Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Příprava jedlých antimikrobiálních obalů
Kozubová, Petra ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci jedlých obalů. Jedlý obal se skládá ze dvou komponent. Z antimikrobiální složky a základu. Úkolem obalu je poskytnou ochranu před mikrobiálním napadením a prodloužit trvanlivost produktu. Jako antimikrobiální složka byly zvoleny vodné a olejové extrakty různých bylin (máta, kopřiva, levandule, skořice, hřebíček, vanilka, zázvor a rýmovník). Pro lepší aplikaci byly navíc olejové extrakty enkapsulovány do liposomů. U připravených extraktů byl stanoven obsah polyfenolů a antioxidantů. Nejvyšších koncentrací obou zmíněných látek obsahoval olejový extrakt hřebíčku. U připravených liposomů pak byla zjištěna enkapsulační účinnost, jejich stabilita a velikost. Všechny připravené liposomy byly dostatečně stabilní a měly relativně stejnou velikost. Dosaženo bylo také vysoké enkapsulační účinnosti. Připravené extrakty i liposomové částice byly dále podrobeny antimikrobiálním testům vůči kvasince Candida glabrata a dvěma bakteriím, Escherichia coli a Staphycococcus epidermidis. Co se antimikrobiálních účinků týče, dominovaly s přehledem liposomy. Následně byla optimalizována vlastní příprava jedlého obalu. Jako základ filmu byl zvolen alginát, chitosan, karboxymethylcelulóza a jejich kombinace. Vzniklý film musel splňovat několik parametru, především vhodné senzorické vlastnosti jako příjemná chuť a vůně, dále neviditelnost, lesk, cenovou dostupnost a vhodnou manipulovatelnost. Nejlepší struktury finálního filmu a zároveň nejlepších antimikrobiálních účinků dosáhla kombinace základů 2% karboxymethylcelulózy a 1% alginátu v poměru 2:1 s přídavkem liposomů s obsahem olejového extraktu máty jako antimikrobiální složky.
Analýza aktivních látek obsažených v extraktech levandule a tymiánu
Vašíčková, Milada ; Vysoká, Marie (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na aktivní látky obsažené v extraktech levandule lékařské a tymiánu obecného, zejména jejich možné antimikrobiální a antioxidační účinky. Teoretická část popisuje vybrané rostliny, sloučeniny vykazující antimikrobiální a antioxidační účinky, metody, jak tyto sloučeniny extrahovat a stanovit. V praktické části byly nejprve připraveny extrakty zvolených bylin, vodné, ethanolové a olejové. Všechny extrakty byly spektrofotometricky charakterizovány na obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů a antioxidační aktivitu. Na závěr bylo diskutováno jejich možné použití v potravinářském průmyslu namísto syntetických konzervantů a při fortifikaci potravin.
Možnosti využití aromatických bylin při výrobě bílých klobás
Havlíková, Michaela ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Hlavním cílem bakalářské práce je porovnat senzorické vlastnosti bílých klobás s přídavkem různých druhů aromatických bylin v různých koncentracích. Byly vybrány bazalka, tymián a levandule. Dalším cílem bylo posoudit mikrobiální aktivitu zvolených bylin. V teoretické části je popsána česká legislativa, která kontroluje výrobu a složení bílých klobás, charakteristika surovin, které jsou při výrobě bílých klobás používány a také technologický postup výroby. Teoretická část se dále věnuje teorii senzorické analýzy a mikrobiologického stanovení antimikrobiálních vlastností použitých bylin. V experimentální části je popsána příprava vzorků, provedení senzorické analýzy a mikrobiologického testu. Při senzorické analýze hodnotitelé posuzovali různé vlastnosti předložených vzorků, tak že porovnávali pouze různé koncentrace jedné byliny mezi sebou. Nakonec následoval pořadový test pro srovnání jedné koncentrace všech bylin vůči sobě. Pro mikrobiální test byly připraveny vodné a organické extrakty bylin a v nich byly následně změřeny hodnoty absorbancí na mikrotitrační destičce.
