Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 43 záznamů.  začátekpředchozí34 - 43  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vinařství Lahofer Dobšice u Znojma
Musilová, Michaela ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Kalousek, Miloš (vedoucí práce)
Tématem bakalářské práce je návrh vinařského domu pro Vinařství Lahofer – Dobšice u Znojma. V rámci ateliérové práce předmětu AG33 byla již vypracována studie na dané téma, která je tímto projektem rozšířena o Dokumentaci pro stavební povolení a Dokumentaci pro provádění stavby. Dle zadání projektu byla řešena jak výrobní, tak veřejná část objektu – hlavní vstupní prostory s prezentací vinařství, také restaurace a ubytovací prostory pro návštěvníky. Části veřejná a výrobní jsou pak nepřímo propojeny prostory s administrativní funkcí. Navržená stavba se nachází v místě stávajících vinic. Objekt je tvořen dvěma hlavními křídly, které půdorysně kopírují základní kompoziční osy. Objekt je v severní části částečně zasazen do terénu, což může být výhodou při vytváření vhodného prostředí pro výrobu, zrání a skladování vína. Dvě hlavní části stavby - veřejná a výrobní - jsou architektonicky odlišeny především mírou prosvětlení a částečně použitými povrchovými materiály. Nejtransparentnější je tedy jižní fasáda, kde se nachází hlavní vstup pro návštěvníky. Střecha mění svoji výšku v závislosti na terénu, což podpoří dynamiku objektu.
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM BRNO
Vojtěšek, Jiří ; Žák, Libor (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Město Brno bylo od nepaměti centrem moravského vinařství. Nový návrh vinařského centra reaguje na tuhle skutečnost a reprezentuje majestátnost vinařství ve své plné kráse. Respekt k přírodě, láska k tradici a řádu-milovnost jsou hlavní aspekty designu. Návrh se ve své podstatě otevírá pro veřejnost, nicméně potřebná skromnost je zachována. Naopak uzavřenost výrobní části uchovává tajemství hluboké tradice pěstování a výroby vína. Navržené stavby slouží k výrobě, skladování vína, administrativě spojené s výrobou, degustaci a prodeji vína, konferencím, ubytování a v neposlední řadě wellness a jiným aktivitám. Velikost objektu je výsledek optimální koncepce, která nenarušuje historickou zástavbu okolí. Je kladen důraz na minimalizaci nákladů ať už při výstavbě, tak při provozu. Půdorysný tvar připomínající písmeno L je orientován nádvořím směrem na západ. Vzniká zde unikátní prostor vinařského dvoru s širokým schodištěm. Tento amfiteátr může sloužit k sezónním výstavám, poutím či místní hodové zábavě. Dvůr je propojen s ulicí Hlinky podchodem, který parafrázuje historické vstupní portály do sklepů. Severní část objektu se zakusuje do terénu a spojuje původní sklepy s novými prostory. Malé úzké okna odráží požadovanou uzavřenost, stejně tak jak tomu bylo se sklepními objekty na Jižní Moravě po dlouhá staletí.
Bordeaux - kraj vína
Šulová, Michaela ; Kalfiřtová, Eva (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Tématem bakalářské práce je vinařská oblast Bordeaux. Cílem této bakalářské práce je zjistit, proč je Bordeaux tolik úspěšné ve výrobě jakostních vín, jak se vyrábějí jednotlivé druhy vína a jaké oblasti AOC jsou ve vinařském kraji Bordeaux. Předpoklady pro úspěšné dosažení cílů práce jsou rešerše v odborné literatuře a také praktické návštěvy vinařství na stáži. První část práce se zaměřuje na historii vinařského kraje, jeho geografické vymezení, půdní typy a výhodné klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Druhá část práce se zabývá vínem z hlediska výroby, jsou zde představeny odrůdy vína, směsi a samotná výroba vína. Další část práce se zaměřuje na známkování vína, jeho řazení, označování jakosti bordeauxských vín a na etiketu. Poslední část práce popisuje rozdělení vinařských oblastí do jednotlivých AOC a do podoblastí. Nakonec je rozebrána degustace vína Bordeaux. Přínosem této práce je ověření významu tradice vína ve Francii a zjištění rozdílnosti této tradice ve francouzské a české společnosti.
