Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 92 záznamů.  začátekpředchozí49 - 58dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení bezlepkové diety - přednosti, negativa - z hlediska nutričního zásobení a dále subjektivního vnímání konzumentů
WANDERER, Martin
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou nejčastější nutriční odlišnosti bezlepkové stravy vzhledem k racionální stravě. Dále zmapovat jak vnímají bezlepkovou dietu samotní konzumenti. Bakalářská práce s názvem Hodnocení bezlepkové diety - přednosti, negativa - z hlediska nutričního zásobení a dále subjektivního vnímání konzumentů se v teoretické části zabývá indikacemi bezlepkové diety, obzvlášť celiakií. Dále je práce zaměřená na hodnocení bezlepkové diety a na stručný popis racionální stravy. Praktická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Sběr dat probíhal formou prospektivních záznamů stravy a dotazníkového šetření. Výzkumný soubor obsahoval 10 respondentů, kteří zaznamenávali údaje do vytvořených formulářů. Z 10 respondentů byli 4 muži a 6 žen. Byli rozděleni do dvojic, vždy jeden respondent s bezlepkovou dietou a k němu respondent stravující se běžnou racionální stravou. Respondenti ve dvojicích byli vždy stejného pohlaví a podobného věku. Vyhodnocení prospektivních záznamů stravy probíhalo pomocí programu Nutriservis Profesional. Vyhodnocení dotazníkového šetření probíhalo analyzováním vyplněných formulářů. Do hodnocení dotazníkového šetření byli zahrnuti pouze respondenti dodržující bezlepkovou dietu. Z výsledků prospektivních záznamů stravy vyplývá, že ve 3 z 5 dvojic má lepší příjem energie a živin respondent stravující se racionální stravou. V jedné ze zbývajících dvojic má lepší výsledky respondent s bezlepkovou dietou a v druhé jsou výsledky podobné. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že pro respondenty s bezlepkovou dietou je cena bezlepkových produktů vysoká. Většina z nich dodržuje bezlepkovou dietu přísně, až na jednoho respondenta. Podporu rodiny mají všichni dotázaní respondenti. Zdravotní stav se po zahájení bezlepkové diety zlepšil u všech dotázaných.
Příprava receptury bezlepkového chleba obohaceného o vybrané antioxidanty a posouzení jeho senzorické hodnoty
PECHOVÁ, Klára
Chléb patří k základním potravinám již více než 30.000 let. Připravuje se především pečením, kde důležitou funkci hraje lepek. Gluten neboli lepek je důležitý pro držení plynu v těstě, aby se dosáhlo požadované struktury, textury a objemu. V době, kdy se začalo rozvíjet zemědělství, začala vznikat onemocnění na lepek. Jedním z nejznámější je nesnášenlivost lepku, tzv. celiakie, která postihuje přibližně 1 % světové populace. Příčinou jsou bílkoviny (prolaminy a gluteliny), které tvoří lepek, nacházející se v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Druhou známou nemocí je alergie na lepek, která se často zaměňuje s celiakií. Rozdíl spočívá v rozdílné autoimunitní reakci na přítomnost lepku, kdy při alergii na lepek se tvoří imunoglobuliny IgE a nedochází k poškození sliznice tenkého střeva. Jedinou možnou léčbou pro pacienty s onemocněním se stává přísná bezlepková dieta. Bezlepkové chleby a pečivo jsou jednou z hlavních potravin pro celiaky a alergiky. Příprava těsta chlebů bez lepku bývá náročná. Správná volba surovin hraje důležitou roli, aby splňoval senzorické vlastnosti. Cílem diplomové práce bylo připravit vhodné receptury obohacené o vybrané zdroje antioxidantů. Celkem bylo připraveno šest různých receptur, jak z obilných bezlepkových mouk, tak i luštěninových. Kurkuma a slupky z červené cibule byly vybranými zdroji antioxidantů. V praktické části je provedeno senzorické hodnocení všech vzorků chleba. Pozitivně proběhlo samotné vyhodnocení dotazníku. Kdy se potvrdila vhodnost surovin a postupů při přípravě těsta i pečení. Na základě testů DPPH a FRAP byla vyhodnocena antioxidační aktivita u všech bezlepkových chlebů. Chleby obohacené o slupky z červené cibule vykazovaly nejvyšší antioxidační aktivitu jak v základním chlebu, tak i v základním chlebu s luštěninovými moukami. Tudíž lze říci, že cibulové slupky efektivně zvyšují antioxidační aktivitu. V závěrečné části se provedlo finanční ohodnocení všech šesti druhů bezlepkových chlebů na základě použitých surovin vůči již zakoupenému v obchodě. Na základě tohoto zjištění, lze konstatovat, že domácí příprava je levnější varianta.
Zdravotní přínosy a rizika dodržování bezlepkové diety
Pechová, Tereza ; Tomešová, Jitka (vedoucí práce) ; Kužela, Lubomír (oponent)
Během posledních zhruba deseti let dodržuje stále větší procento světové populace bezlepkovou dietu. Na jedné straně je příčinou častější diagnostika celiakie, alergie na lepek nebo neceliakální glutenové intolerance, na druhé straně módní trend, který spojuje bezlepkovou dietu se zdravým životním stylem, redukcí tělesné hmotnosti nebo lepek označuje za látku přímo ohrožující zdraví člověka. Bakalářská práce formou rešerše zpracovává recentní údaje z literatury jak o jednotlivých nosologických jednotkách, které dodržování bezlepkové diety vyžadují, tak také oprávněnost či nepodloženost vyloučení lepku ze stravy bez zdravotní příčiny.
