Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Veřejné zdraví ve spojitosti se stravovacími návyky adolescentů
Duchoňová, Andrea ; Šteffl, Michal (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
4 Abstrakt Souvislosti: Pozitivní ovlivňování zdravého životního stylu je dlouhodobý a pro společnost nezbytný proces. V současné době je používáno několik modelů a teorií sloužících tomuto účelu. Cíle: Vytvořit systematický literární přehled teorií a modelů podpory veřejného zdraví u adolescentů především v kontextu se stravovacími návyky. Metody: Diplomová práce je realizována formou pěti nezávislých přehledových studií. Jednotlivé studie byly vypracovány na základě doporučených postupů Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). Pro získání relevantních literárních zdrojů byly použity dvě elektronické databáze - PubMed a Web o Science. Pro hledání v databázích byla použita stejná klíčová slova - adolescence, eating habits, diet, nutrition a názvy jednotlivých modelů/ teorií. Výsledky: Do systematického literárního přehledu bylo pro Health Belief Model zahrnuto 6 studií, 8 studií pro Transtheoretical Model, 7 pro Ekologický-sociální model, 8 pro Social cognitive model a 8 pro teorii nudgingu. Závěr: Vybrané modely a teorie mají pozitivní výsledky na stravovací návyky u adolescentů. Z důvodu vysoké diverzity determinačních faktorů je potřeba provést více studií věnujících se této problematice. Klíčová slova: adolescence, eating habits, diet, nutrition a názvy jednotlivých...
Zhodnocení vhodnosti poživatin, které jsou nejčastěji součástí svačiny žáků vybrané ZŠ ve věku od 11 do 15 let
Zemanová, Adéla ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Bakalářská práce se zabývá svačinami žáků na 2. stupni základní školy. Výzkumným problémem je rozdíl mezi doporučenou zdravou svačinou a reálnými zvyklostmi. Cílem praktické části je zhodnotit stravovací návyky žáků ve věku od 11 do 15 let během přestávek. Co si děti ke svačině nosí, co doopravdy snědí a kdo jim svačiny připravuje. Porovnat druhy potravin ve školní svačině, zda je sladká či slaná a pitný režim. K získání dat byl použit kvantitativní výzkum, který byl prováděn na vybrané základní škole pomocí anonymního dotazníkového šetření v papírové podobě. Výzkumu se zúčastnilo 135 respondentů, z nichž jich bylo použito 130. Zúčastnilo se 53,1 % žen a 46,9 % mužů. Téměř všichni si do školy svačinu nosí denně, 2 respondenti ji nenosí nikdy, ostatní občas. Nejčastěji bylo uvedeno, že si svačinu nosí, aby ve škole neměli hlad, protože mají hlad nebo aby se mohli najíst. Nejčastější svačinou je namazané pečivo, s ovocem a/nebo zeleninou, druhá nejčastější je namazané pečivo s ovocem a/nebo zeleninou a sušenky a/nebo sladkost. Pitný režim je nedostatečný přibližně u tří čtvrtin respondentů. Přínosem práce je lepší přehled o tom, co děti jedí. V důsledku toho se mohou učitelé v hodinách výchovy ke zdraví nebo přírodopisu na některá témata zaměřit více, aby žáci měli lepší přehled o zdravé stravě a...
Zdravý životní styl jako trend v marketingu
LOULOVÁ, Anna
Tato bakalářská práce se zabývá marketingem a jeho vlivem na zdravý životní styl, přičemž zkoumá jejich vzájemné souvislosti. Konkrétně se zaměřuje na to, co podnítí spotřebitele k nákupu zdravých produktů a jak jsou zdravé produkty oblíbené oproti konvenčním potravinám. Pro výzkum byla vybrána společnost Racio s.r.o., která se zabývá zdravou výživou. Cílem bakalářské práce je zhodnotit marketingovou komunikaci a produktové portfolio této společnosti. Pomocí analýzy konkurence a kvantitativního výzkumu jsou formulována doporučení. Tato doporučení ve formě inovací jsou navržena tak, aby podtrhovala myšlenku zdravého životního stylu.
