National Repository of Grey Literature 68 records found  beginprevious59 - 68  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Synthesis of spherical gold nanoparticles for biomedical applications
Gablech, Evelína ; Adam, Vojtěch (referee) ; Drbohlavová, Jana (advisor)
Tato práce se zabývá syntézou sférických zlatých nanočástic pro biomedicínské aplikace. Zlaté nanočástice byly syntetizovány ekologicky nezávadnými metodami, kterým je věnována i značná část rešerše. Cílem bylo nasyntetizovat stabilní koloidní zlaté nanočástice vhodné pro různé biomedicínké aplikace zejména, pro in vivo a in vitro zobrazovací metody, kterých přehled je take obsažen v teoretické části práce. Také byl proveden test cytotoxicity, jelikož částice mají být použitelné pro in vivo aplikace. Částice byly dale charakterizovány metodami SEM, DLS a UV-VIS.
Isolation and characterization of autochthonous yeasts from interspecific varieties of grapes
Dlapalová, Kristýna ; Vadkertiová, Renata (referee) ; Vránová, Dana (advisor)
The aim of this thesis is the isolation and identification of yeasts obtained from the wine berries and the characterization of the collection yeast by using processes of PCR - RFLP. The type yeasts were obtained from the collection of yeasts of CCY in Bratislava, yeasts from the wine berries were collected from the species of Hibernal wine from the wineries of Štěpán Maňák. Identification of individual yeast is then based on analysis of the DNA segment in the area of 5,8S - ITS using primers ITS1 and ITS4. The restriction analysis was performed using restriction endonucleases HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI(a). Restriction analysis is used to chopp the DNA to specific sections that are characteristic for each microorganism. For the assesment of the genetic similarity analyzed yeasts the BioNumerics software has been used. BioNumerics processes the results using cluster analysis using Jaccard´s coefficients.
Chemical modifications of hydrogels from natural polysaccharide
Poštulková, Hana ; Žídek, Jan (referee) ; Vojtová, Lucy (advisor)
V teoretické části práce by shrnuty chemické a fyzikální vlastnosti, chemická struktura a využití přírodního polysacharidu gum karaya. Hlavním cíle diplomové práce byla alkalická modifikace původní nerozpustné gum karayi na rozpustný produkt, který může být v budoucnu využit pro další aplikace například v medicíně. Nerozpustnost gum karayi je způsobena přítomností acetylových skupin a vícemocných iontů ve struktuře polysacharidu. Byly zkoumány optimální podmínky pro modifikační proces. Pro modifikaci byl použit hydroxid sodný, draselný nebo amonný a čas modifikace od 1 minuty po 24 hodin pro roztok originální gum karayi s koncentrací od 0,1 do 3 %. Pro určení chemického složení originálního a modifikovaných vzorků byla využita FTIR. Bylo prokázáno, že vzorky A2, B1 - 7, C1 - 8 a E1 - 2 byly zcela deacetylovány, protože pás pro acetylovou skupinu nebyl v FTIR spektrech pozorován. Odstranění acetylových skupin alkalickou modifikací bylo taktéž potvrzeno 13C CP MAS NMR. Pomocí XRD byl prokázán amorfní charakter originálního vzorku. Množství vlhkosti a teplotní stabilita vzorků byly zkoumána pomocí TGA. Bylo zjištěno, že termální stability originální gum karayi je vyšší než u modifikovaných vzorků. Termální stabilita modifikovaných vzorků byla ovlivněna reakčními parametry. Entalpické změny vzorků byly studovány pomocí DSC, nicméně nebyly pozorovány žádné významné rozdíly mezi modifikovanými vzorky a originální gum karayou. Prvkové složení bylo určeno pomocí ICP-OES a byla potvrzena přítomnost vápníku, draslíku a hořčíku ve struktuře polysacharidu. Molekulová hmotnost modifikovaných vzorků byla měřena pomocí GPC a byla stanovena na 8 milionů g·mol-1. Reologické měření roztoků gum karayi bylo provedeno pro určení lineární viskoelastické oblasti. Dále byl sledován efekt NaCl na viskozitu originálního vzorku. Viskozita klesala s vyšším množstvím NaCl. Pokles viskozity originálního vzorku je způsoben výměnou vápenatých iontů za sodné, což vede k uvolnění fyzikálně vázané struktury a tím k vyšší rozpustnosti vzorku ve vodě.
Aminoclays - optimization of preparation and characterization
Plotěná, Michaela ; Sedláček, Petr (referee) ; Pekař, Miloslav (advisor)
The objektive of this paper is to give an overview of synthetis, properities and application of magnesium phyllosilicate with 3-aminopropyl functional groups (aminoclay). The research in this paper focuses on preparing aminoclay, specifically to prove the prescribed procedure and its modifications. The structure of the final product was verified by X-ray analysis and scanning electron microscope. The main motivation is the synthesis of aminoclay opportunities in the pharmaceutical industry. Aminoclay would serve as an adsorbent that would ensure greater bioavailability of the drug.
