Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 66 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Consumer expenses of Czech and Slovak households on concrete goods after admission into the European Union
Peľak, René ; Nečadová, Marta (vedoucí práce) ; Krameš, Jaroslav (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vývoj spotřebních výdajů na alkoholové nápoje a tabák českých a slovenských domácností po jejich vstupu do Evropské unie. Práce je rozdělená do dvou části. V první, teoretické části jsou vysvětlene jednotlivé pojmy, metodika a charakteristiky jednotlivých ukazatelů. Praktická část je věnovaná analýze vývoje spotřebních výdajů na zvolenou skupinu statků v období 2004 - 2016. Na závěr praktické části dochází ke komparaci podílu výdajů na konečné spotřebě domácností mezi Českou a Slovenskou republikou. V závěre práce dospíva k tomu, že spotřeba těchto statků není citlivá na změny cen.
Stravování mladších dětí v rámci školy
Vondráčková, Irena ; Vysoká, Lenka (vedoucí práce) ; Nejedlá, Marie (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá stravováním mladších dětí v rámci školních zařízení. V teoretické části jsou popsány výživová doporučení pro makro a mikronutrienty, jejich referenční hodnoty pro příjem živin týkající se dětí mladšího školního věku a významné druhy potravin v dětské výživě. Dále jsou shrnuty výsledky významných studií a výzkumů, které se zabývají výživou a stravováním dětí v České republice. Na konci teoretické části je zmíněna historie a legislativa školního stravování a popis projektu Zdravá školní jídelna. Praktická část hodnotí, jak si vedou školní jídelny zapojené ve výše zmíněném projektu. Hodnocení probíhá na základě podrobného rozboru získaných dokumentů od čtyř základních škol, které souhlasily se spoluprací. Výsledky výzkumu jsou vyhodnocením spotřebních košů za období před a po zapojením do projektu, jídelních lístků a rozhovorů s vedoucími školních jídelen. Klíčová slova: školní stravování, dětská výživa, školní jídelny, spotřební koš
Mléko a mléčné výrobky ve stravě mládeže ve věku 11 - 15 let na Základní škole Domažlice, Komenského 17
Rybárová, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na téma Mléko a mléčné výrobky ve stravě žáků ve věku 11 - 15 let. Teoretická část se z obecného hlediska zabývá chemickou skladbou mléka a charakterizuje vybrané druhy mléčných výrobků spolu s jejich účinky na lidské zdraví. Praktická část je zaměřena na výzkum, zda existují statisticky významné rozdíly v konzumaci mléka a mléčných výrobků z hlediska genderu, věku a přístupu k mléku a mléčným výrobkům v rodinách. Výzkum se dále zabývá zjištěním úrovně znalostí probandů o složení a vlivu mléka na lidský organismus. Výzkumný vzorek tvoří 240 žáků ze Základní školy Domažlice, Komenského 17. Výsledky ukazují, že gender, věk ani přístup k mléku a mléčným výrobkům v rodinách nemají vliv na konzumaci mléka a mléčných výrobků jednotlivých probandů. Na základě zjištěných faktů je navržena edukační jednotka, jejíž cílem je zvýšení povědomí žáků 2. stupně základních škol o mléce.
Současné problémy školního stravování v ČR a vize jeho dalšího vývoje
Strosserová, Alena ; Trojan, Václav (vedoucí práce) ; Marádová, Eva (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování v celé České republice. Pomocí dotazníkového šetření byly zmapovány problémy školního stravování a stanoveny ty nejzávažnější, které se mohou stát rizikem pro tento ve světě ojedinělý obor. Rozsáhlý popis situace v oblasti školního stravování v ČR odhalil velké množství problémů, se kterými se pracovníci potýkají a hledají optimální řešení. Dotazníkový průzkum pak ukázal, které problémy jsou řešitelné v praxi, a ty, které se samy nevyřeší, ale potřebují změnu systému, řízenou státními orgány. Jako největší problém, který prokázalo dotazníkové šetření i dodatečný rychlý průzkum, je vysoký věk pracovníků ve školním stravování a absence nových mladých lidí, kteří by kontinuálně přebírali zkušenosti a nahradili odcházející pracovníky. Výsledky průzkumu ukázaly, že příčinou tohoto problému je nedostatečné finanční ohodnocení a nízká společenská prestiž tohoto povolání. Oboru chybí pozitivní motivace pro získávání nových pracovníků, a ten se začíná potýkat s nedostatkem kvalifikovaných lidí, potřebných k zajištění provozu v zařízeních školního stravování.
