Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Psychoreologie roztíratelných emulgovaných tuků
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Seifert, P. ; Svoboda, Z. ; Novák, B.
Byly studovány reologické a senzorické vlastnosti roztíratelných emulgovaných tuků. Pomocí rotační reometrie byly z reologických parametrů stanoveny statická mez toku, zdánlivá viskozita a tixotropie. Senzorické parametry byly stanoveny v souladu s mezinárodními normami ISO. Bylo stanoveno rozmezí hodnot reologických parametrů, charakterizující optimální texturu roztíratelných emulgovaných tuků. S rostoucím obsahem vody v emulzi se zlepšuje jejich roztíratelnost. Statisticky průkazná závislost byla zjištěna rovněž mezi přijatelností textury a jejich chuti.
Reologické vlastnosti modelových nenewtonských kapalin
Machač, I. ; Bendová, H. ; Šiška, B. ; Štern, Petr
V tomto příspěvku jsou uvedeny výsledky stanovení reologckých charakteristik vodných roztoků polymerů, které byly použity jako modelové kapaliny při experimentálním studiu toku viskoelastických kapalin nehybnými vrstvami částic.
Psychoreologie opalovacích mlék
Štern, Petr ; Pokorný, J.
Psychoreologie zkoumá vztahy mezi reologickými a texturními parametry. Opalovací mléka jsou z reologického hlediska pseudoplastické tekutiny. Všechna sledovaná mléka prokázala dobrou roztíratelnost a stabilitu při dynamických testech. Reometricky stanovená zdánlivá viskozita závisí jak na teplotě tak i na obsahu pigmentu.
Reologie a textura vícefázových emulzních systémů
Štern, Petr ; Pokorný, J.
Reologické vlastnosti výrazně ovlivňují senzorickou jakost i funkční vlastnosti a užitné hodnoty vícefázových emulzních systémů. Jako příklad byly zvoleny tatarské omáčky - emulze rostlinného oleje ve vodě (vodná fáze obsahuje vodu, ocet, modifikovaný škrob a ochucovadla). Byly zjištěny těsné funkční závislosti mezi reologickými parametry a senzorickými charakteristikami tatarských omáček.
Reologické a texturní charakteristiky emulzí typu olej-voda
Štern, Petr ; Valentová, H. ; Pokorný, J.
Byly stanoveny funkční závislosti mezi reologickými a texturními (senzorickými) charakteristikami emulzních systémů. Jako příklad byly zvoleny pomazánky typu majonéz - emulze oleje ve vodě. Byly zjištěny těsné funkční vztahy mezi senzorickou a zdánlivou viskozitou.
Drag reduction of dense fine-grained suspensions
Vlasák, Pavel ; Chára, Zdeněk ; Štern, Petr
The effect of addition of the sodium carbonate and soda water-glass and their concentration for different kaolin slurry was investigated. The significant decreasing of the apparent viscosity and the yield stress was observed due to the addition of the both peptising agents. The viscosity difference between coagulated and peptised slurries can achieve values of several orders of magnitudes depending on peptising agent concentrations. The modification of physico-chemical environment of the transported slurry can be used also for another fine-grained dense hydro-mixture, e.g. for different mine tailings or for bauxite residue.
Texturní vlastnosti modelových emulzí typu majonéz
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Valentová, H.
Majonézy jsou viskoplastické emulze typu olej ve vodě. Rheologické vlastnosti mají značný význam na jejich funkční vlastnosti a senzorickou jakost. Mezi zdánlivou viskozitou a mezí toku byla zjištěna nelineární funkční závislost. Korelací hodnot meze toku a obsahem tuku (66-82%) byly zjištěny těsné a průkazné funkční závislosti.
Rheologické vlastnosti emulgovaných pokrmových tuků se sníženým obsahem tuku
Štern, Petr ; Čmolík, S. ; Schwarz, W. ; Novák, B.
Margarines from the rheological oint of view are thixotropic plastic semisolids that change their plastic character with change in the portions of the fat and aqueous phases. Emulsions containing ca. 40(30,20) and 60(70,80)

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.