Motivace dětí ke zdravému stravování v mateřských školách.
POJSLOVÁ, Kristýna
Bakalářská práce se zabývá fenoménem zdravého stravování v mateřské škole a hledá způsoby, jak děti motivovat ke zdravému stravování. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o motivaci, stravovacích návycích dětí předškolního věku a vlivu prostředí na stravování. Praktická část odkrývá výsledky kvantitativního šetření zaměřeného na poznatky a zkušenosti paní učitelek v oblasti zdravého stravování dětí a ověřuje způsoby, jakými lze děti motivovat ke zdravému stravování, a zda mateřská škola dokáže stravovací návyky dětí měnit.
Výživa a stravovací návyky studentů oboru APTV na UK FTVS
Hypešová, Natálie ; Majorová, Simona (vedoucí práce) ; Vařeková, Jitka (oponent)
Název: Výživa a stravovací návyky studentů oboru APTV na UK FTVS Cíle: Hlavním cílem práce je zmapovat výživové zvyklosti studentů oboru APTV na UK FTVS pomocí dotazníkového šetření a následně výsledky porovnat se zásadami zdravé výživy a správného stravování, které jsou sepsány v teoretické části práce. Metody: V rámci teoreticko-empirického výzkumu byly zjišťovány informace o stravování studentů pomocí kvantitativní metody. Konkrétní formou pak byl online dotazník. Výsledky: Z dotazníkového šetření vyplývá, že většina studentů oboru APTV na UK FTVS se stravuje dle zásad zdravé výživy. 73,3 % studentů se stravuje pravidelně, z toho více než polovina ve správných časových intervalech. Více než 75 % studentů pravidelně snídá, obědvá a večeří každý den. Obědy si připravuje samo 68 % studentů, 20 % využívá menzu. Většina studentů dodržuje pitný režim. Pouze 6, 7 % studentů kouří cigarety a 3 % pravidelně užívá žvýkací tabák. Nedostatečný příjem ovoce a zeleniny uvedla více než třetina respondentů. Denní limit pro konzumaci alkoholu překračuje přes 30 % studentů. Klíčová slova: Výživa, složky výživy, zdravé stravování, vysokoškolský student
Školní stravování žáků 2. stupně základní školy - Plzeňský kraj
Mašková, Šárka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá stravovacími návyky žáků 2. stupně základní školy nacházející se v Plzeňském kraji. Výsledky výzkumu jsou zhodnoceny z hlediska zdravého stravování žáků. Stravovací návyky dětí ve školním prostředí silně ovlivňuje několik determinant, které jsou v práci rozebrány. Cílem práce bylo zmapovat stravovací návyky dětí na 2. stupni ZŠ a na základě tohoto šetření navrhnout možnosti, které by mohla škola využít k podpoře zdravého školního stravování u svých žáků a celkově tak zapůsobit na zdravý životní styl. Teoretický úvod práce se zaměřuje na postoj státu k ochraně a podpoře zdraví a prevenci nemocí skrze základní dokument Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevenci nemocí Zdraví 2020. Důraz je přitom kladen na postoj státu ke zdravému školnímu stravování skrze zákony, vyhlášky, normy a rozpracované akční plány Národní strategie Zdraví 2020. Vize a strategické cíle výše uvedeného prostupují do školního prostředí skrze podporu programů a projektů a skrze výchovu žáků ke zdraví a zdravému stravování. V praktické části diplomové práce je dotazníkovým šetřením zjišťováno školní stravování žáků 2. stupně základní školy. Chceme-li ve školním prostředí zlepšit stravování žáků, je nutné na základě aktuálního stavu navrhnout vhodné metody rozvoje zdravého školního stravování....

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 21 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.