|
Využití informačních technologií při provozu školního stravování
Haňková, Jitka ; Marková, Jana (vedoucí práce) ; Svoboda, Petr (oponent)
8 NÁZEV: Využití informačních technologií při provozu školního stravování AUTOR: Jitka Haňková KATEDRA (ÚSTAV) Centrum školského managementu VEDOUCÍ PRÁCE: RNDr. Jana Marková ABSTRAKT: Předmětem závěrečné práce je popsat využívání informačních technologií v zařízeních školního stravování. Problematika chodu stravovacích služeb je nedílnou součástí řízení provozu mateřských, základních, středních škol a školských zařízení a její zajišťování jednou z dílčích pracovních činností vedoucích pracovníků těchto zařízení. Proto je tato problematika charakterizována jako součást školského managementu. Práce je rozdělena do několika tematických oddílů. V úvodu jsou vysvětleny termíny související s tématem školního stravování. Dále zde je vysvětlena návaznost na českou legislativu. Následující kapitoly popisují možné výhody využívání informačních technologií pro strávníky a pro provozovatele stravovacích zařízení. Je zde zmapována oblast komunikace, objednávkového systému, evidence skladu a vedení účetnictví. Praktická část závěrečné práce je zaměřena na stanovený cíl práce, který má za úkol zjistit, v jaké míře, a v jaké oblasti jsou při provozu školního stravování využívány informační technologie. Za výzkumnou metodu bylo zvoleno dotazníkové šetření. Výsledky dotazníkového šetření prokázaly, že informační technologie...
|
|
Vybrané aspekty výživy vysokoškolských studentek ze zvolených vysokých škol v České republice
Stuchlíková, Sandra ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Název Vybrané aspekty výživy vysokoškolských studentek ze zvolených vysokých škol v ČR Abstrakt Bakalářská práce se zaměřuje na konkrétní aspekty z výživy vybraných vysokoškolských studentek z oslovených vysokých škol v České republice. Počátek práce uvádí základní pojmy týkající se obecně životního stylu. Teoretická část popisuje kapitoly o vývoji nutričních návyků, které umožňují srovnání výživy v dětství a v dospělosti. V práci je představena problematika společného stravování, v níž je zahrnuto stravování v rodině, školní stravování, ale i analýza veřejného stravování. Následně je v práci zařazena kapitola o vysokoškolských studentech, jež zahrnuje popis vysokoškolského studenta, jeho nutriční nároky, stravování a průzkumy realizované na vysokoškolských studentech. Praktická část uvádí výzkumné šetření související s výživou vysokoškolských studentek z oslovených vysokých škol. Výsledky výzkumného šetření neprokázaly relevantní výkyvy ve výživě vysokoškolských studentek. Klíčová slova Vysokoškolský student, školní stravování, menza, výživa, životní styl
|
|
Analýza školní jídelny Praha 22
Vrbová, Hana ; Trunda, Jiří (vedoucí práce) ; Trojanová, Irena (oponent)
Předmětem této práce je podrobná analýza Školní jídelny Praha 22 a porovnání jejího současného stavu se stavem očekávaným z pohledu všech uživatelů jídelny. Problematika je členěna do dvou samostatných částí: teoretická část, kde je poukázáno na postavení a vymezení školní jídelny ve školské soustavě a praktická část, která sleduje, zda jsou představy uživatelů v souladu či rozporu se současnou činností organizace. Myšlenkou této práce je přinést organizaci cenné informace o spokojenosti či nespokojenosti uživatelů s fungováním jídelny, sledování jejich potřeb a přání pro následné plánování a rozvoj organizace.
|
|
Vliv školního stravování a rodiny na vznik nadváhy, obezity dítěte
Skřivanová, Eliška ; Kytnarová, Jitka (vedoucí práce) ; Weidenthalerová, Edita (oponent)
V současné době dětská obezita dosáhla epidemiologické úrovně a lze ji považovat za jeden z celosvětových problémů. Pravděpodobnost že obézní dítě se stane obézním dospělým je vysoká. U těchto dětí je rovněž vyšší pravděpodobnost rozvoje zdravotních rizik. Mechanismus vývoje obezity je podmíněn řadou faktorů. Nejčastěji se jedná o faktory genetické s faktory vnějšího prostředí. V tomto případě může hrát roli vliv rodiny a preferovaný životní styl, který se nemalou měrou na rozvoji obezity podlí. Aby došlo k časnému odhalení, zabránění rozvoje obezity či zdravotních rizik je důležitá její včasná léčba a prevence. Aby ale mohla být obezita léčena, je nutné ji nejprve diagnostikovat, k tomu slouží tzv. diagnostika dětské obezity. Školní stravování je v České republice považováno za jedno z nejvyspělejších. Nejen že dítěti poskytuje dostatečný přísun stravy, rovněž dbá na pestrost, vyváženost pokrmů a kulturu stolování. Školní stravování musí dodržovat danou legislativu, dodržovat finanční limity a řídit se výživovými normami, resp. spotřebním košem, který stanovuje doporučené množství deseti komodit potravin na žáka a den, které je třeba dodržovat v horizontu jednoho měsíce. Prostřednictvím preventivních programů, které se zabývají zdravým stravováním ve školách, lze do jisté míry podpořit prevenci...
|
| |
| |
| |
|
Výživové zvyklosti a stravovací preference žáků základních škol
Urbišová, Amálie
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku školního stravování v České republice, řeší stravovací návyky a výživové preference žáků vyššího stupně základních škol. Praktická část práce přibližuje aktuální stav stravovacích návyků dětí staršího školního věku, jejich spokojenost se službami školních jídelen a jejich znalosti o správné výživě. Práce zkoumá, jak velký vliv má na děti v těchto oblastech program zdravého stravování Zdravá školní jídelna. Pro průzkum byla zvolena metoda dotazníkového šetření a pro jeho statistické zpracování a následné vyhodnocení byly použity odpovědi na otázky celkem od 158 respondentů. Sběr dat byl proveden v šesti základních školách (3 školy s programem Zdravá školní jídelna a 3 školy bez programu), převážně v Jihomoravském kraji. Práce porovnává výsledky odpovědí respondentů mezi těmito dvěma typy školních jídelen. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že stravovací návyky, spokojenost se službami školní jídelny a informovanost respondentů v oblasti správné výživy se u respondentů z různých typů školních jídelen neliší. Podle výsledků průzkumu je školní stravování následně po rodičích druhým nejvlivnějším prostředkem ve výchově dětí ke zdraví, zejména ke správnému stravování.
|
|
Výživové zvyklosti a stravovací preference žáků středních škol
Podroužková, Lucie
Tato diplomová práce je zaměřena na školní stravování, výživu dospívajících a související problematiku. Popisuje systém školního stravování v České republice, jeho historii a současný stav, uvádí základní legislativní požadavky na školní stravování a upozorňuje na obecně známé výživové zvyklosti dospívajících a možné zdravotní problémy s nimi související. Praktická část obsahuje informace o kvantitativním průzkumu metodou dotazníkového šetření a hodnotí výživové znalosti, stravovací návyky a postoje ke zdravému životnímu stylu studentů vybraných středních škol. Výsledky šetření jsou statisticky a slovně vyhodnoceny a ukazují rozdíly v závislosti na věku, pohlaví a zaměření studia. Práce se zabývá také návštěvností a spokojeností se školní jídelnou.
|
| |