Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 51 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ekologické interakce skladištních členovců a patogenů ve skladovaných potravinách vedoucí k ohrožení člověka jako konečného spotřebitele
Wofková, Gabriela ; Hubert, Jan (vedoucí práce) ; Stejskal, Václav (oponent)
Ekologické interakce mezi skladištními členovci a patogeny vyúsťují v poškození skladovaných rostlinných komodit určených ke konzumaci lidmi a hospodářskými zvířaty. Poškození vede ke kvalitativním i ke kvantitativním ztrátám. Patogeny, vyskytujícími se ve skladovaných rostlinných komoditách, jsou mikroskopické houby produkující mykotoxiny a mnoho druhů bakterií. Členovci jsou schopni při spásání mikroskopické houby po skladech roznášet a nekontrolovatelně zvyšovat množství mykotoxinů v potravinách a krmivech. Taktéž dochází k roznosu bakterií, které mají patogenní vliv na člověka a bakterií, které mají schopnost přenášet a předávat si geny pro antibiotickou rezistenci. Práce shrnuje možná ohrožení člověka jako koncového spotřebitele způsobená patogeny a členovci a jejich interakcemi.
Potravinové právo v České republice a v zahraničí
Huml, Ondřej ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Sobotka, Michal (oponent)
Shrnutí Téma této diplomové práce je Potravinové právo v České republice a v zahraničí. Cílem práce je představit potravinové právo v ČR a v Anglii, s důrazem na právo EU. Vzhledem k tomu, že se jedná o téma široké, práce zahrnuje pouze základní atributy a některé zajímavé otázky potravinového práva. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. V první kapitole jsou uvedeny relevantní prameny práva. Potravinové právo je regulováno množstvím nejrůznějších právních předpisů. Obecně lze tyto prameny rozdělit na primární a sekundární legislativu, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni EU. Dále jsou uvedeny některé důležité mezinárodní aspekty potravinového práva. Druhá kapitola představuje legální definice základních právních pojmů v českém a unijním právu. Třetí kapitola je klíčová pro nadcházející kapitoly, neboť se zaměřuje na základní zásady práva životního prostředí a také na zásady charakteristické pro potravinové právo. Na tyto zásady je v práci často odkazováno. Dále tato kapitola představuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva a také způsoby kontroly na národní úrovni. Následující kapitola se zabývá označováním a balením potravin. Je zde popsáno, jaké zákonné požadavky musí být výrobci splněny, aby jejich výrobky mohly být uvedeny na trh potravin....
Zoonotic Aspects of Edible Insects in the Czech Republic
Coufalová, Eva ; Lukešová, Daniela (vedoucí práce) ; Jiří, Jiří (oponent)
Jak světová populace lidí roste a konvenční chov se zdá být až natolik děsivý, jako nejhorší noční můra, vyvstávají zde nezbytnosti hledat jiné zdroje potravy. Ano, hmyz může být i dobrým zdrojem všech esenciálních aminokyselin pro jídelníček vegetariánů. Entomofágie se stává velmi užitečná, co se týká zlepšování potravní dostatečnosti a její kvality, což souvisí s novou světovou koncepcí Jedno Zdraví a food - borne diseases. Potenciál hmyzu může být uspokojivě udržitelný, ale pouze pokud je jeho chov spojen s patřičným dodržováním bezpečnostních plánů, účinné hygieny a správným skladováním. Čím hlouběji prozkoumáváme dobrou stránku hmyzu, perfektní nutriční hodnotu (FAO, 2010), také narážíme na potencionální hazardy jeho konzumace. Tato práce se zaměřuje na mikrobiologii (především houby) a parazitologii daných druhů hmyzu v Indonezii, v porovnání s českými studiemi.
