Název:
Výživa českých elitních maratonských běžců a běžkyň
Překlad názvu:
Nutrition of Czech Elite Marathon Runners
Autoři:
Gräfová, Martina ; Červinka, Pavel (vedoucí práce) ; Kaplan, Aleš (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Název: Výživa elitních českých maratonských běžců a běžkyň Cíle: Teoretická část bakalářská práce shrnuje dostupné informace o výživě vytrvalostních sportovců. V praktické části je proveden rozbor stravovacích návyků českých elitních maratonských běžců a běžkyň. Cílem práce je zjistit, zda se tito sportovci orientují v základech sportovní výživy, jak se stravují ve dnech před závody a zda využívají některý z předzávodních dietních režimů. Metody: Výzkum je proveden pomocí dotazníku, který byl v elektronické podobě zaslán vybraným českým maratoncům v období před závodní sezónou 2020. Výsledky: Dotazník vyplnilo dvanáct oslovených českých elitních maratonských běžců, šest žen a šest mužů. Výsledky ukázaly, že sportovci se o své stravování zajímají, zejména před závody, kdy zvyšují příjem tekutin, ale většinou nemanipulují s příjmem sacharidů ani jiných živin. Téměř všichni oslovení, nejen pouze před závodem, ale i v průběhu celého roku, užívají doplňky stravy, nejčastěji BCAA. Pouze 30 % ze sledovaných sportovců využívá před závody superkompenzační sacharidovou dietu. Přibližně týden před závodem snižují příjem sacharidů o 20-30 %, 3-4 dny před závody příjem sacharidů zvyšují o 20-30 % oproti obvyklým hodnotám. Klíčová slova: sportovní výživa, maraton, předzávodní strava, sacharidová superkompenzaceTitle: Nutrition of Czech Elite Marathon Runners Aims: Theoretical part of this bachelor thesis summarises information on nutrition of endurance athletes. Practical part analyses dietary habits of Czech elite marathon runners. Objectives of this bachelor thesis were to survey if athletes are aiming at healthy dietary habits, how they maintain in pre-competition diet and whether they follow any of pre-event nutrition strategies. Methods: Research was completed by sending an electronical questionnaire to a representative number of Czech marathon runners before the 2020 event season. Results: Questionaire was completed by twelve elite marathon runners, out of this number six men and six women. Outcome proved the athletes are interested in their diet, especially before events when hydration is increased, yet carbohydrates and other nutrients are kept unchanged. Almost all respondents use food supplements not only before the contest but also during the year, commonly it is BCAA. Only 30 % of respondents is on super carb diet before the event. Approximately a week before the race they reduce the carb income of 20-30 %, however three to four days before the race they increase the carb income of 20-30 % above the usual numbers. Key words: sports nutrition, marathon, pre-event diet, carbohydrate loading diet
Klíčová slova:
maraton; předzávodní strava; sacharidová superkompenzace; sportovní výživa; carbohydrate loading diet; marathon; pre-event diet; sports nutrition