Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza pivovarského odvětví v Jihočeském kraji s ohledem na minipivovary
NEUBAUER, Patrik
Tato diplomová práce se zabývá analýzou pivovarnického odvětví v Jihočeském kraji s ohledem na minipivovary a vývojem pivovarského odvětví od roku 2015 v daném kraji. Literární rešerše je zaměřena především na základní pojmy v oblasti pivovarnictví, seznamuje čtenáře s historií vaření piva, rozdělení piv a pivovarů a způsoby vaření piva. V práci jsou popsány hlavní rozdíly mezi velkými pivovary a minipivovary a jejich výhody a nevýhody. Analytická část je potom věnována vybraným pivovarům a minipivovarům v Jihočeském kraji, jenž je v práci charakterizován. Dále jsou popsány vybrané pivovary a jejich historie, současný stav, způsob vaření piva a jejich produkty. Nezbytnou součástí práce jsou grafy, tabulky a obrázky, které zajišťují lepší přehlednost a prezentaci dat v oblasti zkoumané problematiky.
Vývoj pivovarského odvětví s ohledem na minipivovary
BEZPALCOVÁ, Karolína
Tato práce se zabývá vývojem minipivovarů v České republice od roku 2015 do roku 2018. Nejdříve je přiblížena historie pivovarského průmyslu, jak ve světě, tak v České republice. Poté je část věnována pivovarnictví a potřebným surovinám pro výrobu piva. Dále jsou představeny druhy pivovarů od domácího vaření piva, přes minipivovary, létající pivovary po průmyslové pivovary. Praktická část ukazuje na aktuální počty minipivovarů v České republice, ale také na přírůstky v jednotlivých letech. Část je věnována vývoji minipivovarů v krajích, následuje část věnována varně pivovaru, poté ročním výstavům a v poslední řadě je zveřejněn podíl minipivovarů na celkovém výstavu. Práci doprovází tabulky a grafy pro lepší přehlednost.
Analýza koncentrace, vlastnické struktury a integračních tendencí pivovarů v Česku
Forman, Martin ; Květoň, Viktor (vedoucí práce) ; Slach, Ondřej (oponent)
V posledních deseti letech zasáhl Česko trend otevírání nových minipivovarů. Od roku 2008 jich bylo otevřeno přes 350, a tak mapa pivovarů zaznamenala značné změny. V návaznosti na tento fakt bylo cílem práce analyzovat pivovarnický průmysl v Česku z hlediska vlastnické struktury, koncentračních tendencí a fúzní a akviziční činnosti. Práce se v první části zaměřuje na charakteristiku geografického rozložení pivovarů dle vlastnické struktury s ohledem na velikost pivovaru a v kontextu vybraných socioekonomických ukazatelů. Na tuto část navazuje analýza charakteru rozmístění s využitím koncentračních koeficientů. Tato část je zaměřena na tendence shlukování pivovarských subjektů s možným přesahem pro existenci klastrových vztahů a jevů. Analytická část je doplněna o charakteristiku směrů fúzní a akviziční činnosti v tomto sektoru. Na základě zvolených analytických metod a komplexních mapových výstupů jsou identifikovány základní znaky současného rozložení pivovarů v Česku. Analýzou koncentrace je vymezeno a popsáno několik zón, kde dochází ke shlukování pivovarů. Fúze a akvizice pivovarského sektoru odhalují rozdíly mezi integračními aktivitami pivovarských subjektů dle velikosti výstavu pivovaru, který jim náleží. Klíčová slova: pivovarský průmysl, pivovary, vlastnická struktura, koncentrace,...
Globalizace pivovarského průmyslu
Kolesa, David ; Kašpar, Václav (vedoucí práce) ; Vošta, Milan (oponent)
Cílem diplomové práce je analyzovat globalizační trendy ve světovém pivovarském průmyslu a predikovat jejich budoucí vývoj. V první části práce je proto zkoumán současný stav na světovém pivním trhu, vývoj celosvětové výroby, spotřeby, importu a exportu piva. Druhá část práce se zaměřuje na pivovarský průmysl v České republice. Je analyzováno postavení ČR ve světovém pivovarském průmyslu, trendy ve spotřebitelské poptávce i výrobě piva. Třetí část práce nabízí analýzu největší pivovarnické skupiny na světě - AB InBev. Analyzována je mezinárodní strategie společnosti a způsob expanze na zahraniční trhy. Závěrečná kapitola se věnuje predikci budoucího vývoje pivního průmyslu a důraz je kladen na regiony s vysokým potenciálem růstu pivního trhu v budoucnu.
