Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Systém řízení a chránění turbogenerátorů
Veverka, Marek ; Panáč, Martin (oponent) ; Matoušek, Antonín (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce je popis, analýza a posléze návrh systému chránění a řízení turbogenerátorů o výkonu 3 – 75 MVA pro různé průmyslové odvětví .Výsledný návrh je proveden na základě výsledků této analýzy a je založen na moderních systémy chránění a řízení turbogenerátorů. Tento návrh je pak také navržen tak, aby byl co nejvíce univerzální a použitelný v daných průmyslových odvětví a respektoval požadavky zákazníků.
Nymburský cukrovar pod vedením Hanuše Karlíka
Fexová, Lucie ; Beneš, Zdeněk (vedoucí práce) ; Čechura, Jaroslav (oponent)
Cílem této diplomové práce je obnovit povědomí o tradici českého cukrovarnictví. Za tímto účelem jsem si vybrala nymburský cukrovar v éře, kdy byl jeho ředitelem Hanuš Karlík, jedna z nejvýznamnějších osobností českého cukrovarnictví. Práce sestává ze stručného úvodu do historie českého cukrovarnictví, kam je zasazeno založení nymburského cukrovaru, následuje popis období, kdy byl ředitelem Hanuš Karlík a jak jeho správa ovlivnila nymburský cukrovar, tak i cukrovarnictví obecně. Závěr obsahuje pohled na cukrovar po Karlíkově odchodu a osud cukrovaru až po neslavný konec. Práce vychází především z lokálních archivních zdrojů, pamětí a novin. K zasazení tématu do širšího historického kontextu je užito několik publikací o dějinách Nymburka a o obecných dějinách cukrovarnictví.
Hanuš Karlík (1850-1927)
Ondrášek, Jakub ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Hájek, Jan (oponent)
Hanuš Karlík 1850-1927 ABSTRAKT Bakalářská práce představuje život Hanuše Karlíka, významného českého cukrovarníka. Věnuje se jeho životu osobnímu a odbornému i jeho působnosti v cukrovarnických spolcích, jež ho po vzniku Československa postavila do čela československého cukrovarnického průmyslu. Zároveň staví jeho život do historických souvislostí vývoje cukrovarnictví v českých zemích v druhé polovině 19. a v první čtvrtině 20. století. KLÍČOVÁ SLOVA cukrovarnictví, české země, historická biografie, hospodářství, osobnost, 19. století, 20. století
Systém řízení a chránění turbogenerátorů
Veverka, Marek ; Panáč, Martin (oponent) ; Matoušek, Antonín (vedoucí práce)
Tématem této diplomové práce je popis, analýza a posléze návrh systému chránění a řízení turbogenerátorů o výkonu 3 – 75 MVA pro různé průmyslové odvětví .Výsledný návrh je proveden na základě výsledků této analýzy a je založen na moderních systémy chránění a řízení turbogenerátorů. Tento návrh je pak také navržen tak, aby byl co nejvíce univerzální a použitelný v daných průmyslových odvětví a respektoval požadavky zákazníků.
Ekonomická analýza vývoje cukrovarnictví v letech 2004-2016 v České republice
Morda, Pavel ; Strejček, Ivo (vedoucí práce) ; Štípek, Vladimír (oponent)
Cílem práce je ekonomická analýza cukrovarnictví v letech 2004-2016. Práce zkoumá jaký vliv měl vstup České republiky do Evropské unie na vývoj cukrovarnictví. V teoretické části se práce zabývá vysvětlením základních pojmů a teorií, jako jsou například produkční kvóty, celní ochrana, dotace nebo zájmové skupiny. Hypotéza, kterou se práce snaží potvrdit či vyvrátit je, zda vstupem České republiky do Evropské unie bylo poškozeno české cukrovarnictví. Hlavním bodem praktické části práce je zaměření se na vývoj produkčních kvót, cen cukru a cukrovarnictví obecně v dlouhodobém horizontu trendů sahajících ještě před rok 2004. Česká republika byla první z bývalých socialistických států, kde byla zavedena kompletní regulace trhu s cukrem. Práce zjistila, že daleko více než vstup České republiky do Evropské unie poškodil české cukrovarnictví historický vývoj odvětví, hlavně tržní procesy v 90. letech 20. století, kdy mnoho českých cukrovarů nezvládlo tlak konkurenčního prostředí a zkrachovalo.
