Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 184 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Způsoby analýzy složení lidského těla
Krátká, Veronika ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá složením lidského těla a způsoby jeho analýzy. Teoretická část je zaměřena na základní živiny potravy, výživová doporučení, energetickou potřebu organismu, složení lidského těla a metody pro stanovení složení těla. Experimentální část obsahuje porovnání dvou metod pro stanovení složení těla – metoda bioelektrické impedance a metoda NIR-spektrofotometrie. Další část je věnována studii úrovně stravovacích návyků skupiny studentů, skládající se z vyhodnocení týdenních jídelníčků a dotazníků zaměřených na konzumaci vybraných potravin.
Sledování změn chemických parametrů při výrobě vína
Dlapalová, Kristýna ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami chemických parametrů vinného moštu během procesu kvašení. Byly porovnávány chemické parametry vzorku moštu s přidanou komerční kvasinkou a autochtonní kvasinkou. V teoretické části je popsána réva vinná a její odrůdy. Více je rozepsána odrůda Saugvinon, která je stěžejní pro tuto práci. Dále je v teoretické části popsána stavba hroznu a jeho chemické složení, technologie výroby vína a choroby vína. Technologie výroby je rozdělena na jednotlivé kroky při výrobě (např.: sběr hroznů, lisování, fermentace a školení vína). V experimentální části jsou popsány použité metody stanovení chemických parametrů, včetně použitých chemikálií a přístrojů. Dále jsou shrnuty výsledky stanovení redukujících cukrů, titrovatelných kyselin, alkoholu a pH moštu. Diskuse obsahuje komentář k získaným výsledkům.
Kvasinky a víno
Palíková, Petra ; Vadkertiová, Renata (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných z bobulí a moštu vinné révy. K izolaci byla použita bílá odrůda vína Sauvignon, které bylo pěstováno a vyráběno podle požadavků ekologického zemědělství. Odebrané vzorky byly zpracovány v laboratoři a pomocí zřeďovací metody byly získány čisté kultury jednotlivých kvasinek. Z těchto čistých kultur byla pomocí komerčního kitu UltraCleanTM Microbial DNA Isolation Kit vyizolována DNA, která byla použita k další analýze. Izolovaná DNA byla naamplifikována metodou PCR, za použití ITS1 a ITS4 primerů. PCR produkty byly detekovány elektroforeticky v agarozovém gelu. Naamplifikované vzorky, následně přečištěné, byly podrobeny restrikční analýze, ke které bylo použito pět restrikčních endonukleáz: HaeIII, HinfI, TaqaI, AluI a MseI. Vzorky po restrikční analýze byly opět elektroforeticky detekovány, vizualizovány pod UV detektorem a porovnány s obrazem štěpení sbírkově zařazených kvasinek. Dále byla srovnána similarita těchto izolátů a to za použití programu BioNumerics, kde jako kritérium podobnosti byly zvoleny Pearsonovy koeficienty a UPGMA klastrová analýza. Výsledkem je potom dendrogram genetické podobnosti izolovaných kvasinek.
Salmonelové infekce, jejich zdroj a diagnostika
Valkus, Martin ; Veselá, Mária (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá salmonelovými infekcemi, jejich zdroji, prevencí a diagnostikou. Teoretická část zahrnuje základní seznámení s rodem Salmonella, jeho morfologií. Popisuje patogenezi, klinické projevy vzniklé infekce, léčbu a dietní doporučení. Rozebírá zdroje salmonelózy. Statisticky zpracovává počet případů infekcí na území ČR. Věnuje se prevenci vzniku infekcí na školách, informovanosti obyvatelstva a klimatickým vlivům. V experimentální části byla optimalizovaná metoda identifikace Enterobakterií úpravou pH připravovaného média MIU.
Mléčné bakterie a jejich využití
Jiříková, Ivana ; Vránová, Dana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium mléčných bakterií. V rámci práce byla provedena rešerše shrnující poznatky o těchto bakteriích. První část je zaměřena na obecnou identifikaci bakterií a rozdělení do jednotlivých rodů, dále je popsána cytologie, metabolismus a průmyslové využití bakterií mléčného kvašení.