Společnost Bohemia Hop a.s. - marketingová strategie a exportní aktivity se zaměřením na Čínu
Šedivá, Radka ; Zamykalová, Miroslava (vedoucí práce) ; Šponer, Pavel (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá společností Bohemia Hop a.s., společností, která obchoduje s nejkvalitnějším Žateckým chmelem, a která se dokázala prosadit na světovém trhu s chmelem. Společnost je zastoupena na mnoha trzích po celém světě, tato práce se ale věnuje především trhu čínskému, protože Čína je nejen z hlediska obchodu s chmelem trhem perspektivním a konstantně rostoucím. Cílem této práce je představit společnost Bohemia Hop, zanalyzovat současný trh s chmelem a porovnat marketingovou strategii společnosti, implikovanou v Číně a České republice. První kapitola se zabývá představením společnosti, které zahrnuje její historii, trhy, na kterých má společnost Bohemia Hop své zastoupení a produkty, se kterými společnost obchoduje. Druhá kapitola analyzuje současný stav na trhu s chmelem v Číně a České republice, zaměřuje se na odběratele a zákazníky společnosti Bohemia Hop na obou trzích. Třetí kapitola je pak zaměřena na marketingovou strategii společnosti Bohemia Hop na českém a čínském trhu. Čtvrtá kapitola zahrnuje SWOT analýzu. V závěru této práce jsou rozvedena možná doporučení pro společnost Bohemia Hop.
České pivovarnictví v období Velké hospodářské krize
Sochor, Aleš ; Szobi, Pavel (vedoucí práce) ; Chalupecký, Petr (oponent)
Cílem této bakalářské práce je analýza vlivu Velké hospodářská krize v letech 1929-1936 na vývoj v tradičních českých průmyslových odvětvích na příkladě pivovarnictví. Úvodem nastíním vývoj hospodářství v Československu po první světové válce. Zaměřím se především na obecnou charakteristiku pivovarnického průmyslu, jaké postavení zaujímal v československém hospodářství a jeho vývojové trendy do r. 1929. Následně se pak budu zabývat pronikáním Velké hospodářské krize do analyzovaného odvětví. Pokusím se analyzovat hospodářské a sociální dopady krize, které české pivovarnictví ovlivnily. Budu se zabývat především otázkami, jak se krize podepsala na výrobě, spotřebě a cenách pivovarských produktů, dále pak struktury odvětví. Práce by měla odpovědět na otázku, jaká byla strategie pivovarů v období hospodářské krize a jaký vliv na ně měly státní zásahy a protikrizová opatření.
Vývoj privatizačního procesu pivovarnictví v České republice
Janega, Štěpán ; Zeman, Karel (vedoucí práce) ; Chalupníček, Pavel (oponent)
Pivovarnictví je v České republice významnou a tradiční součástí potravinářského průmyslu a pivo patří k neznámějším produkčním artiklům a vývozním komoditám. V teoreticko-metodologické části budou obecně představeny změny v národním hospodářství po roce 1989 a vymezeny dotčené pojmy a definice. Poté bude z teoretického hlediska popsán transformační proces. V analytické části bude představena struktura výrobních kapacit v pivovarnictví před zahájením procesu privatizace a dále bude zkoumán privatizační proces v tomto oboru. Následně bude analyzována struktura výrobních kapacit od ukončení privatizačního procesu až do současné doby. Zvláštní zřetel bude kladen na privatizační proces společností Plzeňský Prazdroj, a.s, Pivovary Staropramen, a.s, Pivovar Svijany, a.s a Budějovický Budvar, n.p. Závěrem této části bude porovnáván vývoj v postavení těchto pivovarů na českém pivním trhu za celé sledované období. Cílem práce je analýza vývoje privatizačního procesu pivovarnictví v České republice na příkladu některých vybraných pivovarů, včetně struktury jejich výrobních kapacit a postavení na trhu ve sledovaném období.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.