Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výběr potravin ve výživě sportovců
Mašková, Dominika
Tato bakalářská práce je zaměřena na výběr potravin ve výživě sportovců, především na rozdíly v potřebě živin a energie u silových a vytrvalostních sportů. První dvě kapitoly jsou věnované zásadám racionální výživy a základním složkám potravin. Třetí kapitola popisuje energetický metabolismus během fyzické zátěže. Další kapitoly zahrnují specifika v příjmu základních živin ve výživě sportovců, včetně pitného režimu. Dále jsou v těchto kapitolách popsány odlišnosti v načasování a výběru potravin před zátěží, v průběhu zátěže a po zátěži se zaměřením na rozdíly v silových a vytrvalostních sportech. Šestá kapitola je věnována problematice funkčních a fortifikovaných potravin. Poslední kapitola je zaměřena na doplňky stravy a jejich využití ve výživě sportovců.
Doplňky stravy pro sportovce
Bartl, Martin
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku racionální výživy, výživy sportovců a doplňků stravy pro sportovce. V první kapitole se věnuji základům a principům racionální výživy, společně se základními složkami potravy, kde popisuji jejich složení, účinky a rozdělení. V druhé kapitole se zaměřuji na energetický metabolismus organismu, kde na výživu dívám z energetického hlediska. Třetí kapitola obsahuje specifika příjmu základních živin ve sportovní výživě. Zde analyzuji rozdíly racionální a sportovní výživy. Poslední kapitola se týká vybraných doplňků stravy pro sportovce. Zaměřuji se na hlavní účinky, cílové skupiny uživatelů, vhodné dávkování a složení doplňků stravy.
Výživa českých elitních maratonských běžců a běžkyň
Gräfová, Martina ; Červinka, Pavel (vedoucí práce) ; Kaplan, Aleš (oponent)
Název: Výživa elitních českých maratonských běžců a běžkyň Cíle: Teoretická část bakalářská práce shrnuje dostupné informace o výživě vytrvalostních sportovců. V praktické části je proveden rozbor stravovacích návyků českých elitních maratonských běžců a běžkyň. Cílem práce je zjistit, zda se tito sportovci orientují v základech sportovní výživy, jak se stravují ve dnech před závody a zda využívají některý z předzávodních dietních režimů. Metody: Výzkum je proveden pomocí dotazníku, který byl v elektronické podobě zaslán vybraným českým maratoncům v období před závodní sezónou 2020. Výsledky: Dotazník vyplnilo dvanáct oslovených českých elitních maratonských běžců, šest žen a šest mužů. Výsledky ukázaly, že sportovci se o své stravování zajímají, zejména před závody, kdy zvyšují příjem tekutin, ale většinou nemanipulují s příjmem sacharidů ani jiných živin. Téměř všichni oslovení, nejen pouze před závodem, ale i v průběhu celého roku, užívají doplňky stravy, nejčastěji BCAA. Pouze 30 % ze sledovaných sportovců využívá před závody superkompenzační sacharidovou dietu. Přibližně týden před závodem snižují příjem sacharidů o 20-30 %, 3-4 dny před závody příjem sacharidů zvyšují o 20-30 % oproti obvyklým hodnotám. Klíčová slova: sportovní výživa, maraton, předzávodní strava, sacharidová superkompenzace
Vliv MCT na vytrvalostní výkon
Holá, Kateřina ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Brandejský, Petr (oponent)
MCT tuky jsou triglyceridy, jejichž délka řetězce se pohybuje mezi 6 až 12 atomy uhlíku. V trávicím traktu se MCT tuky mění na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, jsou rychle vstřebávány a portálním žilním systémem transportovány přímo do jater, proto se do tukové tkáně neukládají. Kromě toho mohou tyto mastné kyseliny procházet mitochondriální membránou jater a svalů nezávisle na karnitinovém přenašeči, čímž se stávají velmi snadno dostupným zdrojem energie. Vytrvalostní sportovci si během výkonu snaží udržovat maximální zásoby glykogenu, proto by právě užívání těchto suplementů jako rychlého zdroje energie mělo vést ke zlepšení vytrvalostního výkonu. Cílem práce je poskytnout objektivnější pohled na převažující trendy a rozdílné závěry dílčích vědeckých studií a objasnit tak vliv MCT na sportovní vytrvalostní výkon. Práce je koncipována jako meta-analýza založená na shromažďování dat z již dříve publikovaných odborných studií zabývajících se MCT tuky v souvislosti se sportovním vytrvalostním výkonem. Pro vyhledávání těchto studií byla použita medicínská elektronická databáze PubMed a multioborová databáze EBSCO a Google Scholar. Meta-analýza neprokazuje jednoznačný vliv užívání MCT tuků na zlepšení vytrvalostního výkonu. Dvě provedené studie pozitivní vliv MCT tuků na vytrvalostní výkon...