Vztah mezi vznikem ledvinových kamenů a skladbou potravy
Zbořilová, Eliška ; Márová, Ivana (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá příčinami vzniku a identifikací močových konkrementů. Teoretická část zahrnuje základní seznámení s problematikou urolitiázy, poukazuje na rizikové faktory vzniku močového konkrementu a zabývá se jejich rozdělením dle chemického složení. Značná část je věnována problematice dietních zvyklostí, protože skladba přijímané potravy a denní příjem tekutin, hrají při vzniku konkrementu v močových cestách významnou roli. Analýza močového konkrementu a následné zjištění jeho složení, je pro další léčebný postup při léčbě urolitiázy zcela nezbytné. V experimentální části byla pro analýzu použita metoda infračervené spektrometrie. Touto metodou byly proměřeny kalibrační řady nejčastěji se vyskytujících dvousložkových směsí konkrementů.
Použití spektroskopie v blízké infračervené oblasti pro charakterizaci suroviny pro výrobu slunečnicového oleje
Vystavělová, Petra ; Vránová, Dana (oponent) ; Pudilová, Ludmila (vedoucí práce)
Tato diplomová práce poskytuje souhrnné informace o použití blízké infračervené spektroskopie pro kontrolu obsahu kyseliny olejové ve slunečnicovém semeni. Byla provedena kalibrace 110 vzorků vysoko-olejové slunečnice za použití kalibračního modelu PLS – „Partial least squares. Jako referenční metoda byla použita plynová chromatografie. Na základě těchto poznatků bylo na této kalibraci změřeno a vyhodnoceno třicet vzorků slunečnicového semene s vysokým obsahem kyseliny olejové. Poslední část diplomové práce je tvořena srovnáním výsledků stanovení kyseliny olejové pomocí blízké infračervené spektroskopie a plynové chromatografie jako referenční metody, a diskusí o přesnosti těchto měření a vyhodnocení vhodnosti použití zmíněných metod.
Desinfekční prostředky v potravinářství
Romanská, Veronika ; Vítová, Eva (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce je popsat chemickou desinfekci používanou v potravinářství za účelem eliminování mikrobiální kontaminace potravin a potravinářských surovin a popsání možných alimentárních nákaz z potravin při nesprávném dodržení hygienické praxe. Experimentální část bakalářské práce obsahuje popis použité metody určené ke stanovení desinfekčního účinku a její následné praktické provedení pro dva typy desinfekčních přípravků s odlišným charakterem aktivní složky. Na základě získaných výsledků bylo provedeno jejich zhodnocení a vzájemné porovnání.
Význam hořčíku pro lidské zdraví
Škeřík, Jan ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo porovnávání různých forem hořčíku. V samotném úvodu teoretické části byla stručně popsána charakteristika a historie hořčíku. V následujících kapitolách byl vysvětlen význam hořčíku v organismu, hypomagnezémie, hypermagnezémie. Další část popisuje vliv hořčíku na různá onemocnění, zvýšený přísun hořčíku a metabolismus hořčíku. Kapitola devátá a desátá popisuje působení nikotinu a alkoholu na metabolismus hořčíku a obsah hořčíku v pitné a minerální vodě. Závěr teoretické části je věnován popisu analytických metod lékových forem. Jádrem praktické části bylo pomocí několika běžně používaných farmaceutických metod zjistit, který vzorek nejlépe doplní hořčík. Jednalo se o metodu stanovení hmotnostní stejnoměrnosti, stanovení obsahu hořčíku v tabletě, stanovení rozpadu, stanovení disoluce a stanovení tvrdosti.
Měření celkových alkaloidů v tabáku.
Pipková, Renata ; Vránová, Dana (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je stanovení obsahu celkových alkaloidů v různých druzích tabáku. K měření obsahu celkových alkaloidů jsou použity druhy tabáku používané k přípravě tabákových směsí a následně k výrobě cigaret. Vzorky analyzovaných tabáků zahrnují různé země pěstování a odlišné roky sklizně. Teoretická část popisuje tabák jako rostlinu, alkaloidy v ní obsažené a použití tabáku. Podrobněji se zabývá výrobou a konstrukcí cigaret, což úzce souvisí se sledováním obsahu celkových alkaloidů v tabáku. Obsahy celkových alkaloidů jsou stanoveny průtokovým kontinuálním analyzátorem SKALAR. Na tomto spektrofotometru jsou rovněž stanoveny obsahy redukujících cukrů. Srovnání obsahu celkových alkaloidů a redukujících cukrů z pohledu jednotlivých druhů tabáku, zemí pěstování a roků sklizně je přehledně shrnuto v experimentální části práce, která byla provedena ve společnosti Philip Morris ČR, a.s.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 184 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.