Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 72 záznamů.  začátekpředchozí52 - 61dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Účinnost a bezpečnost vybraných doplňků stravy
Smolíková, Kateřina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Účinnost a bezpečnost vybraných doplňků stravy Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze Student: Kateřina Smolíková Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. Úvod: Trh s doplňky stravy zaznamenal v posledních letech znatelný rozmach a doplňky stravy se u některých lidí stávají součástí jejich každodenního života, což s sebou může přinášet i možná rizika. Cíl práce: Zjistit účinnost a rizika vybraných doplňků stravy s obsahem Vaccinium macrocarpon, Serenoa repens, Cimicifuga racemosa, Glycine max a Silybum marianum. Současně bylo cílem práce zhodnotit bezpečnost vybraných doplňků stravy z hlediska obsahu přídatných látek, zjistit možné nežádoucí účinky u zdraví škodlivých přídatných látek a porovnat je se zjištěnými nežádoucími účinky léčivých rostlin. Metodika: Účinnost a bezpečnost byla hodnocena na základě vědeckých studií. Bylo hodnoceno 5 skupin nejprodávanějších doplňků stravy v roce 2011. Seznam 100 nejprodávanějších doplňků stravy v České republice nám byl poskytnut jedním lékárenským řetězcem. Z nejprodávanějších doplňků stravy byl vypracován seznam nejčastěji se vyskytujících obsahových látek, který byl zaslán Ministerstvu zdravotnictví se žádostí o doplnění produktů se stejnou obsahovou látkou z aktuální...
Reklama na doplňky stravy a OTC (volně prodejné léčivé přípravky) v tištěných periodicích pro laickou veřejnost z pohledu medicíny založené na důkazu
Schirlová, Zuzana ; Matoulková, Petra (vedoucí práce) ; Malý, Josef (oponent)
Reklama na doplňky stravy a OTC (volně prodejné léčivé přípravky) v tištěných periodicích pro laickou veřejnost z pohledu medicíny založené na důkazu Student: Schirlová, Z. Vedoucí diplomové práce: Matoulková, P. Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Česká republika ÚVOD: Reklamy jsou důležitým sdělovacím prostředkem pro širokou veřejnost. Velmi často se v literatuře diskutuje obsahová kvalita farmaceutických reklamních sdělení. METODIKA: Cílem studie bylo zhodnotit dostupné vědecké doklady pro potenciální zdravotní tvrzení, která byla uvedená v reklamách na doplňky stravy a OTC (volně prodejné léčivé přípravky) publikované v období září 2012 do června 2013 v nejčtenějších časopisech životního stylu pro ženy. Opodstatněnost zdravotních tvrzení byla srovnávána s dostupnými vědeckými doklady, které byly vyhledávány zejména za využití databáze Pubmed (hlavně metaanalýzy, randomizované klinické studie). Další informace byly hledány v databázích Scholar Google, Natural Medicines Comprehensive Database (Consumer version) a Micromedex. Byla použita různá klíčová slova a jejich vhodné kombinace k získání relevantních informací. Následně byla zpracována frekvenční analýza k vyjádření počtu výskytů konkrétních reklam. VÝSLEDKY: Celkem bylo...
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek IV.
Tížková, Jana ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
DIPLOMOVÁ PRÁCE: Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek KATEDRA SOCIÁLNÍ A KLINICKÉ FARMACIE, FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ, UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE AUTOR: Jana Tížková VEDOUCÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE: PharmDr. Jitka Pokladníková, Ph.D. ÚVOD: Spotřeba doplňků stravy rok od roku narůstá. S rostoucí oblibou doplňků stravy ale také souvisí obavy z jejich možného nežádoucího působení, především vzhledem k použitým přídatným látkám. Rozhodla jsem se zmapovat bezpečnost doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek z důvodu nedostatečných informací o jejich potenciální škodlivosti. CÍL: Cílem je zhodnocení bezpečnosti nejprodávanějších doplňků stravy s podpůrným účinkem na imunitní systém z pohledu přítomnosti přídatných látek a analýza vlivu těch nejčastěji se vyskytujících rizikových přídatných látek na lidské zdraví. METODIKA: Seznam nejprodávanějších doplňků stravy byl získán z jednoho lékárenského řetězce. Data pocházejí z roku 2011. Z rozsáhlého seznamu doplňků stravy jsem vybrala pouze ty, které mají podpůrný účinek na imunitní systém. Jedná se o doplňky stravy s obsahem látek získaných z rostliny rodu Echinacea, druhu Echinacea angustifolia, pallida, purpurea, houby rodu Pleurotus, druhu Pleurotus ostreatus, dále s obsahem probiotik, mateří kašičky...
