Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 52 záznamů.  začátekpředchozí42 - 51další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hlavní cizorodé látky přijímané potravou
BUCHAROVÁ, Eva
Tato práce pojednává o hlavních cizorodých látkách přijímaných potravou. Těmito látkami jsou aditiva a kontaminanty. Přítomnost těchto látek v potravinách je regulována legislativně. V ČR platí potravinové zákony, které jsou v souladu s nařízeními EU. V Čechách je přítomnost aditiv a kontaminant kontrolována SZPI a SVS. Evropskou kontrolní institucí je EFSA a celosvětově působí FAO/WHO. Hlavním cílem této práce bylo nalezení rozdílů v informovanosti mužů a žen v oblasti cizorodých látek přijímaných potravou.
Evropská právní politika v oblasti bezpečnosti potravin a EFSA
Koubalíková, Jitka ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá evropskou politikou v oblasti bezpečnosti potravin a agenturou Evropské unie- EFSA. První část stručně shrnuje nejdůležitější historické momenty a popisuje obecné principy potravinového práva. Další oddíl je zaměřen na nekterá témata týkající se bezpečnosti potravin: welfare, označování potravin, kontrola a krizový management. Další část se zabývá Evropským úřadem pro bezpečnost potravin - strukturou a činností. Poslední část obsahuje případové studie související s GM potravinami a krmivy a orgánem zabývající se hygienou potravin v České republice.
Způsoby hodnocení zdravotní nezávadnosti potravin a jejich vliv na kvalitu výrobku v letech 1995-2008
MÁNKOVÁ, Lucie
Cílem práce je posoudit změnu kritérií pro hodnocení zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu a zaměřit se na to, jaký vliv měla tato změna na jakost a kvalitu výrobků. Zpracovat přehledně systém hodnocení zdravotní nezávadnosti v období 1995-2007. V první části práce je popsán způsob kontroly zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu v ČR i v EU. Ve druhé části jsou popsány kontroly a výsledky veterinárního hygienického dozoru v letech 1995-2008.
Zajištění zdravotní nezávadnosti potravin s využitím systému HACCP v potravinářském podniku
TOMEČKOVÁ, Gabriela
Systém kritických kontrolních bodů HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) je systém založený na prevenci a analýze nebezpečí a přispívá k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin. Nutnost závést systém HACCP v potravinářské organizaci je dán legislativou České republiky a legislativou Evropské unie a je v souladu s Codex Alimentarius (Potravinářským zákoníkem). Bakalářská práce zahrnuje teoretické poznatky o systému HACCP a analýze nebezpečí a praktickou část s přiblížením systému HACCP konkrétní potravinářské organizace Dr. Oetker, s.r.o. Organizace musí mít zavedenou dokumentaci HACCP, provedenou analýzu nebezpečí, stanoveny kritické kontrolní body CCP a nápravná opatření při překročení kritických mezí. Systém je neustále v celém výrobním procesu ověřován. Systém HACCP podléhá certifikaci, na jeho principech je založena mezinárodní norma ISO 22000 o systému managementu bezpečnosti potravin. HACCP jako součást politiky bezpečnosti potravin organizace přispívá k vyloučení nebezpečných činitelů z výrobního procesu potravin a tím i zamezení ohrožení spotřebitelů.
Evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin
HORÁKOVÁ, Martina
Tématem této práce je evropská politika v oblasti bezpečnosti potravin. Jejím cílem je zhodnotit, jaký význam má zajištění bezpečnosti potravin pro evropský trh a pro evropské spotřebitele. První část stručně shrnuje nejdůležitější historické okamžiky od zajištění dostatku potravin pro všechny až po vytvoření propracovaného systému s názvem {\clqq}z farmy po vidličku``, který zahrnuje celý potravinový a krmivářský řetězec. Také definuje základní pojmy související s daným tématem. Další části zahrnují potravinovou legislativu a orgány, které právní předpisy vytvářejí a dohlížejí na jejich dodržování. Na závěr je v práci zařazena kapitola, která se zabývá Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva a Systémem HACCP. Oba tyto systémy jsou důležité při zajišťování bezpečnosti spotřebitelů. Práce umožňuje vytvoření představy o komplexnosti stávajícího systému zajištění bezpečnosti potravin.