Příjem bílkovin v jídelníčcích školních jídelen
KULICHOVÁ, Štěpánka
Bakalářská práce se zaměřuje na příjem bílkovin v jídelníčcích školních jídelen. Prvním cílem mé bakalářské práce je zmapovat množství bílkovin v jídelníčcích školních jídelen. Druhým cílem je posoudit pozorováním dětí, kolik snědí bílkovinných potravin ve školní jídelně. Třetím cílem je porovnat jídelníčky tří vybraných školních jídelen. V teoretické části bakalářské práce se zaměřuji na základní informace o bílkovinách, jako je například rozdělení bílkovin, metabolismus bílkovin, využitelnost bílkovin, jejich potřeba, nedostatek a nadbytek a potřeba bílkovin v dětském věku. Dále uvádím jednotlivé bílkovinné potraviny i v souvislosti se spotřebním košem. K dosažení cíle praktické části bakalářské práce jsem využila získané jídelníčky od tří vybraných školních jídelen z Prahy. Získaná data jsem zpracovala v nutričním programu Nutriservis a dostala tak údaje o množství bílkovin v jídelníčcích jednotlivých školních jídelen. Pozorováním dětí v těchto školních jídelnách jsem získala přehled o tom, kolik snědí bílkovinných potravin. Bakalářská práce by mohla v budoucnu sloužit jako inspirace pro vedoucí školních jídelen. Dle výsledků výzkumu se ukázalo, že jedna ze tří pozorovaných školních jídelen splňuje složením bílkovin v jídelníčku optimální hodnoty dle spotřebního koše. Ale děti snědí ve skutečnosti méně bílkovinných potravin, než je tato optimální hodnota.
Ekonomický přínos informační a komunikační technologie v zařízeních školního stravování
Pínová, Hana ; Mach, Václav (vedoucí práce) ; Svoboda, Petr (oponent)
NÁZEV: Ekonomický přínos informační a komunikační technologie v zařízeních školního stravování AUTOR: Hana Pínová KATEDRA: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA - Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: PaedDr. Václav Mach ABSTRAKT: Závěrečná práce se zabývá prověřením a vyčíslením ekonomických dopadů při použití informačních a komunikačních technologií ve školních jídelnách. Bakalářská práce se věnuje moderním technologiím a jejich přínosu pro chod a maximální efektivitu při jejich využívání ve školních jídelnách. Vychází z dotazníkového šetření ve třech vybraných krajích České republiky, jehož cílem je zmapování situace v oblasti vybavenosti školních jídelen technikou, specializovaným softwarem, respektive dalšími technologiemi. Bakalářská práce přináší odpověď na otázku, zda jsou informační a komunikační technologie ekonomickým přínosem pro školní jídelny. Pro výpočet ekonomického přínosu je vytvořen jednoduchý kalkulátor, který mohou pro svou práci použít ředitelky či vedoucí školních jídelen. KLÍČOVÁ SLOVA: ICT (informační a komunikační technologie), kalkulátor, efektivita, textový editor, tabulkový editor, strávník, spotřební koš, identifikační karta, identifikační čip, školní stravování, terminál
Impacts of 2016 VAT cut on selected groceries in Slovakia
Tóth, Michal ; Štěpánek, Pavel (vedoucí práce) ; Hájek, Jan (oponent)
Diplomová práce analyzuje dopady snížení daně z přidané hodnoty na vybrané potraviny na Slovensku v roce 2016. Porovnává složení spotřebního koše a nákupních seznamů koncových spotřebitelů před legislativní úpravou a po ní nebo preference spotřebitelů při výběru potravin do koša produktů s nižší DPH. Dále zkoumá dopady na koncové ceny potravin, kterých se snížení daňové sazby dotčilo a také ceny potravin, které jsou složením podobné, ale stále jsou v pásmu základní daňové sazby. Komparativní analýza ukázala, že snížení daně se do koncových cen promítlo přibližně v 96% míre. Teoretická část sa zabývá charakteristikou a systémem daně z přidané hodnoty, historickým vývojem v slovenských zákonech nebo dopadem úpravy sazeb DPH v zahraničí. Závěr obsahuje zhodnocení výsledků komparativní analýzy a dotazníkového šetření.
Spotřební koš cykloturisty v ČR
Holečková, Petra ; Jarolímková, Liběna (vedoucí práce) ; Mourek, Daniel (oponent)
Diplomová práce s názvem Spotřební koš cykloturisty v České republice se zabývá vytvořením spotřebního koše, jenž obsahuje nejčastější výdaje cykloturistů při jejich cyklodovolených a cyklovýletech po České republice. V rámci práce bylo provedeno dotazníkové šetření mezi českými cykloturisty, jehož výsledky jsou v práci zanalyzovány.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 66 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.