Analýza silic v rostlinném materiálu
Koloničná, Markéta ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Máta peprná a levandule lékařská jsou aromatické byliny s léčivými i kořeninovými vlastnostmi. Jejich esenciální oleje slouží pro výrobu vonných látek používaných v kosmetice a potravinářství. V této práci byly analyzovány obsahové látky v levandulové a mátové silici, které byly vyextrahovány destilací s vodní parou, následně analyzovány plynovým chromatografem s hmotnostním detektorem. Cílem práce bylo zjistit, které látky silice obsahují. V levandulové silici byly v největším množství prokázány cineol, linalool, kafr a linalyl-acetát. V mátové silici byly v největším množství prokázány menthon a menthol.
Podpora prodeje a reklama konkrétní společnosti
Zimolková, Klára ; Klobásová, Markéta (oponent) ; Mráček, Pavel (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku marketingové komunikace, konkrétně se zaměřuje na podporu prodeje a reklamu společnosti Lavandia s.r.o. Práce je rozdělena na tři části. První z nich se soustředí na teoretické poznatky, které tvoří základ pro další části. Druhá analyzuje a vyhodnocuje současný stav zvolené společnosti, obsahuje analýzu konkurence a vyhodnocení dotazníkové šetření. V poslední části jsou představeny vlastní návrhy na zlepšení marketingové komunikace podniku.
Odrůdové sortimenty rodu Lavandula ve světle historických dat
Vančurová, Lucie
Bakalářské práce na téma Odrůdové sortimenty rodu Lavandula ve světle historických dat se zabývá podrobněji rodem Lavandula z hlediska botanického, geografického, pěstitelského a šlechtitelského. Dále jsou zde také zahrnuta témata o historii, taxonomii a využití levandule u nás i ve světě. Hlavním cílem práce bylo vypracovat studii představující sortiment odrůd rodu Lavandula jako přínos pro rekonstrukci historických zahrad a parků. Popsané kultivary představit po stránce botanické, geografické, pěstitelské a šlechtitelské a v neposlední řadě porovnat uplatnění odrůd historických s těmi současnými. Při vypracování této práce jsem vycházela ze studia dobových pramenů, na základě jejichž prostudování jsem zjistila, které odrůdy se pěstovaly především v 19. stol. a v 1. pol. 20. stol. Uplatnění této práce vidím především v zahradní architektuře, kde může sloužit jako podklad pro obnovu historických parků a zahrad.
Možnosti využití aromatických bylin při výrobě bílých klobás
Havlíková, Michaela ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Hlavním cílem bakalářské práce je porovnat senzorické vlastnosti bílých klobás s přídavkem různých druhů aromatických bylin v různých koncentracích. Byly vybrány bazalka, tymián a levandule. Dalším cílem bylo posoudit mikrobiální aktivitu zvolených bylin. V teoretické části je popsána česká legislativa, která kontroluje výrobu a složení bílých klobás, charakteristika surovin, které jsou při výrobě bílých klobás používány a také technologický postup výroby. Teoretická část se dále věnuje teorii senzorické analýzy a mikrobiologického stanovení antimikrobiálních vlastností použitých bylin. V experimentální části je popsána příprava vzorků, provedení senzorické analýzy a mikrobiologického testu. Při senzorické analýze hodnotitelé posuzovali různé vlastnosti předložených vzorků, tak že porovnávali pouze různé koncentrace jedné byliny mezi sebou. Nakonec následoval pořadový test pro srovnání jedné koncentrace všech bylin vůči sobě. Pro mikrobiální test byly připraveny vodné a organické extrakty bylin a v nich byly následně změřeny hodnoty absorbancí na mikrotitrační destičce.
