Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Návrh systémů pro cílený transport sloučenin se sladkou chutí
Demová, Radoslava ; Hlaváček, Viliam (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Táto bakalárska práca je zameraná na možnosť imobilizácie sladidiel na vybraný nosičový systém. Teoretická časť práce bola venovaná informáciám o sladidlách, nosičových systémoch a možnosti imobilizačnej techniky. V experimentálnej časti bola optimalizovaná príprava častíc z polyhydroxybutyrátu (PHB). Pripravené PHB častice boli charakterizované metódou dynamického rozptylu svetla (DLS). Povrch PHB častíc bol aktivovaný pomocou plazmy. Takto aktivovaný povrch PHB častíc bol charakterizovaný pomocou infračervenej a Ramanovej spektroskopie. Imobilizované boli látky so sladkou chuťou: glukóza, fruktóza, sacharóza, mannitol, sorbitol a erytritol. Na PHB častice sa z testovaných látok podarilo naviazať iba sacharózu. Imobilizované častice boli vystavené účinkom umelej žalúdočnej, pankreatickej a žlčovej šťavy a bolo sledované množstvo uvoľnenej sacharózy. Ďalej bola sledovaná dlhodobá stabilita častíc a takisto množstvo uvoľnenej sacharózy.
Studium tepelných vlastností sacharózy
Pecháčková, Kateřina ; Lucie, Trhlíková (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na studium tepelných vlastností materiálů, které se využívají k akumulaci tepla na bázi fázové přeměny. Jedná se především o alkoholy cukrů (mannitol, erythritol), resp. o sacharidy (sacharóza). Tepelné vlastnosti, konkrétně tepelná a teplotní vodivost a měrná tepelná kapacita byly měřeny v širokém intervalu teplot zahrnujícím přeměnu z pevné do kapalné fáze v celém objemu látky. Ke studiu teplotních závislostí tepelných vlastností byly využity tranzientní metody, které umožňují stanovit difúzní a relaxační čas, teplotní absorpční koeficient a parametr charakterizující vlastnosti zdroje vycházející z fraktálního modelu přenosu tepla (tvar a způsob ohřevu vzorku). Z těchto veličin byly stanoveny tepelné parametry pro definovaný ideální zdroj tepla (planární) a definovaný ideální ohřev (skokový). V práci jsou prezentovány výsledky pro tři vzorky sacharózy vyrobené v opavském cukrovaru (nerafinovaný, rafinovaný, čistý). Byly studovány rozdíly v jejich tepelných vlastnostech. Kromě toho byly studiu podrobeny i tepelné vlastnosti roztoků čistého (komerčního) cukru v destilované vodě pro různé koncentrace (1:1, 3:1, 1:3). Výsledky předložené bakalářské práce mohou být použity k efektivnějšímu využití tepelné energie při vytápění bytů, a to jak s využitím roztoků, které mají větší tepelnou kapacitu než voda, tak i s využitím fázové přeměny.
Vliv vybrané technologie pražení kávového zrna na jeho chemické složení
Šajdlerová, Kristýna ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Předmětem této diplomové práce je sledování chemických změn odehrávajících se v kávovém zrnu v průběhu pražení za použití různých zařízení. Pro tyto účely byla v praktické části použita průmyslová pražička kávy a domácí pražička. Teoretická část se zabývá převážně charakterizací kávového zrna z hlediska obsahu různých sloučenin a popisem změn nastávajících při pražení. Dále jsou přiblíženy různé typy pražicích zařízení. V experimentální části bylo provedeno pražení zrn a stanovení koncentrace vybraných látek ve vzorcích odebíraných v průběhu pražení. Mezi sledované parametry byla zahrnuta koncentrace sacharózy, organických kyselin (citronová, octová, mléčná, jablečná, mravenčí a chlorogenová), kofeinu a aromatických látek. K největším nalezeným rozdílům mezi použitým zařízením lze zařadit snížení koncentrace kyseliny chlorogenové, kdy u domácího zařízení došlo k poklesu o 33 %, zatímco u průmyslové pražičky byl pokles téměř dvojnásobný. Další výrazný rozdíl byl pozorován také ve změně obsahu sacharózy. Degradace sacharózy proběhla u vzorků kávových zrn pražených na průmyslové pražičce z 94 %, zatímco u druhého typu zařízení pouze ze 75 %.