Názory, informovanost, percepce rizik a compliance pacientů užívajících volně prodejná léčiva a doplňky stravy I.
Obrová, Hana ; Malý, Josef (vedoucí práce) ; Doseděl, Martin (oponent)
Názory, informovanost, percepce rizik a compliance pacientů užívajících volně prodejná léčiva a doplňky stravy I. Autor: Hana Obrová1 Vedoucí diplomové práce: Josef Malý1 1 Katedra sociální a klinické farmacie, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Úvod: Samoléčení by mělo být součástí zdravotního uvědomění každého z nás. V České republice se stále rozšiřuje sortiment OTC a doplňků stravy, což s sebou kromě výhod přináší i rizika. Cíl práce: Cílem práce bylo zjistit, jaké jsou současné názory, postoje, informovanost a znalosti českých pacientů, kteří přicházejí do kontaktu s OTC. Metodika: Sběr dat byl realizován v Nemocnici ve Svitavách a na Oddělení pracovního lékařství ve Svitavách. Šetření proběhlo v dubnu a v červenci roku 2013 formou řízeného rozhovoru s pacienty těchto zařízení. Data byla následně analyzována a popsána frekvenční analýzou v programu Microsoft Excel 2007. Výsledky: Do hodnocení byly zařazeny odpovědi od 169 pacientů (44,0 % žen a 56,0 % mužů). Průměrný věk byl 50 let. 54,0 % pacientů dávalo samoléčení přednost před návštěvou lékaře. 85,0 % pacientů za poslední rok užilo aspoň jedno OTC. 77,0 % pacientů souhlasilo s tvrzením, že i samoléčení má určitá rizika. Nejčastějším zdrojem informací o OTC byli lékárníci/FA. Nejčastěji užívanými LP byly OTC s...
Strength training and influencing factors
Farkaš, Boris ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Semerád, Miroslav (oponent)
SILOVÝ TRÉNING A JEHO DETERMINANTY Cieľ: Cieľom tejto práce je navrhnúť, aplikovať a zistiť vplyv zostaveného programu na zmeny sledovaných parametrov telesného zloženia. Metódy: V rámci práce sme použili bioimpedančnú analýzu, antropometrické meranie svalového objemu a diagnostiku predchádzajúcej pohybovej skúsenosti. Výsledky: Po spätnoväzbovom meraní boli zistené výrazné zmeny v podieli tučnej hmoty, celkovej svalovej hmoty a svalovej hmoty horných končatín. Kľúčové slová: svalová sila, adaptácia, svalová hypertrofia, redukcia podkožného tuku, výživa, doplnky výživy, tréningový program.
Pilot scale production of a dietary supplement.
Prell, Aleš ; Kujan, Petr ; Sobotka, Miroslav ; Šafář, Hynek ; Vavruška, Tomáš
Pilot scale cultivations of biotransformation enzymes producer, the biotransformation of the dietary supplement and its DSP.
Doplňky stravy ve výživě sportovců
BOČAN, David
Práce se zabývá doplňky stravy a jejich užívání u amatérských a profesionálních sportovců. Teoretická část je v 1. části věnována doplňkům stravy a jejich legislativě, formám a dělení. Do 2. části byly vybrány látky, které jsou jako doplňky u sportovců využívané a dále rozebrány z hlediska funkce a účinků na organismus sportovce. V rámci obecných informací byla ve 3. části sepsána i rizika týkající se užívání doplňků stravy vlivem špatného dávkování či kombinací a otázka dopingu. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření mezi profesionálními a amatérskými sportovci. Dotazník byl vytvořen na serveru google.cz a distribuován jak v elektronické formě, tak tištěný. Respondenti byli vyhledáváni několika způsoby. Byly využity osobní sportovní kontakty a zasílání dotazníků do různých sport. klubů. Výzkumu se zúčastnilo 166 respondentů, z nichž 83 bylo amatérských a 83 profesionálních. K vyhodnocení dotazníků byly použity základní statistické testy - kontingenční tabulky a chí-kvadrát test. Ke zpracování výsledků byl použit program Microsoft Excel 2013. Kromě cíle zmapovat užívání doplňků stravy u sportovců byly vyřčeny i dvě hypotézy. První hypotéza zní, že existují statisticky významné rozdíly ve znalostech doplňků stravy u amatérských a profesionálních sportovců. Druhá hypotéza je, že existují statisticky významné rozdíly v užívání doplňků stravy u obou skupin sportujících. První hypotéza byla zamítnuta. Neexistují stat. významné rozdíly ve znalostech doplňků stravy mezi oběma skupinami. Druhá hypotéza byla řešena zvlášť pro čtyři období sportování pro období přípravy před fyzickou aktivitou a po zátěži