|
Implementace biopotravin a lokálních potravin do společného stravování
MOUČKA, Petr
Ve světě lze stále častěji zaznamenávat různé snahy o snížení emisí skleníkových plynů. Zemědělství a potravinářský sektor k emisím skleníkových plynů přispívají svým dílem, a proto je nutné zavádět opatření zaměřená na jejich mitigaci. Biopo-traviny a krátké dodavatelské řetězce jsou spojovány s nižšími dopady na životní prostředí a školní jídelny nabízejí velký prostor pro zmírnění klimatické změny právě implementací těchto opatření. Často zmiňovaným problémem jsou vyšší finanční náklady na nákup biopotravin nebo potravin lokální produkce. Tato práce ukazuje, že v případě výběru vhodné suroviny a zapojení správné logistiky nemusí finanční náklady na jednu porci přesáhnout 1,5 % navýšení ceny. Práce dále ukazuje, že zařazení biopotraviny není nutně klíčové pro mitigaci klimatické změny tak, jako zařazení lokální potraviny. Pro uplatnění těchto výsledků na další případy je nutný výzkum zaměřený na konkrétní jídelny a jejich možnosti pro dodávku lokálních potravin.
|
| |
| |
|
Optimalizace e-shopu firmy
Kodeš, Jakub ; Zeman, David (oponent) ; Dvořák, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu současného stavu firmy Biosféra eshop s.r.o., ze které vychází návrh nového elektronického obchodu zjednodušující procesy ve firmě a zkvalitňující služby pro koncové zákazníky.
|
|
Bioplynová stanice Telč
Novák, František ; Hubáček,, Petr (oponent) ; Myslín, Jiří (vedoucí práce) ; Skála, Jiří (vedoucí práce)
Bioplynová stanice v Telči. Administrativní a laboratorní budova ležící v areálu bioplynové stanice na okraji města Telč v oblasti vědecko technického parku. Z poloviny dvoupodlažní objekt bude sloužit k laboratorním zkouškám , které za různých provozních podmínek a nastaveních budou testovat měnící seskladbu vstupních plodin, optimalizaci těchto parametrů při různých technologických nastaveních s cílem maximalizovat energetický výkon. Dále bude sloužit k administrativnímu vedení areálu bioplynové stanice. Budova leží v mírně svažitém terénu v nadmořské výšce 539,350 m. n. m. a splňuje bezbariérový přístup.
|
| |
|
Hodnocení analytických a organoleptických vlastností vín z nových PIWI odrůd
Mikulčík, Jan
Tato práce se zabývá hodnocením analytických a organoleptických vlastností z nových PIWI odrůd. Cílem této práce je popsat a zhodnotit vhodnost vybraných PIWI odrůd pro pěstování ve vinicích České republiky. V této práci je analyzováno, degustováno, hodnoceno a krátce popsáno padesát dva lahví odrůdových vín a cuvée vín z České republiky, Německa, Nizozemí, Dánska, Polska a Švédska. Všech devatenáct testovaných odrůd by se dalo doporučit do určitých pěstitelských podmínek v České republice. Nejlépe hodnocenými odrůdami, s třemi a více vzorky, jsou PIWI odrůdy Cabernet blanc, Solaris a Hibernal. Všechny odrůdy prokázali schopnost produkovat průměrně až nadprůměrně harmonická vína, která se mohou stát základem pro pěstování révy vinné v ekologickém vinohradnictví v České republice.
|
|
Jakostní parametry vybraných výrobků z jahod v maloobchodní síti
Kopřivová, Anna
V bakalářské práci na téma Jakostní parametry výrobků z jahod jsou popsány základní charakteristiky jahod a jejich složení. Jsou vypsány možnosti konzervárenského zpracování, které upraví jahody do stavu, který upravuje čerstvé suroviny na trvale uchovatelné výrobky. Deset jahodových džemů bylo podrobeno zkoumání v laboratoři, senzorické analýze a statistické analýze výsledků. U každého z jahodových džemů bylo provedeno stanovení obsahu refraktometrické sušiny, titračních kyselin, antioxidační kapacity, senzorické analýzy. Bylo potvrzeno, že mezi jednotlivými výrobky jsou značné rozdíly v obsahu antioxidační kapacity. Výsledky senzorické analýzy potvrdily, že vysoká cena výrobku nemusí znamenat odpovídající senzorické vlastnosti. Z dotazníků respondentů vyplynulo, že nikdo výrazně nepodporuje BIO produkty.
|
|
Mediální konstrukce biomatek v českých médiích
Lišková, Iva ; Vochocová, Lenka (vedoucí práce) ; Šmejkalová, Jiřina (oponent)
Magisterská diplomová práce se zabývá případovou studií konstrukce pojmu biomatka v českých médiích v letech 2010-2015. Pojem bio, nálepka zapůjčená z oblasti ekologického zemědělství, ve společnosti rezonuje delší dobu. Výzkumná část práce přináší odpověď, proč byl pojem spojen právě s obdobím mateřství, a proč média nezůstala u původního výkladu pojmu, ale postupně přidávala další pojem definující témata. Práce si pokládá tři hlavní výzkumné otázky: Jaký byl trend ve vývoji obrazu biomatek v českých médiích v průběhu zkoumaného období? Jaká souvztažná témata se k pojmu přidávala? Jaká je role médií v tomto procesu: jsou propagátoři alternativních hodnot nebo inklinují k prosazování konzervativních hodnot? Mediální obraz biomatek se vyznačoval výraznou dynamikou a v průběhu zkoumaného období se proměňoval k větší komplexnosti i kontroverzi. Některé charakteristiky však pojem biomatka provázejí od začátku, zůstávají neměnné a jsou pro něj klíčové. Patří sem inklinace k nákupu biovýrobků, k podpoře všeho, co je "přírodní", a vyhledávání forem alternativní léčby. Z poměrně pozitivního a nekomplikovaného obrazu biomatky coby vyznavačky ekologického zemědělství, přírodního životního stylu a bioproduktů se během zkoumaného období (2010-2015) stává obraz velmi obsáhlý, zahrnující popis životního stylu...
|
|
Strategická analýza farmy BioVavřinec
Štolbová, Kristýna ; Rojík, Stanislav (vedoucí práce) ; Lucie, Lucie (oponent)
Tato diplomová práce je na téma Strategická analýza farmy BioVavřinec. Úkolem práce je zhodnotit a navrhnout vhodná strategická doporučení, pomocí strategické analýzy. Práce se zabývá současným stavem společnosti a jejím postavením na trhu. Dále se práce věnuje vnějším faktorům, které pomohou identifikovat příležitosti a ohrožení plynoucí externího okolí podniku. Z vnitřních faktorů budou zjištěny silné a slabé stránky podniku. Ze získaných poznatků z vnitřních a vnějších analýz bude sestavena SWOT analýza. Práce bude rozložena do dvou částí. V teoretické části budou popsány jednotlivé postupy a nástroje pro vypracování strategické analýzy. V praktické části budou aplikovány konkrétní metody na vybranou farmu BioVavřinec. Poslední část práce bude obsahovat navržená strategická doporučení, která budou vhodná pro budoucí rozvoj farmy BioVavřinec.
|