Výživové ukazatele u výkonnostních triatlonistů
Skuhrová, Tereza ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Matoulek, Martin (oponent)
Tato bakalářská práce si dává za cíl zjistit výživové ukazatele výkonnostních triatlonistů a porovnat je s nesportujícími jedinci. Dalším cílem je poukázat na důležitost správné výživy ve vytrvalostním sportu a zhodnotit potřebu doplňků stravy. Práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány hlavní složky výživy a jejich spojitosti s energetickým metabolismem s důrazem na vliv výživy v triatlonu. V praktické části jsou shrnuty výsledky, které byly získány rozborem jídelníčku 8 výkonnostních triatlonistů a 8 nesportujících jedinců. Věk respondentů byl mezi 26 a 37 lety. Výsledky poukazují na to, že obě skupiny mají vyšší energetický příjem, než udávají normy. Obě skupiny konzumují přibližně o 100 % více živočišných složek bílkovin a tuků, než je doporučeno a zároveň mají nevyrovnaný příjem mikronutrientů. Pomocí krátkého dotazníku bylo navíc zjištěno, že 50 % respondentů není spokojeno s dostupností informací o sportovní výživě, přičemž z 54 % používají jako hlavní zdroj informací internet a pouze ze 13 % čerpají z odborné literatury. Klíčová slova: triatlon, sportovní výživa, vytrvalostní výkon, doplňky stravy, pitný režim
Rozdíly ve výživě české reprezentace ve sportovním lezení a výkonnostních lezců
Kuncířová, Veronika ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato diplomová práce hodnotí výživu české reprezentace ve sportovním lezení. Hlavním cílem je zmonitorovat kvantitativní i kvalitativní složení stravy české reprezentace ve sportovním lezení a zjištěné výsledky porovnat s průměrnou skupinou výkonnostních lezců a lezkyň. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá morfologickou a funkční charakteristikou sportovního lezce. Rovněž pojednává o specifických nutričních požadavcích, které se k tomuto sportu vážou. Praktická část se skládá z vyhodnocení dat, získaných na základě rozboru antropometrického měření, krátkého dotazníku a pětidenního stravovacího záznamu. Antropometrické měření porovnávalo tělesné proporce respondentů, dotazníky měly za cíl vyhodnotit zájem jedinců o výživu a charakter lezeckých tréninků, jídelníčky mapují energetickou bilanci a nutriční složení přijímané stravy. Stravovací záznamy byly vyhodnoceny v software Nutri Pro Expert. Zkoumané hodnoty z obou skupin byly porovnány mezi sebou a dále byly srovnány s doporučeními pro danou populaci. Účelem bylo zjistit jak míru plnění výživových doporučení české reprezentace, tak rozdíly mezi vrcholovými sportovci a průměrnou lezeckou skupinou. Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi stravováním české reprezentace a průměrné výkonnostní lezecké skupiny rozdíly skutečně existují....
Praktické aspekty vysokosacharidové diety ve vrcholovém sportu
Jurková, Kateřina ; Vítek, Libor (vedoucí práce) ; Kovářová, Lenka (oponent)
Název práce: Praktické aspekty vysokosacharidové diety ve vrcholovém sportu Práce se zabývá tématem sportovní výživy, kdy po přehledném souhrnu aktuálních vědeckých obecně přijímaných doporučení se v praktické části opírá o ukázku současného stavu sportovní výživy na příkladu basketbalového družstva mužů a následně spojuje poznatky z teorie a výsledků analýzy jídelníčků současného výživového stavu souboru. Cílem analytické části práce bylo zjistit individuální a následně průměrné údaje sledovaného souboru, a to z hlediska makro i mikronutrientů prostřednictvím týdenního zápisu jídelníčku. Tato data byla statisticky zpracována pomocí programu Sportvital-Nutrition (http://www.bonfit.cz/), jehož databáze obsahuje nejúplnější informace o složení jednotlivých potravin a jídel a který umožňuje analýzu až 30 nutričních parametrů. Hlavním cílem aplikační části práce poté bylo na základě teoretických východisek a analýzy sebraných jídelníčků navrhnout a propočítat vzorový jídelníček na sedm vzorových dní pro vrcholové sportovce, a to na základě předem stanovených a definovaných kritérií. Těmito kritérii bylo dodržení zásad zdravé výživy, tedy především pestrost, pravidelnost a přiměřenost, dále vhodný poměr makroživin, a to s respektováním doporučení vysokosacharidové diety pro sportovce a také naplnění...