a pro období sezóny, opět před fyzickou aktivitou a po zátěži. V obdobích přípravy před fyzickou aktivitou i po zátěži a v sezóně po zátěži existují stat. významné rozdíly v užívání doplňků stravy, hypotéza byla potvrzena. V sezóně před fyzickou aktivitou byla hypotéza zamítnuta. V tomto období neexistuje statisticky významný rozdíl v užívání doplňků stravy u amatérských a profesionálních sportovců. Dále byli sportovci dotazováni, odkud se o doplňcích stravy dozvěděli. Nejvíce informací získaly obě skupiny od spoluhráčů/kolegů. Dále byly zjišťovány vlivy různých faktorů při nákupu doplňků stravy na škále bodů 0 (nejméně)-10 (nejvíce ovlivňující). Cena je faktor, který sportovce spíše ovlivňuje, více však amatérské sportovce. Kvalita má velký vliv na obě skupiny sportujících. Země původu je faktor, který má u amatérských sportovců největší pík na bodu 0, čili že je ovlivňuje minimálně. Profesionální sportovci jej hodnotí jako spíše ovlivňující. Značka je faktor obě skupiny spíše ovlivňující. Obal (etiketa) vliv na sportovce spíše nemá, ve větší míře na amatérské sportovce. Doporučení známých a předchozí zkušenost jsou faktory důležité pro obě skupiny sportovců. Vliv zvyku není jednoznačný, téměř všechny body jsou zastoupeny stejným poměrem hlasů. Sleva a reklama jsou faktory, které vliv na sportovce spíše nemají. Vliv odborných fór a recenzí na amatérské sportovce není jednoznačný, profesionálové volili nejvíce střední hodnoty. Nejčastější důvody užívání doplňků stravy jsou u obou skupin regenerace, zdroj energie, doplnění vitaminů a kloubní výživa. Měsíčně investují do nákupu doplňků stravy méně amatéři (do 500 Kč), profesionálové pak většinou do 500 nebo 1000 Kč. Nejpreferovanějšími formami doplňků jsou tablety, prášek, kapsle a tekuté včetně nápojů. Tyčinky a gely jsou více užívány profesionálními sportovci. Většina sportujících také užívá doplňky přesně nebo spíše podle doporučení. Nejčastějším místem nákupu jsou pro profesionály specializované prodejny a pro obě skupiny též internet. Práce by mohla sloužit jako informační zdroj pro sportovce při objasnění, které doplňky stravy by měli užívat v závislosti na tom, čeho chtějí dosáhnout. Také by mohla být využita jako studijní materiál pro obory zabývajícími se výživou či sportem.
Rekombinantní probiotika
Surá, Tereza ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
V teoretické části se pojednává o současném stavu a výzkumu rekombinantních probiotik, jejich využitelnosti v potravinářství a zdravotnictví. Dále se zabývá jejich příznivými účinky na zdraví jedince. Experimentální část je zaměřena na identifikaci určitého bakteriálního kmene v probiotických doplňcích stravy. Z těchto výrobků byla izolována DNA pomocí magnetických mikročástic a následně analyzována pomocí polymerázové řetězové reakce.
Vývoj probiotického doplňku stravy
Krahulcová, Aneta ; Vítová, Eva (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o problematice probiotických mikroorganismů aplikovaných prostřednictvím doplňků stravy. Pozitivní efekt na zdraví jedince je znám již delší dobu, vyplývají však na povrch i spekulace o možných negativních dopadech na zdraví konzumenta. V této souvislosti je nutné přesně definovat požadavky na probiotika v potravinách a zhodnotit jejich bezpečnost. Bez těchto postupů nelze na trh uvádět nové probiotické doplňky stravy. Každý kmen probiotické bakterie je třeba testovat jednotlivě na každou vlastnost. Jedním ze základních testů, který je používán při hodnocení probiotik je schopnost rezistence vůči podmínkám gastrointestinálního traktu člověka. Cílem praktické části diplomové práce je testování in vitro rezistence probiotických bakterií vůči prostředí, které simuluje gastrointestinální trakt člověka. Umělá žaludeční a duodenální šťáva byla sestavena dle Československého lékopisu. Odolnost probiotických bakterií zvyšuje forma, ve které je probiotikum distribuováno do těla člověka. V rámci in vitro testu byly také testovány lékové formy užívané v souvislosti s probiotickými bakteriemi.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 72 záznamů.   začátekpředchozí52 - 61dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.