Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití imunochemických metod v diagnostice nádorových a degenerativních onemocnění
Hanousková, Lenka ; Kotaška, Karel (vedoucí práce) ; Bronský, Jiří (oponent) ; Štern, Petr (oponent)
Úvod: Imunochemické metody jsou důležitým pomocníkem klinických lékařů i odborníků v biomedicínském výzkumu. Předností imunochemických metod je jejich vysoká citlivost a přesnost. Cílem práce bylo využít imunochemických metod ke stanovení biomarkerů nádorových a degenerativních onemocnění. Byly provedeny celkem čtyři studie. Dvě studie se zabývaly hledáním nových biomarkerů karcinomu prostaty, třetí studie se zabývala sledováním FGF23 u pacientů s hyperparathyreózou a čtvrtá studie se zabývala stanovením kyseliny hyaluronové u pacientů s gonartrózou kolene. Metody a pacienti: 1. studie: Koncentrace Chromograninu A, Endoglinu, TIMP-1 a thymidinkinázy 1 (TK1) v séru a Endoglinu, SPINK-1, Annexinu, TIMP-1 v moči byly měřeny u 58 pacientů (průměrný věk 68 let, rozmezí 45 -82 let) s klinicky diagnostikovaným karcinomem prostaty a 30 zdravých jedinců (průměrný věk 64 let, rozmezí 55 - 78 let) bez relevantní urologické anamnézy a hodnoty PSA v normě. TK1 byla vybrána jako nejvhodnější marker a sérové koncentrace TK1 byly následně měřeny u 169 pacientů (průměrný věk 62 let, rozmezí 45 - 82 let) s karcinomem prostaty a kontrolní skupiny 39 zdravých mužů (průměrný věk 61 let, rozmezí 54 - 78 let). Vyšetření TK1 bylo rozšířeno o stanovení epitopu TK210. Sérové koncentrace TK210 byly měřeny u 126 pacientů...
Reologie vysokoviskózních potravinářských hmot
Štern, Petr ; Vlasák, Pavel
Reologické vlastnosti vysokoviskózních potravinářských hmot, především živočišného původu, výrazně ovlivňují jejich přípravu, homogenizaci a zpracování. U vybrané hmoty byl proveden komplexní reologický popis tokového chování při technologii jejího zpracování. Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že výraznější vliv má viskoelasticita než viskozita.
Reologie a textura opalovacích přípravků
Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Morávková, Tereza
Všechny sledované vzorky byly stabilní. Mezi výsledky reologické a senzorické analýzy byly zjištěny statisticky průkazné funkční závislosti (r = 0,89 - 0,99). Psychoreologii lze tedy použít i v případě opalovacích mlék. Bylo znovu prokázáno, že rotační reometrie umožňuje získat údaje, z nichž plyne spolehlivá předpověď výsledků senzorické analýzy. Časově náročnou subjektivní senzorickou analýzu lze tedy částečně nahradit rychlou a objektivní rotační reometrií.
Reologie a textura kosmetických emulzí
Štern, Petr ; Morávková, Tereza ; Panovská, Z. ; Pokorný, J.
U souboru 35 kosmetických krémů a mlék byly zjištěny statisticky průkazné vztahy mezi reologickými a sensorickými parametry. To znovu potvrzuje účinnost aplikace psychoreologie v hodnocení senzorické textury a praktických vlastností kosmetických přípravků.
Metodika psychorheologického zkoumání kosmetických přípravků
Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Váchová, A. ; Pokorný, J.
Textura patří mezi nejdůležitější užitné vlastnosti dispersních kosmetických přípravků. Jako nejvhodnější metoda stanovení textury byla zvolena psychoreologie, která zkoumá funkční vztahy mezi reologickými charakteristikami, stanovenými instrumentální analýzou a texturními parametry, stanovenými senzoricky. Byly zkoumány oční krémy, opalovací mléka, tělová mléka, rtěnky, zubní pasty. U všech těchto kosmetických přípravků se psychoreologie osvědčila. Na základě reologických měření lze proto předpovědět senzorickou texturu a přijatelnost přípravku.
Texturní a reologické vlastnosti kečupů
Šedivá, A. ; Štern, Petr ; Panovská, Z. ; Pokorný, J.
Reologická měření u testovaných vzorků kečupů ukázalo, že reologické tokové křivky jsou v souladu s reologickou stavovou rovnicí Herschel-Bulkleyho. Různé reologické ukazatele vzájemně korelovaly. SEnsorickou analýzou byly prokázány významné rozdíly v sensorických vlastnostech testovaných vzorků. Mezi výsledky získanými testováním vzorků při dvou teplotách byly rovněž zjištěny rozdíly. Byla nalezena průkazná závislost mezi přijatelností textury a přijatelností chuti. Ta byla zjištěna také u řad tukových emulzí a ukazuje na význam textury pro přijatelnost chuti. Výsledky sensorického hodnocení korelovaly s výsledkem reologického měření.
Stabilita emulgovaných tuků z hlediska reologie a senzoriky
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Šedivá, A. ; Vykutilová, T.
Bylo ukázáno, že rotační reometrie umožňuje rychlé a objektivní stanovení stability emulgovaných pokrmových tuků. Bylo prokázáno, že např. u farmaceutických a kosmetických emulzí typu olej-voda a voda-olej uvedená rotačně-reometrická metoda velmi dobře koreluje s termostabilitou, stanovovanou převážně časově náročnými a přitom subjektivními testy.
Psychoreologie kečupů
Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Panovská, Z. ; Šedivá, A. ; Vykutilová, T.
Byla analyzována řada 12 kečupů, odebraných na domácím trhu, při 23 C a 45 C. Byly stanoveny základní reologické charakteristiky (statická mez toku, zdánlivá viskosita, tixotropie a viskoelasticita) pomocí rotačního reometru RheoStress 300 v uspořádání rýhovaných souosých válců a vane rotoru a texturní vlastnosti pomocí senzorické analýzy. Korelací reologických a senzorických dat byly získány těsné funkční závislosti s vysokými hodnotami korelačních koeficientů.
Reologické a senzorické vlastnosti kometických krémů
Morávková, T. ; Štern, Petr ; Pokorný, J. ; Šedivá, A. ; Panovská, Z.
Analýzou tokových křivek při nízkých smykových rychlostech bylo zjištěno, že tokové vlastnosti sledovaných kosmetických krémů odpovídají reologickému modelu Herschel-Bulkley. Ukazuje se, že složení emulze,k včetně malých rozdílů v obsahu složek, ovlivňuje reologické vlastnosti krémů.
Textura a reologické vlastnosti rtěnek
Štern, Petr ; Šedivá, A. ; Morávková, T. ; Panovská, Z. ; Pokorný, J.
U reologických ukazatelů byl potvrzen vliv teploty, nikoliv však u sensorických ukazatelů. Některé reologické ukazatele byly mezi sebou v těsném vztahu. Podle očekávání byl zjištěn těsný vztah mezi roztíratelností na rtech, přijatelností textury a celkovým dojmem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.