K VÝVOJI ČESKOSLOVENSKÉHO CUKROVARNICTVÍ V EVROPSKÉM KONTEXTU MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ
Drábek, Jakub ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Chalupecký, Petr (oponent)
Předmětem práce je analýza cukrovarnického průmyslu v meziválečném období v evropském potažmo celosvětovém kontextu. Práce se zaměřuje na mezinárodní úmluvy, jejich tuzemské aplikace a reakce ostatních cukrovarnických států. Je rozdělena do dvou tematických celků. První se zabývá charakteristikou zahraničního obchodu Československa, druhá již pak konkrétní problematikou cukrovarnictví. Práce klade velký důraz na vnímání cukrovarnictví v co možná nejširším kontextu. Z tohoto důvodu analyzuje část zabývající se problematikou cukrovarnictví i v obdobích, která zdánlivě nesouvisí se zadáním práce, pro pochopení problematiky jsou ale nepostradatelná. Dále si všímá provázanosti jednotlivých struktur cukrovarnických institucí a jejich reakcí na daný vývoj ve sledovaném období. Celkový styl analýzy směřuje k čím dál konkrétnějším problémům. Závěry práce jsou podpořeny množstvím názorů, jak autorových, tak tehdejších odborníků, a také kvantitativními údaji. Hlavním cílem práce je verifikovat hypotézu, že krize byly způsobeny odklonem od volného trhu. V průběhu analýzy se tento předpoklad potvrzuje téměř u všech uvažovaných krizí. Rovněž se ukazuje, že žádná administrativní opatření nemohou být díky trhu efektivní. Propojení mezi vládou a cukrovarnickým průmyslem bylo zřejmé, cukrovarníci prosadili množství zákonů právě díky této provázanosti.
K vývoji československého cukrovarnictví ve dvacátých letech 20. století
Drábek, Jakub ; Szobi, Pavel (vedoucí práce) ; Fabianková, Klára (oponent)
Předmětem mojí práce je analýza složité situace cukrovarnického průmyslu ve 20. letech 20. století. Práce se zaměřuje na poválečnou obnovu cukrovarnického průmyslu a následných vládních zásahů do tohoto odvětví. Velká část práce je věnována obnově po 1. světové válce, snaze stabilizovat cukrovarnictví, společně s tím je analyzována struktura institucí, které vznikly, tato část končí zrušením Československé cukerní komise. Další část se zaměřuje na problémy trhu s cukrem v rámci zahraničního obchodu, chronologicky analyzuje krize, opatření a mezinárodní interakce. Současně s tím je v každé kapitole obsaženo hodnocení hospodářských výsledků. Poslední část se zabývá Dlouhodobým cukerním kartelem. Zde je záměrem popsat postupnou graduaci stále složitějších a komplexnějších opatření.
Dobrovický cukrovar v letech 1987-1993
Novotný, Ondřej ; Szobi, Pavel (vedoucí práce) ; Skřivan, Aleš (oponent)
Tato práce se zabývá cukrovarnictvím na území československa v letech 1987 -- 1993. Problematika je nastíněna pomocí metody sonda na cukrovaru v Dobrovici. Popisuje historii a stav odvětví před rokem 1989, kdy podléhalo centrálnímu plánování. Vyjmenovává a charakteristikuje změny v sektoru po přechodu na kapitalistický systém a liberalizaci trhu. Podrobně popisuje administrativní, technický i finanční vývoj v dobrovickém cukrovaru. Zkoumá průběh delimitace společnosti ze státního podniku, přeměnu na akciovou společnost privatizací a vstup zahraničního investora. Problematika je zpracována na základě nevydaných pramenů ve formě interních dokladů archivu cukrovaru a pomocí metody oral history.
Vladimír Staněk. Inventář osobního fondu (1848) 1879 - 1940 (1941)
Bahenská, Marie
Vladimír Staněk was concerned with chemistry, he was the first director of the Research Institut of Sugar Industry in the Czech lands, and author of many patents (technology of producing foods and medical products).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.