Systém kontroly kvality potravin a jejich prodeje
ZLAMŠÍDLOVÁ, Adéla
Podstatou diplomové práci na téma ?Systém kontroly kvality potravin a jejich prodeje? je seznámení se současnou legislativou ve vztahu k výrobnímu a obchodnímu řetězci potravin. V teoretické části jsou shrnuty zákony a vyhlášky České republiky, které se vztahují k výrobě a prodeji masa a masných výrobků. Je zde zpracována i evropská legislativa, kterou se musí čeští výrobci potravin řídit. Dále jsou zde popsány různé systémy řízení jakosti, které se používají k zajišťování bezpečné výroby potravin. Praktická část zahrnuje veterinární kontrolu v konkrétním potravinářském podniku. V něm jsem sledovala, jak probíhá kontrola zdravotní nezávadnosti u masa a masných výrobků. Ve všech úsecích výroby a zpracování je kladen důraz především na zabránění kontaminace. V celém výrobním závodu je nutno dodržovat přísná bezpečnostní a hygienická opatření. Přínosem práce bylo získání teoretického a praktického přehledu o činnosti výrobních závodů, včetně kontrolních orgánů.
Správná výrobní a hygienická praxe při zpracování sladkovodních ryb.
SMOLA, Jiří
HACCP a správná výrobní praxe jsou nástroje k zabezpečení potravní bezpečnosti. Technologický postup při zpracování ryb začíná příjmem živých ryb a končí skladováním a expedicí rybích výrobků. Skladování je operace, při které může dojit k ohrožení zdraví spotřebitele. Při nesprávném udržování teploty dochází k pomnožení mikroorganizmů. Skladování probíhá při teplotě 0 {--} 2 °C, která zastaví růst mikroorganizmů. V praxi byl sledován rozdíl průběhu teplot během hodin a dní. Během sledování byla průměrná teplota v 10 hodin dopoledne 2,33 {$\pm$} 1,25°C a průměrná teplota v 10 hodin večer byla 2,11 {$\pm$} 1,19°C. Průměrná teplota během sledování byla 2,10 {$\pm$} 1,03°C. Maximální teplota byla sledována v dopoledních hodinách. Ke zvýšení teploty docházelo při uskladňování nových výrobků. Toto krátkodobé zvýšení může mít vliv na kvalitu výrobků.
Analýza bezpečnosti potravin na trhu v České republice
Vidrnová, Kateřina ; Plášková, Alena (vedoucí práce) ; Chvojková, Helena (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá bezpečností potravin na trhu v České republice. Cílem práce je provedení analýzy zajištění bezpečnosti potravin na českém trhu z pohledu legislativy i spotřebitelů, identifikování základních problémů a navržení řešení do budoucna. V teoretické části přibližuje legislativní zajištění této oblasti a významné instituce, nebezpečí hrozící spotřebiteli, zajištění ochrany spotřebitelů a podobně. Praktická část se soustředí na analýzu situace na trhu potravin v České republice na základě dotazníkového i vlastního šetření. Všechny získané poznatky jsou shrnuty a zhodnoceny v závěru práce, včetně návrhů na zlepšení.
Actual problems of metrology
Breyl, Martin ; Veber, Jaromír (vedoucí práce) ; Chvojková, Helena (oponent)
Popsat aktuální problémy zkušebnictví a ozřejmit systém bezpečnosti potravin, úřední kontrolu a činnost zkušebních laboratoří.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 52 záznamů.   začátekpředchozí42 - 51další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.