Název:
Hodnocení analytických a organoleptických vlastností vín z nových PIWI odrůd
Autoři:
Mikulčík, Jan Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá hodnocením analytických a organoleptických vlastností z nových PIWI odrůd. Cílem této práce je popsat a zhodnotit vhodnost vybraných PIWI odrůd pro pěstování ve vinicích České republiky. V této práci je analyzováno, degustováno, hodnoceno a krátce popsáno padesát dva lahví odrůdových vín a cuvée vín z České republiky, Německa, Nizozemí, Dánska, Polska a Švédska. Všech devatenáct testovaných odrůd by se dalo doporučit do určitých pěstitelských podmínek v České republice. Nejlépe hodnocenými odrůdami, s třemi a více vzorky, jsou PIWI odrůdy Cabernet blanc, Solaris a Hibernal. Všechny odrůdy prokázali schopnost produkovat průměrně až nadprůměrně harmonická vína, která se mohou stát základem pro pěstování révy vinné v ekologickém vinohradnictví v České republice.This thesis deals with evaluation of analytical and organoleptic properties of new PIWI varieties. The aim of the thesis is to describe and evaluate the suitability of selected PIWI varieties for cultivation in the Czech Republic winery. In the thesis fifty-two bottles of varieties and cuvée wines from the Czech Republic, Germany, the Netherlands, Denmark, Poland and Sweden are analysed, tasted, evaluated and briefly described. All nineteen tested varieties should be recommended to certain growing conditions in the Czech Republic. The top rated varieties with three or more samples are PIWI varieties of Cabernet Blanc, Solaris and Hibernal. All varieties proved the ability to produce on average up to above average harmonious wines which can be the basis for winemaking in organic viticulture in the Czech Republic.
Klíčová slova:
analytické; bio; bio odrůda; biodynamické; hodnocení; organoleptické; PIWI odrůda; rezistence; senzorické; víno