Zhodnocení míry kontaminace ryb netuberkulózními mykobakteriemi
Trávníčková, Jiřina ; RNDr. Jana Prodělalová, Ph.D., (oponent) ; RNDr.Michal Slaný, Ph.D. (vedoucí práce)
Cílem předložené diplomové práce bylo zhodnotit kontaminaci sladkovodních ryb netuberkulózními mykobakteriemi (NTM). Pomocí metod molekulární biologie byl u ryb pocházejících z povrchových vod České republiky sledován výskyt a distribuce NTM v různých tkáních (žábry, pažerákové zuby, svalovina, střevo aj.). NTM jsou častým patogenem v akvakulturách sloužících k chovu pro komerční účely. S ohledem na tuto skutečnost byl sledován výskyt NTM v mase ryb (amur bílý, kapr obecný, lín obecný, candát obecný, tilapie nilská apod.) pocházejících z tržní sítě, neboť zpracování a případná konzumace nedostatečně tepelně opracovaného masa kontaminovaného NTM může v některých případech představovat zdravotní riziko pro člověka. Teoretická část se zabývá obecným popisem mykobakterií, jejich klinickým významem a působností z hlediska bezpečnosti potravin. Je zde také shrnuta problematika detekce a identifikace jednotlivých mykobakteriálních druhů. Praktická část je věnována popisu jednotlivých pracovních postupů a vyhodnocení veškerých naměřených výsledků. Během práce byly připraveny pozitivní kontroly PCR reakce ve formě plazmidové DNA, byla stanovena analytická citlivost PCR reakce, účinnost izolace mykobakteriální DNA z masa a byla posouzena míra kontaminace NTM u vyšetřených ryb.
Systém kontroly kvality a bezpečnosti potravin v České republice
Krauz, Kamil ; Švarc, Zbyněk (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Diplomová práce popisuje způsob zajištění bezpečnosti a kvality potravin v České republice, potažmo v Evropské unii. V práci je vysvětleno, jak je z pohledu práva nahlíženo na potravinu v průběhu celého potravinového řetězce. Práce popisuje všechny druhy potravin a zaměřuje se na požadavky na bezpečnost a kvalitu, které jsou v české a evropské legislativě stanoveny na provozovatele potravinářských podniků. Pojem potravina je zde zpracován z obou hledisek, a to bezpečnosti - hodnocení kontaminace - i kvality - výživová hodnota a značky kvality. Součástí práce je také kapitola pojednávající o certifikaci systémů řízení jakosti výroby potravin a kapitola o aktuálních potravinových kauzách (Metanol, polská technická sůl, koňské lasagne).
Značky kvality potravin
Partynglová, Hana ; Hykš, Ondřej (vedoucí práce) ; Kořánová, Helena (oponent)
Cílem práce je definovat pojmy kvalita potravin a značka kvality. Přinést přehled současného stavu nejdůležitějších a nejznámějších značek kvality u potravin na trhu České republiky. Zmapovat názor na kvalitu potravin a vnímání značek kvality u potravin mezi českými spotřebiteli prostřednictvím dotazníku. Navrhnout doporučení spotřebitelům a výrobcům. Výsledky ukázaly, že nejdůležitějším faktorem při výběru potravin je chuť. Nejznámější značkou kvality je Klasa. Z výsledků vyplynulo nízké povědomí spotřebitelů o značkách kvality.
Kvalita potravin na českém trhu a její vnímání spotřebiteli
Nováček, Jiří ; Zeman, Jiří (vedoucí práce) ; Filipová, Alena (oponent)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak spotřebitelé vnímají kvalitu potravin na českém trhu. První kapitola definuje, co kvalita potravin znamená. Zabývá se legislativním rámcem bezpečnosti potravin, dále pak nutriční hodnotou a senzorickou kvalitou. Druhá a třetí kapitola jsou věnovány analýze značek kvality, respektive testů kvality potravin. Poslední čtvrtá kapitola prezentuje výsledky vlastního dotazníkového šetření.
Bezpečnost potravin
Vrabcová, Kateřina ; Filipová, Alena (vedoucí práce) ; Zeman, Jiří (oponent)
V diplomové práci jsem se zabývala problematikou bezpečnosti potravin v České republice a označováním masných výrobků. V rámci praktické části byly uskutečněny dva průzkumy, průzkum veřejného mínění a průzkum řádného označování masných výrobků. Průzkumu veřejného mínění se zúčastnilo 462 spotřebitelů a analýze řádného označování bylo podrobeno 489 masných výrobků ve vybraných pražských maloobchodních řetězcích. Výsledky průzkumu označování masných výrobků nebyly příliš pozitivní, ale lze očekávat jejich zlepšení, stejně tak zvýšení bezpečnosti potravin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 51 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.