Změna tělesné hmotnosti a tělesného složení během tréninku vzpírání a výživa v silovém sportu
Vašků, Karolína ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Petráková Doležalová, Radka (oponent)
Tato bakalářská práce monitoruje změny v tělesné hmotnosti a tělesném složení během tréninku u vrcholových sportovců, konkrétně u tří žen a čtyř mužů z české reprezentace ve vzpírání. Teoretická část popisuje složky kompozice těla, základní metody a výpočty pro jeho zjištění. Dále jsou v práci zmíněny energetické substráty využívané při vzpírání a základy výživy včetně vhodných výživových doplňků pro silové sportovce. V praktické části jsme pomocí nástroje pro měření bioelektrické impedance vyhodnocovali skutečné složení těla a energetické potřeby jednotlivců v sérii tří přesně stanovených měření - před tréninkem, po tréninku a po jídle. Výsledky našeho kvalitativního výzkum potvrzují, že energetické nároky silových sportovců jsou daleko vyšší, než se předpokládalo. Minimální kalorické potřeby získané pomocí přístroje In Body 230 jsme porovnali s hodnotami prediktivní rovnice Harrise-Benedicta (HBE) a poukázali na značné odchylky ve výpočtu bazálního metabolismu a nesprávnost výsledků této rovnice. U HBE jsme u většiny zaznamenali podhodnocení ve srovnání s měřením In Body. Dále jsme potvrdili skutečnost, že index BMI nelze u také u vzpěračů použít z důvodu nadprůměrného množství svalové tkáně v jejich tělech. Průměrná hodnota BMI všech měřených probandů činila 30,2 kg/m2 , což signalizuje obezitu...
Výživa ve fotbalu
Kocourek, Lukáš ; Šteffl, Michal (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Výživa ve fotbalu Cíle: Hlavním cílem této práce bylo shromáždit dostupné informace a doporučení o výživě ve fotbalu. Dalším cílem bylo sestavit vzorový jídelníček pro hráče fotbalu s popisem návodu, jak tento jídelníček individuálně sestavit. Metody: Bakalářská práce je realizována jako přehledová studie. Pro získání relevantních informací týkajících se problematiky byla studována odborná a populárně naučná literatura. Výsledky: Byl předložen stručný přehled o možnostech výživy ve fotbale s vzorovým jídelníčkem a návodem, jak tento jídelníček individuálně sestavit. Závěr: V současné době pravděpodobně neexistuje univerzální stravovací plán, který by fungoval pro všechny sportovce ideálně. Je třeba dbát na individuální přístup a především na aktuální zdravotní stav jedince. Klíčová slova: sportovní výživa, jídelníček, individuální přístup
Zhodnocení výživy reprezentačních a rekreačních vytrvalostních běžců
Jančová, Jana ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Martinča, Jozef (oponent)
Tato závěrečná práce je zaměřena na zhodnocení výživy reprezentačních a rekreačních vytrvalostních běžců. První část je zaměřena teoreticky. Pojednává se zde o obecných pojmech, jejichž znalost je pro pochopení této práce velmi důležitá. Od obecných pojmů práce přechází ke specifické sportovní výživě zaměřené na vytrvalostní zátěž. Praktická část hodnotí výsledky získané od respondentů. Jedná se o rozbor čtyřdenního jídelníčku u dvou skupin s následným srovnáním a zhodnocením. Zástupci první skupiny jsou reprezentační vytrvalostní běžci. Jídelníčky respondentek, které se závodně věnují vytrvalostnímu sportu, konkrétně orientačnímu běhu jsou srovnávány se skupinou rekreačních běžců. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, zda se stravovací zvyklosti reprezentačních vytrvalostních běžců a rekreačních běžců liší a pokud ano, tak do jaké míry. Klíčová slova: běh, vytrvalost, výkon, sportovní výživa, jídelníček

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.