Bezlepková dieta - fakta a mýty
Hejduk Bobková, Barbora ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo získat ucelený pohled na bezlepkovou dietu a potvrdit nebo vyvrátit tvrzení, že se z bezlepkové diety stal módní trend ve výživě. V teoretické části je vysvětlen vztah bezlepkové diety a onemocněních způsobné nesnášenlivostí lepku. Větší pozornost je věnována nejzávažnějšímu z nich, celiakii, jejíž jedinou léčbou je bezlepková dieta. Rešerší obvykle dostupných zdrojů pro širokou veřejnost vznikl seznam a popis nejčastěji se objevujících mýtů kolem bezlepkové diety, který byl konfrontován s fakty vycházejících z medicínského pohledu. V řešení práce bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření na vzorku zákazníků nakupujících bezlepkové potraviny v prodejně Sklizeno, v jídelně České národní banky, na náhodném vzorku lidí, kteří řeší zdravý životní styl a klientů soukromých nutričních poraden se zkušenostmi s bezlepkovou dietou. Pomocí dotazníku bylo sledováno povědomí o bezlepkové dietě, znalosti o ní, zkušenosti, důvody, co respondenty při rozhodování ovlivnilo. Obzvlášť pak u skupiny respondentů, kteří drželi dietu bez diagnostikovaného onemocnění, jehož terapií by byla BLD. Bezlepkovou dietu někdy v životě držela většina dotazovaných - 72 %. Z tohoto celkového počtu nemělo 50 % lékařsky diagnostikováno onemocnění, jehož léčba by tuto dietu vyžadovala. Z celkového...
Nebioptická diagnostika celiakie a dodržování bezlepkové diety
Jakešová, Andrea ; Szitanyi, Peter (vedoucí práce) ; Frühauf, Pavel (oponent)
BAKALÁŘSKÉ PRÁCE V ČESKÉM JAZYCE Tato bakalářská práce se zabývá nebioptickou diagnostikou celiakie a dodržováním bezlepkové diety v dětském věku. V teoretické části jsou popsány základní poznatky o celiakii, o jejím výskytu, klinickém obrazu, diagnostice a prevenci. V teoretické části jsou dále popsány zásady bezlepkové diety, značení bezlepkových potravin a finanční náročnost tohoto dietního režimu. Výzkumná část je věnována problematice dodržování bezlepkové diety u dětských pacientů. Cílem výzkumné části je zjistit dodržování bezlepkové diety u dětských pacientů s celiakií a porovnat, zda se liší u pacientů s bioptickou a nebioptickou diagnostikou. Sběr dat byl realizován pomocí dotazníku, který byl vybraným respondentům zaslán poštou. Získaná data byla zaznamenána formou grafů. Ze souboru 50 oslovených pacientů byla získána data od 38 z nich. Zjistila jsem, že bezlepkovou dietu vědomě porušuje 24 % procent dotazovaných. Nebyl zjištěn rozdíl v dodržování diety mezi pacienty s biopsií a bez ní. Celkem 58 % procent dotazovaných považuje přechod na bezlepkovou dietu jako náročný. Jako hlavní problém při dodržování bezlepkové diety byla zjištěna vysoká cena bezlepkových potravin. Z výsledků vyplývá, že je většina dotazovaných dobře poučená o celiakii a bezlepkové dietě. Edukace nově...
Komentovaný překlad textu Against the grain; Michael Specter, New Yorker, 2014
Šromová, Kateřina ; Mraček, David (vedoucí práce) ; Jettmarová, Zuzana (oponent)
Tato bakalářská práce sestává ze dvou hlavních částí: z překladu z angličtiny do češtiny a odborného komentáře. Překládaným textem je článek Michaela Spectera s názvem Against the Grain publikovaný na webových stránkách magazínu The New Yorker. Článek se zabývá aktuálním trendem bezlepkové stravy. Komentář obsahuje překladatelskou analýzu zdrojového textu, popis překladatelské metody, popis a odůvodnění provedených překladatelských posunů a dále specifikuje jednotlivé typy překladatelských problémů.
Celiakie- zdravotní problémy neolitické stravy u dnešního člověka
Polanská, Helena ; Brůžek, Jaroslav (vedoucí práce) ; Sedlak, Petr (oponent)
Celiakie je zánětlivé onemocnění střeva, které se projevuje u geneticky disponovaných jedinců. Manifestace celiakie je podmíněna konzumací stravy s obsahem lepku, jenž je pro toto onemocnění spouštěcím faktorem. Lepek je obsažen v obilných zrnech pšenice, ječmene a žita a v původní stravě lovců sběračů se nevyskytoval. Obilná zrna se stala trvalou součástí stravy až se zavedením zemědělské tradice, v období neolitu. Některé společnosti byly však založené na konzumaci bezlepkových plodin, a byly tak dlouhodobě chráněny. Dnes je celiakie rozšířena globálně, i v populacích s tradiční konzumací kukuřice či rýže, a riziko jejího vzniku má vztah ke spotřebě pšenice.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 92 záznamů.   začátekpředchozí49 - 58dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.