Preparation and application of metal and semiconductor nanostructures
Hrubý, Jakub ; Kolíbal, Miroslav (referee) ; Šimšíková, Michaela (advisor)
Tato práce se zabývá teoretickými základy přípravy, charakterizace a možnými aplikací nanostruktur. V experimentální části je nastíněna syntéza a charakterizace nanostruktur. Ušlechtilé kovy jsou zastoupeny zlatem a stříbrem. Oxid zinečnatý jakožto II--VI polovodič a kompozit oxidu zinečnatého a oxidu měďnatého byly také syntetizovány bottom-up metodou. Připravené částice tvořily různé tvary, jako například kuličky, tyčinky, dlaždičky a takzvané nanokytičky. Částice byly posléze charakterizovány. Optickou mikroskopií byl proveden přibližný odhad morfologie. Skenovací elektronový mikroskop byl použit pro detailní pohled do struktury vzorku. Další charakterizační metody jako fotoluminiscence a absorbance byly využity u CuO/ZnO kompozitu.
Amaranth unconventional food in human nutrition
ŠESTÁKOVÁ, Irena
The subject of the Bachelor thesis is amaranth as an innovative component in human nutrition. Genus Amaranthus L. belongs to the family of Amaranthaceae. Amaranth is an annual dicotyledonous C4 plant. The seeds are smooth, lenticular and in cultural species are pink or yellow up to cream-colored. In the Czech Republic the weight of thousands of seeds circles around 0.6 to 0.8 grams. The whole aboveground part of the plant is edible. Usually people consume only seeds and leaves. Plant species grown for its seeds are Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus cruentus and Amaranthus caudatus. Some species are grown as a leaf vegetable, such as Amaranthus tricolor, Amaranthus dubius and Amaranthus gangeticus. Plants are resistant to the higher salinity and have increased ability to draw nutrients from the soil. The plants are able to manage with the supply of soil moisture; therefore it fits also in drier areas. During the vegetation it is necessary to get rid of weeds, especially removing related wild plants whose seeds cannot be separated from cultural forms. Amaranth seeds ripen unevenly. The date of the harvest is selected depending on the variety, sowing date and weather conditions. Suitable storage humidity is 12%. Yield in our conditions varies between 600 and 2400 kg / ha. The estimated yield per hectare varies between 4 and 14 tons of fresh leaves. The use of amaranth in food industry has a wide range such as bakery, meat industry, children's nutrition, pharmaceutical industry, cosmetic industry and energy industry. Amaranth is from the nutritional standpoint, highly prized plant. The content of proteins is about 18%. Amaranth protein is important in terms of higher lysine content, therefore if it is appropriately used in someone´s diet, it can replace animal protein. Carbohydrates of amaranth are listed in quantities of over 60 %, the most important carbohydrate of amaranth is starch, which has an extremely small grain (1 2 ?m) and it is useful for nutrition, where it can be part of easily digestible nutritional beverages and products. Fats of amaranth are in the range of 6 - 8 %. From the dietary point of view, it is important to sustain high content of unsaturated fatty acids and squalene, which is known for its antioxidant and chemoprotective effect. Another components of amaranth oil are phytosterols, which have a preventive effect against atherosclerosis. Other important ingredients of amaranth are substances such as phenolic flavonoid rutin, which increases the resistance of capillary walls and improves the absorption of vitamin C in the intestines. Amaranth is an excellent source of vitamins and minerals. However, Amaranth grain and leaves also contain anti-nutritional and toxic substances. By the influence of the selective breeding, way of storage and processing such substances in the plant gradually decreased. Researches have shown that amaranth has wide preventive effect. It does not cause any allergic reactions and does not contain gluten. For that reason it is suitable for inclusion in the diet of coeliacs. Amaranth contains antihypertensive peptide and in diabetics it reduces the risk of a lack of insulin in the blood and it has been shown and anticancer effect. Eating amaranth has a positive effect on the immune system and body supply of iron. Amaranth is also a good ingredient in nutritional drinks and enteral nutrition. The suitability of this crop in the diet of all age groups is indisputable. In seniors it affects cell regeneration and metabolism, and in children the importance of lysine, which promotes the formation of new brain cells. Amaranth is for its toughness and content of many nutrients, minerals and vitamins referred to as the third crop Millennium, which may be one of the solutions to food shortages in developing countries.
(Z; z)-Solutions
Rohn, Jiří
Fulltext: content.csg - Download fulltextPDF
Plný tet: v1159-12 - Download fulltextPDF
Theoretical Characterization of Enclosures
Rohn, Jiří
Fulltext: content.csg - Download fulltextPDF
Plný tet: v1158-12 - Download fulltextPDF
Purifikace a charakterizace penicilin-G-acylasy exprimované v Escherichia coli a Pichia pastoris
Marková, Zdenka ; Marešová, Helena ; Kyslík, Pavel
The pga gene coding for penicillin G acylase from strain E. coli RE3 was cloned on pPICZA plasmid and expressed in the yeast Pichia pastoris X33. The enzyme was purified from both strains and further characterized
Characterization of the accommodation network in the Rakovník region
Holá, Lucie ; Indrová, Jarmila (advisor) ; Bakos, Tomáš (referee)
The aim of this thesis is to characterize the accommodation network in the Rakovník region and determines, if it corresponds to the tourists' requirements. The introductory part deals with the system of the classification and the categorisation of the accommodation units. The next part describes the Rakovník region and its tourism potential and briefly describes the history of accommodation. The accommodation units are describes and the questionnaire is evaluated in the general part. This questionnaire identifies the demand of the tourists coming to the Rakovník region for the accommodation units. The final part summarizes the situation in the region.

National Repository of Grey Literature : 68 records found   beginprevious59 - 68  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.