Biological activities of Lavandula angustifolia essential oil
Bílková, Zuzana ; Martin, Jan (vedoucí práce) ; Tůmová, Lenka (oponent)
Zuzana Bílková, Biologické účinky silice Levandule úzkolisté, diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jan Martin, PhD., Hradec Králové, 2013, 72 stran. Diplomová práce s názvem "Biologické účinky silice Levandule úzkolisté" se zabývá biologickými aktivitami a složením silice levandule úzkolisté, konkrétně antifungální, antioxidační, protizánětlivé, nematicidní, repelentní a cytotoxicitu. Cílem bylo zjistit, zda daná silice může být použita v těchto indikacích a stát se tak přírodní náhradou chemických látek nešetrných k životnímu prostředí. Antifungální aktivita byla testována proti nejběžnějším lidským patogenům, nízká cytotoxicita potvrzuje, že silice může být použita u lidských buněk, aniž by způsobila poškození, antioxidační aktivita byla testována na NO reakci, nematicidní aktivita silice byla zkoušena jako ochrana zemědělských plodin, kde nematoda způsobují velké ekonomické ztráty. Repelenční aktivita se zkoumá pro ochranu okrasných i užitných rostlin. Klíčová slova: Lavandula angustifolia, biologické aktivity, protizánětlivý, antifungální, cytotoxicita, repelentní, antioxidační, nematicidní, silice
Příprava jedlých antimikrobiálních obalů
Kozubová, Petra ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci jedlých obalů. Jedlý obal se skládá ze dvou komponent. Z antimikrobiální složky a základu. Úkolem obalu je poskytnou ochranu před mikrobiálním napadením a prodloužit trvanlivost produktu. Jako antimikrobiální složka byly zvoleny vodné a olejové extrakty různých bylin (máta, kopřiva, levandule, skořice, hřebíček, vanilka, zázvor a rýmovník). Pro lepší aplikaci byly navíc olejové extrakty enkapsulovány do liposomů. U připravených extraktů byl stanoven obsah polyfenolů a antioxidantů. Nejvyšších koncentrací obou zmíněných látek obsahoval olejový extrakt hřebíčku. U připravených liposomů pak byla zjištěna enkapsulační účinnost, jejich stabilita a velikost. Všechny připravené liposomy byly dostatečně stabilní a měly relativně stejnou velikost. Dosaženo bylo také vysoké enkapsulační účinnosti. Připravené extrakty i liposomové částice byly dále podrobeny antimikrobiálním testům vůči kvasince Candida glabrata a dvěma bakteriím, Escherichia coli a Staphycococcus epidermidis. Co se antimikrobiálních účinků týče, dominovaly s přehledem liposomy. Následně byla optimalizována vlastní příprava jedlého obalu. Jako základ filmu byl zvolen alginát, chitosan, karboxymethylcelulóza a jejich kombinace. Vzniklý film musel splňovat několik parametru, především vhodné senzorické vlastnosti jako příjemná chuť a vůně, dále neviditelnost, lesk, cenovou dostupnost a vhodnou manipulovatelnost. Nejlepší struktury finálního filmu a zároveň nejlepších antimikrobiálních účinků dosáhla kombinace základů 2% karboxymethylcelulózy a 1% alginátu v poměru 2:1 s přídavkem liposomů s obsahem olejového extraktu máty jako antimikrobiální složky.
Variabilita obsahu a složení silic u vybraných druhů koření (Carum carvi L., Thymus vulgaris L., Lavandula angustifolia Mill.)
Čípková, Tereza
Práce na téma „Variabilita obsahu silic u vybraných druhů léčivých, aromatických a ko-řeninových rostlin“ se věnuje obsahu silic v kmínu kořenném (Carum carvi L.), kde se v silici sleduje obsah karvonu a limonenu, dále v tymiánu obecném (Thymus vulgaris L.), v jehož silici se sleduje thymol a karvakrol a v levanduli lékařské (Lavandula angustifolia Mill.), v jejíž silici se zpravidla sleduje linalool, cineol, linalyl acetát, myrcen, kafr a li-monen. K práci byla vypracována literární rešerše o silicích vybraných druhů rostlin. Ex-perimentálně byly silice stanoveny z materiálů, které byly k dispozici na Ústavu pěsto-vání, šlechtění rostlin a rostlinolékařství na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně, podle metodiky Českého lékopisu. Složení silic bylo poté stanoveno chromato-grafickými metodami.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.