Pevná forma liposomálních systémů pro inhalační podání
Fardová, Lucie ; Kalina, Michal (oponent) ; Mravec, Filip (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu pevných liposomálních systémů pro inhalační podávání. Liposomální systémy byly připraveny metodou rehydratace fosfolipidového filmu z dipalmitoylfosfatidylcholinu. Pro rehydrataci filmu byl použitý roztok sacharózy, která sloužila jako protektant při sprejovém sušení. Další vzorky liposomů obsahovaly navíc pro lepší stabilizaci cholesterol, kyselinu fosfatidovou nebo polyethylenglykol. Připravené roztoky liposomů byly zkoumány metodami skenovací elektronové mikroskopie, dynamickým rozptylem světla a elektroforetickým rozptylem světla. Vysušené prášky byly podrobeny měření pomocí metod infračervené spektroskopie, termogravimetrické analýzy, rastrovací transmisní elektronové mikroskopie a zjištění aerodynamické velikosti částic. Výsledky dokazují úspěšnou přípravu všech typů liposomálních systémů jejich vysušení do formy prášku a následnou rekonstrukci po rehydrataci vodou i pufrem. Na základě získaných vlastností se jako nejhodnější jevily liposomy s polyethylenglykolem.
Vliv vybrané technologie pražení kávového zrna na jeho chemické složení
Šajdlerová, Kristýna ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Předmětem této diplomové práce je sledování chemických změn odehrávajících se v kávovém zrnu v průběhu pražení za použití různých zařízení. Pro tyto účely byla v praktické části použita průmyslová pražička kávy a domácí pražička. Teoretická část se zabývá převážně charakterizací kávového zrna z hlediska obsahu různých sloučenin a popisem změn nastávajících při pražení. Dále jsou přiblíženy různé typy pražicích zařízení. V experimentální části bylo provedeno pražení zrn a stanovení koncentrace vybraných látek ve vzorcích odebíraných v průběhu pražení. Mezi sledované parametry byla zahrnuta koncentrace sacharózy, organických kyselin (citronová, octová, mléčná, jablečná, mravenčí a chlorogenová), kofeinu a aromatických látek. K největším nalezeným rozdílům mezi použitým zařízením lze zařadit snížení koncentrace kyseliny chlorogenové, kdy u domácího zařízení došlo k poklesu o 33 %, zatímco u průmyslové pražičky byl pokles téměř dvojnásobný. Další výrazný rozdíl byl pozorován také ve změně obsahu sacharózy. Degradace sacharózy proběhla u vzorků kávových zrn pražených na průmyslové pražičce z 94 %, zatímco u druhého typu zařízení pouze ze 75 %.
Nutrigenomic analysis of diet influence in prenatal and early development on metabolic syndrome aspects manifestation in adulthood.
Školníková, Elena ; Šeda, Ondřej (vedoucí práce) ; Černá, Marie (oponent) ; Malínská, Hana (oponent)
15 Abstrakt Stoupající prevalence nepřenosných nemocí po celém světě vyzývá ke snaze rozluštit jejich příčiny. Zejména běžné metabolické poruchy zatěžují systémy zdravotní péče a jsou jednou z nejčastějších příčin horší kvality života pacientů. Metabolický syndrom představuje souběh více stavů - dyslipidémie, obezity, hypertenze a zhoršené glukózové tolerance - změněných metabolických fenotypů závislých na genetických a enviromentálních faktorech. Nedávné studie naznačují, že expozice jistým enviromentálním podnětům v průběhu časného vývoje jsou schopné výrazně pozměňovat savčí fenotypy. Výživa jako jeden z významných faktorů ovlivňujících zdraví je přirozeně předmětem výzkumu, zabývajícího se souvislostí parentální diety a fenotypické alterace potomstva. Vývojové počátky zdraví a nemoci se historicky víc zaměřovaly na podvýživu matky, ale s ohledem na současné diety západního typu je důležité orientovat se také na přebytek makronutrientů. Navrhujeme, že je relevantní nejenom množství makronutrientů v mateřské dietě, ale také jejich zdroje, protože můžou zvyšovat riziko onemocnění u potomků. Ukázali jsme, že sacharóza jako alternativní zdroj sacharidů v mateřské dietě má zřetelný dopad na metabolismus potomků v dospělosti, což může být regulováno variací genu Zbtb16. V F1 generaci, samci potkanů...
