shoda mezi databázovými údaji a hodnotami reálných vzorků. Druhým cílem práce bylo interpretovat výstupy získané analýzy a navrhnout jejich využití v klinické praxi k tvorbě konkrétních doporučení pro příjem jednotlivých druhů ovoce u onemocnění souvisejících s metabolismem sacharidů. Praktická část práce byla koncipována jako chemická analýza 30...
Optimalizace chemické analýzy vybraných složek materiálů historických uměleckých děl
Pekař, Martin ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hudeček, Jiří (oponent)
Předkládaná práce představuje pokus o zjednodušení postupu úpravy vzorků historických uměleckých děl. Úprava postupu byla testována na restaurátorsky významných materiálech, jako jsou damarová a kopálová pryskyřice, protože doposud publikované metody úpravy vzorků uměleckých děl se ukázaly jako nevhodné. K tomuto účelu byly použity instrumentální analytické metody, jako jsou HPLC-MS, HPLC-ELSD, GC-FID, GC-MS a pyrolyzní GC-MS. Metodou GC-MS se podařilo porovnat zastoupení mastných kyselin v realném vzorku vajíčka a historického sousoší. Pro identifikaci monosacharidů v klovatinách se jako výhodná ukázala metoda GC-MS s derivatizací směsí hexamethyldisilazanu, trimethylchlorsilanu a pyridinu. Metodou GC-MS bylo potvrzeno kvalitativní složení damarové pryskyřice podle očekávaných analytů získaných z literárního zdroje. Ve vzorku historického sousoší byla metodou GC-MS zjištěna pravděpodobná přítomnost vajíčka a lněného oleje. Pro další práci byl navržen zjednodušený postup úpravy vzorků.
Prvkové složení fotovoltaických panelů
Koudelová, Marta ; Šebek, Ondřej (vedoucí práce) ; Tejnecký, Václav (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku fotovoltaických panelů a článků. Byla provedena rešerše vybrané dostupné literatury s cílem charakterizovat jednotlivé typy krystalických i tenkovrstvých fotovoltaických článků a popsat jejich využití ve světě i na území České republiky. Práce se dále zabývá jejich recyklací a další využitelností jejich vrstev a možným vlivem na životní prostředí. V praktické části se práce zabývá pěti vybranými vzorky fotovoltaických panelů. Tyto vzorky byly odebrány, připraveny k analýzám a následně analyzovány. Výsledky provedených chemických analýz byly porovnány s údaji uvedenými v literatuře. Na základě provedených multiprvkových chemických analýz vybraných vzorků, lze konstatovat, že fotovoltaické panely obsahují rizikové prvky (např. As, Cd, Sb, Mo), ale i ekonomicky využitelné prvky (Ag). Významný je obsah křemíku (až 78,18 % SiO2). Klíčová slova Fotovoltaický panel, fotovoltaický článek, prvková analýza, rizikové prvky, recyklace

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 65 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.