Stanovení obsahu rtuti v materiálech v jednotlivých fázích výroby vína, geochemie rtuti ve vinici
Buchtová, Jana ; Mihaljevič, Martin (vedoucí práce) ; Száková, Jiřina (oponent)
Práce je zaměřena na mobilitu rtuti ve vinici a na sledování obsahu rtuti v materiálech z jednotlivých fází výroby vína. Analyzovány byly vzorky půdy, biomasy, réví (jednoleté dřevo), listů, neporušených bobulí hroznů, hroznů vylisovaných, kaly moštu a vína a čtyři vzorky z výroby bílého vína. Vzorky pocházejí z oblastí Malých Žernosek a Rudoltic nad Bílinou, popř. kapalné vzorky z Chrámců u Mostu, v severních Čechách. Cílem bylo stanovit a vyhodnotit změny obsahů rtuti v prostředí vinice a v průběhu výroby vína. S tím souviselo najít vhodnou analytickou metodu pro stanovení rtuti ve víně a jeho fázích. Pro stanovení rtuti v pevných vzorcích byl využit jednoúčelový analyzátor AMA 254, pracující na principu sledování absorpce UV záření studenými parami rtuti. Kapalné vzorky byly nejprve připravovány na analýzu pomocí přístroje PSA Millenium Systém, pracujícímu na principu fluorescence studených par rtuti. Tento analytický přístup však nebyl použitelný. Proto byla rtuť z kapalných vzorků nejprve zachycena na pozlacený amalgamátor, a následně stanoven obsah rtuti analyzátorem AMA 254. Výsledky obsahů rtuti u půdy a biomasy prokázaly přednostní zachycení rtuti na organickou hmotu. Rostlina révy vinné potvrdila zachycení rtuti především na listech a slupkách bobulí. Obsah rtuti na celých bobulích z Rudoltic u...
Stavba v krajině - Winery
Zelenková, Jitka ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Projekt řeší návrh malého vinařství rodinného typu na pozemku v blízkosti obce Strachotín, na břehu Novomlýnských nádrží. Pozemek o rozloze 35,9ha se rozléhá od nábřeží přes terénní zlom vysoký cca 30 metrů až po vinice nacházející se nahoře nad vodní nádrží a poskytující úžasný výhled na Pálavské Vrchy. Jednou ze základních myšlenek bylo propojení vinic s nábřežím a snaha o využití a oživení obou částí pozemku. Proto byly navržené objekty rozděleny na dvě části - vinařské centrum zahrnující výrobní, prezentační, prodejní a společenské prostory nahoře mezi vinicemi a dole na nábřeží jako doplňková funkce restaurace s ubytováním (cyklopenzion). Vinařské centrum Objemové řešení vinařského centra vychází z tradičního archetypálního tvaru - jednoduchá hmota se sedlovou střechou. Jedná se o 4 základní objemy, které díky vzájemným posunům, pootočení a asymetrickým střechám evokují panorama Pálavy a poskytují optimální výhledy s otevřením na jih. Vzájemné odsazení výrobní haly a návštěvnického centra umožňuje volný průchod a postupně se otevírající výhled.
Stavba v krajině - Winery
Čermáková, Anna ; Boleslavská, Yvona (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Objekt spojující v sobě výrobu vína, ubytování a restauraci se nachází uprostřed vinice s výhledem na Novomlýnskou nádrž a Pálavské vrchy. Součástí návrhu jsou i drobné stavby v krajině, které nabízí jeho uživateli přidanou hodnotu ve vnímání kulturní krajiny. Základní myšlenkou samotného vinařství je křižovatka, která spojuje čtyři cesty, z nichž každá je určena jinému uživateli.
Viniční majer v Jaroslavicích
Koževnikovová, Natálie ; Sochor, Jan (oponent) ; Foretník, Jan (vedoucí práce)
Majer neboli panský dvůr, se používal pro označení rozlehlé usedlosti mimo intravilán obce. Většinou šlo o samostatnou hospodářskou jednotku, nezávislou na okolí. Návrh navazuje na tuto tradici a zároveň se odkazuje na kontinuitu místa a rodinné vinařské tradice. Jeho hlavním tématem je vytvoření dvou dvorů přímo navazujících na budovu bývalé cihelny. První z nich slouží pro rodinu a hospodářské účely, druhý pro návštěvníky.
Stavba v krajině - Winery
Drholecká, Monika ; Herzanová, Pavla (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Návrh moderní budovy vinařství plnící vysoké architektonické a funkční požadavky.
Stavba v krajině - Winery
Brus, Lukáš ; Herzanová, Pavla (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Návrh moderní budovy vinařství plnící vysoké architektonické a funkční požadavky.
Stavba v krajině - Winery
Mikláš, Jan ; Vojtová, Lea (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá optimálním návrhem řešení viničního hospodářství ve vinařské oblasti Strachotín. Cílem je využití přírodního potenciálu CHKO Pálava a vodního díla Nové Mlýny s podporou rozvoje agroturistiky v oblasti. Teoretická část diplomové práce zahrnuje rozbory, průzkumy a vývoj oblasti, problematiku výroby a zpracování vinné révy. Praktická část obsahuje soubor problematických výkresů, použité technologie a materiály pro zabezpečení správného plnění funkce stavby.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 43 záznamů.   začátekpředchozí34 - 43  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.