Regulácia vyrastania kotylárnych pupeňov hrachu
Kucsera, Attila
Práce je věnována problematice regulace vyrůstání kotylárních pupenů u rostlin hrachu setého (Pisum sativum L.). Rostliny byly pozorovány po dekapitaci apexu a odstranění klíčních listů a jejich následném nahrazení agarovými gely o různém složení. Pokusy byly vykonány za přístupu světla i ve tmě. Získané výsledky potvrdily, že auxin reguluje vyrůstání kotylárních pupenů hrachu a že sacharóza má částečný inhibiční efekt na jejich růst. Tento inhibiční účinek se prohluboval, pokud rostliny vyrůstaly ve tmě. Další pokusy prokázaly, že klíční listy regulují apikální dominanci v závislosti na tom, jestli rostliny rostou na světle, nebo ve tmě.
Význam sacharózy ve výrobě a zpracování potravin
Kalábová, Vendula
V této bakalářské práci je shrnuta problematika týkající se významu a použití sacharózy. Práce zmiňuje charakteristiku a rozdělení sacharidů, do kterých sacharóza patří. Zaměřuje se na sacharózu jako takovou, její chemické složení, biologické, fyzikální, chemické a technologické vlastnosti. V práci je popsána přirozeně se vyskytující sacharóza, její produkty a jejich použití, resp. uměle vyrobená sacharóza a její využití. Nejvíce je specifikováno použití v potravinářském průmyslu, dále její dopady na lidský organismus a z toho plynoucí výživová doporučení. V neposlední řadě práce informuje o vývoji spotřeby cukru jak v České republice, tak ve světě.
Obsah mono a disacharidů ve slazených nápojích a jejich vliv na zdraví.
Haurová, Anna ; Hrnčířová, Dana (vedoucí práce) ; Dlouhý, Pavel (oponent)
Souhrn Sacharidy tvoří neodmyslitelnou součást lidské potravy. Rozlišujeme je podle délky, využitelnosti, glykemické odezvy a chuti. Cukry najdeme především ve slazených nápojích a průmyslově zpracovaných potravinách. Konzumace prázdných kalorií v podobě slazených nápojů vede k překračování doporučené denní dávky jak cukrů, tak celkového energetického příjmu. To má negativní vliv na vznik mnoha civilizačních chorob jako je obezita, diabetes mellitus 2. typu, zubní kaz či deprese. Omezení příjmu slazených nápojů a průmyslově zpracovaných potravin, dodržování zásad zdravé výživy a dostatek pohybu pomáhá těmto chorobám předcházet.
Vliv použitých sladidel na senzorické vlastnosti džemů z vybraných druhů ovoce
PIHLÍK, Pavel
V mé diplomové práci se zabývám rozdělením a použitím sladidel při výrobě ovocných pomazánek. V teoretické části se zaměřuji na rozdělení sladidel a jejich klasifikaci. Dále také uvádím postupy výroby a rozdělení ovocných pomazánek. Hlavním cílem je porovnání senzorických vlastností mnou vyrobených džemů dle zadané receptury, které je popsané v praktické části této diplomové práce. Džemy byly vyrobeny z regionálního ovoce (jahody, meruňky, višně) a oslazeny přírodními (sacharóza, sorbitol, steviolglykosidy) i umělými (sukralosa) sladidly. Výzkumu se zúčastnili studenti a zaměstnanci Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ve věku 24-60 let. Hodnotitelé vyplňovali protokol pořadové zkoušky a dotazník pro spotřebitele. Výsledky senzorické analýzy byly zpracovány do tabulek a grafů za pomoci statistických metod.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.